Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шоуменът помагал на принцеса Даяна да се дегизира като мъж, за да се забавляват инкогнито.

Аз съм падаща звезда, подскачаща по небето" - това пее Фреди Меркюри в една от многото си легендарни песни. А сега тази лирика от текста на "Не ме спирай сега" звучи още по-истински от преди. На 5 септември най-гениалният музикант, текстописец и шоумен щеше са навърши 70 години и в знак към почит от партньора му в творческите процеси от Браян Мей Меркюри получи звезда, кръстена на неговото име.

"Това е просто една точка от светлина. Но е много специална точица и може би някой ден ще стигнем до нея", казва Мей. Китаристът на Queen крие в шапката си множество таланти. Освен прекрасния глас, който рядко чуваме в изпълнение на някоя песен, Мей е и доктор по астрофизика, а идеята да кръсти звезда на своя верен другар е изцяло негова.

Той избира астероид 17473, който обикаля между Марс и Юпитер. Открит е през ноември 1991 г. точно около деня на смъртта на легендата. Малкият Фредимеркюри обикаля около Слънцето със скромната скорост от 20 км/ч, а орбитата му доближава Земята на едва 350 милиона километра, обещавайки никога да не я заплаши с удар.

И докато астероидът "подскача" на небето, носейки новото си име, ние тук, на Земята, може да се запитаме какъв ли щеше да е Фреди, ако все още беше жив?

Навярно, както се пее в "Не ме спирайте сега", щеше да лети из Космоса, да язди тигър или да се състезава с кола и нищо от това нямаше да е необичайно за него, защото Меркюри можеше да накара дори невъзможното да се случи само с едно леко завъртане на мустака си. И преди да се усетим, щеше да избухва като атомна бомба, прогаряйки небето, носейки цял бял костюм с голи гърди.

На 70 той най-вероятно щеше да е един още по-голям пример за младите изпълнители със своята срамежливост и безкрайна отдаденост на музиката си.

А това, на което можеше да продължава да ги учи, се крие в по-малко познатите факти от живота му.

Макар и с невероятно нахъсано присъствие на сцената, Фреди не обичал светлината на прожекторите. Той почти не давал интервюта. Не го прави и след като обявява, че е болен от СПИН.

Скромността е качество, което притежава в изобилие. Макар и често да чуваме драматично пиано в песните на Queen, Меркюри никога не се е смятал за добър пианист. Той бил убеден, че ще обърка нещо на сцената, докато свири "Бохемска рапсодия", и затова започнал да измисля концепции, които включвали значително по-малко пиано.

Когато му предложили да си направи пластична операция на зъбите , за да оправи обратната си захапка и да махне четирите допълнителни, той отказал. Харесвал се такъв, какъвто е. А публиката отговорила със същото любов, която превърнала странната челюст на звездата в негова запазена марка. За него проблем не било и това да чака 14 часа друг полет, заменяйки първата си класа с обикновена пътническа само защото за самолета, в който бил настанен, често имало аварии.

С любов било изпълнено сърцето на Фреди Меркюри, и към неговите скъпи котки и хората, които го обграждали. Легендата имал не едно и две мъркащи животинчета. Той толкова много ги обичал, че когато бил на турне, говорел с тях по телефона. Дори написал песен за своята пухкава Дилайла, а останалите носел нарисувани на жилетка. За приятелите си пък правел всичко. Дори се говори, че често помагал на принцеса Даяна да се дегизира като мъж, за да може да излиза с тях по барове и да се забавлява, без никой да я познае.

Ала нищо не може да се сравни с професионализма, който Меркюри притежавал. Той карал всичките си асистенти да носят лист и химикал, в случай че получи вдъхновение. Текстът на "Животът е истински" се появил точно така - докато Фреди пътувал в самолета към Ню Йорк.

Нищо не можело да го спре Нито счупеният крак след пиянска вечер му попречил да заснеме видеото си към "Животът е труден", нито прекършеният микрофон - да продължи да пее. Тъкмо напротив. Последното се превърнало в още една от запазените му марки.

Преди концерт той винаги бил в най-добрата си форма независимо дали преди това се е сбил с приятеля си и е получил кърваво ухапване, или са си крещели толкова много, че Фреди си е изгубил гласа.

Не се огънал и в последните си дни, когато всички треперели около него. В месеците, преди да почине, Меркюри едва ходел и изглеждал ужасяващо. Въпреки това той вложил всичките си сили в това да запише последната си песен "Шоуто трябва да продължи". Направил го на един дъх след шот водка и думите:

"Ще се справя, скъпи", които трябвало да служат за успокоение на притеснения Мей.

Няколко месеца след последната проява на силния си дух Меркюри умира, но оставя след себе си наследство, с което никой друг не може да се похвали. Ненадминат глас, брилянтни текстове и човещина, каквато липсва в музикалната индустрия сега. Ако беше жив, поне едно със сигурност щеше да направи - да се възхищава на своя заместник Адам Ламбърт.

И дори да не можете да видите Фредимеркюри с просто око, бъдете сигурни, че той "плава наоколо в екстаз" и ще продължава да го прави хилядолетия наред.