Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сутринта на 14 юни 2016 г. виетнамски SU-30MK2 пада на територията на Южнокитайско море по време на тренировъчен патрул. В полета с номер 8585 загиват 2-ма пилоти, а виетнамското правителство съобщава, че самолетът е паднал поради технически проблеми.

Самолетите SU-30, които Виетнам купува от Русия, са най-нов модел и производство, което прави възникването на технически проблем съмнително и почти невъзможно.

Пилотите - подполковник Чан Куанг Хай (43 год.) командир на ескадрон 923, и майор Нгуйен Хъу Къуонг (39 год.), главен заместник-командир на ескадрилата на SU-30, са обявени за безследно изчезнали. По-късно обаче успяват да открият Къуонг, откарвайки го незабавно в болница.

Според медиите в САЩ обаче целта на полет 8585 няма как да е била тренировъчна. Летателният апарат бил снабден с ракети и бомби, а двамата пилоти са били с много опит и висок ранг във виетнамските ВВС и армията.

Два дни по-късно хеликоптер CASA 8983 от виетнамските военновъздушни сили безследно изчезва от радарите, докато търси останалия в неизвестност пилот на SU-30 - Чан Куанг Хай.

В CASA-та е имало екипаж от 9-ма души, повечето медици. След като се стабилизира оцелелият от общо 11 души - майор Нгуйен Хъу Куонг, е разпитан. По думите му ударът е дошъл отдолу, причинявайки взрив, който не е дал време на него и неговия другар да реагират и катапултират навреме.Екипажът на сваления хеликоптер CASA 8983 е намерен, няма оцелял, а подполковник Чан Куанг Хай е още безследно изчезнал.

На 17 юни американската организация R.H. дава информация на VietPress USA, че на сутринта на 14-и китайска подводница (с неизвестни име и номер) изстреляла ракета, която ударила виетнамски изстребител. Всичко това само потвърждава показанията на майор Нгуйен, както и подозренията на виетнамския народ за това, което комунистическият режим е скрил.

След като хората разбират за случилото се, мнозина излезнали по площадите да протестират за това, че виетнамското правителство е скрило действията на "братския" комунистически съсед. Разбира се, исканията на хората Китай да поеме отговорност, дори и обявяване на война няма да станат реалност.

Това действие на китайската подводница предизвиква още по-голям отзвук в съседните държави. Те започват да помагат срещу общия враг, като изпращат нови самолети, оръжия и кораби. Хората във Виетнам продължават своя тих протест. Виетнамски граничар скоро след събитията написа нецензурна дума върху паспорта на китайска гражданка. А светът го провъзгласи за герой.