Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Причината за трета световна война ще са климатичните промени", това предупреждение идва от "Междуправителствения панел по промените в климата". Според тях, ако човечеството не промени начина си на живот, последствията ще са сериозна заплаха за оцеляването на модерната цивилизация. Редица учени също доказаха, че горещите вълни, сушите и други големи метеоролигчни явления увеличават риска от това войни да избухнат в целия свят.

Проучванията включват разнищването на конфликти между 1980 и 2010 г., а резултатите са категорични. Една на всеки четири войни е започнала заради промени в климата. Дори се твърди, че гражданската война в Сирия също е причинена поради метеорологични изменения, а именно суша. С това обяснява и напрежението в Египет, Тунис и други страни от Близкия изток.

Еколозите също предупреждават за наближаващата опасност. Те твърдят, че ако температурите се повишат дори малко през следващите години, огромни райони от планетата ще станат необитаеми, което ще доведе до миграционен поток от хора, който дори не можем да си представим. А когато много националности се съберат на една територия, конфликтите са неизбежни.

Учени от академичните среди в Германия също откриват връзка между огнищата на насилие и екстремните метеорологични явления. Доктор Карл Шлуснър казва: "Климатичните промени не причиняват директно военен конфликт, но увеличават риска от такъв" и допълва, че връзката на промените в климата с напрежението в света е обект на много изследвания, част от които са доказали, че например промените в температурата не предизвикват военни конфликти.

Проучването доказва, че има 9% съвпадение между избухването на войни и природни бедствия като суша и горещи вълни. Този процент е осезаемо по-голям в страни, които са етнически разделени. Там рискът е 23%.

Според доклада много държави в Африка и Централна Азия са етнически разделени, а природните бедствия не са малко, което ги прави потенциални горещи точки за избухването на военен конфликт. Климатичните модели също доказват, че там могат да се очаква "значително увеличение на опасността от екстремни събития".

"Прогнозата ни до 2050 г. показва, че тези региони са особено застрашени, което подчертава значимостта на нашата главна цел - превенция на развитието на тези конфликти", се казва още в доклада.

"Последните анализи на социалните последици от сушата в Сирия и Сомалия показват, че такива климатични събития може вече да са допринесли за въоръжените огнища на конфликт или постоянни конфликти и в двете страни... По същия начин продължително засушаване може да е допринесло отрицателно на продължаващите конфликти в Афганистан. По-нататъшно дестабилизиране на Северна Африка и Леванта може да има широко разпространено въздействие чрез задействане на миграционните потоци към съседните страни и отдалечени дестинации като Европейския съюз."

В доклада се подчертава още, че основната причина за тези конфликти са "специфични", но природните бедствия са изиграли важна роля в това те да се разширят и по този начин допълнително да дестабилизират някои от конфликтните региони в света.

На тази база някои изследователи стигат по-далеч и дават своите предположения за петте места, на които има вероятност да избухне трета световна война.

Една от най-рисковите държави в това отношение е Северна Корея. Затворената комунистическа държава често обвинява противниците си в провокации срещу нея. В тази връзка изявленията на Ким Чен Ун по телевизията може да изглеждат смешни, но не бива да се забравя, че програмата за създаване на ядрени оръжия и системи за пренасяне на ядрени бойни глави на режима върви с пълна сила.