Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Галваничният феномен се проявява с болка в ставите на долната челюст.

Стресът наелектризира тялото и поражда т.нар. галваничен феномен.

“Това е протичане на слаб ток на различни места. Ако е в устата, има парене, щипане, язви. Някои смятат, че причината са пломбите и коронките”, обяснява проф. Юлия Каменова от Стоматологичния факултет в София.

“Може да им поставят диагноза алергия и да им предложат смяна на пломби, коронки и мостове. Но и с нови пломби или коронки проблемът остава.

Дали само електрохимичното несъответствие на материалите в устата поражда тези токове? Да, в денталната медицина се използват съединения, които превръщат слюнката в електролитен разтвор. Затова се предпочита керамиката.”

Но галванизацията е следствие на нарушена нервно-сензорна регулация, т.е. проблемът е в мозъка. “Получих световна награда в САЩ, защото установих огнище в него, което й съответства, казва проф. Каменова. Повишава се активността на лицевите и челюстните мускули, има и контракции и спазми на мускули по цялото тяло.

Стресът свива кръвоносните съдове и докарва нетипична мигренозна болка. Често тя е хронична, с години. Правила съм енцефалографии, кардиограми и миографии преди лечение и след това. Преди него и при трите пиковете бяха големи, което говори за мощни токове - истински гръмотевици в организма. Човек е зареден с повече енергия, отколкото може да понесе. Тялото е като машина, която работи на все по-бързи обороти. Това я разболява.”

Болестта протича на няколко етапа, въпросът е кога човек ще потърси помощ. Колкото по-рано - толкова по-лесно ще се отстрани проблемът. Трябва да се иде първо при стоматолога. Той ще насочи към следващ специалист според това в коя фаза е болестта. Тя не може да се лекува само от един. Организмът е свързана система. Неразумно е да се лекува само локалната изява на болестта, трябва да се подходи комплексно, смята проф. Каменова.

При първата фаза проблемът е в устата и се усеща дори протичане на ток. Най-неприятни са язвите по лигавицата близо до метални пломби, коронки, мостове. При остра форма освен болка има и силна алергична реакция. Може да има подуване на езика и устните.

Във втория етап има изтръпвания по устните, боли в основата на езика, лицевите мускули, по врата, в кръста и по гърба. Възможно е и подуване в ставите на долната челюст, колената, ръцете.

В третата фаза се появяват сърцебиене, невроза и страх от смъртта. Винаги има и инвазии на микроби - кандида, хеликобактер пилори, хламидия, както и стрептококи. Появява се неспецифична уртикария. Започват и тежки алергични реакции. Може да се развие и бруксизъм. Това се съчетава наведнъж и човек изпада в стрес.

Последната фаза е драматична. Има депресия, невралгии, косопад. Мнозина стават неконтактни, напускат работа, изпадат в безизходица. Идва параноята и мислят, че са болни от рак, казва проф. Каменова.

Болестта може да се прояви при 14-18-годишните, когато те са емоционални, напрегнати, понякога и с хормонален дисбаланс. Това провокира контракции на мускулите.

и възпаления, които водят до промени в челюстните стави. Към тях винаги се добавя и алергична реакция. При 30% от хората на 15-16 г. има връзка между увреждането на долночелюстните стави и алергична реакция. Не е ясно дали тя го поражда, или обратното. Според мен долночелюстните стави предизвикват промени в централната нервна система и оттам идва срив на имунната. На тази възраст се налага на учениците да се измерва корозионният потенциал в устата или кожното съпротивление. Нормата е 220 килоома за лицевата област. Аз съм измервала до 2-3 пъти повече.

Вторият критичен период е на 25 г., когато хората завършват образованието си, търсят работа, преживяват любовни сътресения, загуба на близки и пак има стрес. Тогава се появява болка - в главата, в ушите, във врата, в гърба и в кръста. Може да е съчетана с гастритни състояния и язви.

Третият период на проява на болестта е критичен за дамите - климаксът. Симптомите са истерии, невралгии, алергии. Уязвими са хората с големи мостови конструкции в устата, протези от метал, много пломби, защото към тях се наслагва и електрохимичен процес - разтваряне и корозия. Предизвикват се от агресивна слюнка.