Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сингапурците получават по $723 хил. на златен медал. Германците безплатна

бира, а британците - лика си върху марка

Да спечелиш златен олимпийски медал, е променящо живота събитие. Много от атлетите обаче си тръгнаха не само с бляскавото парче метал, но и със солидни премии в джоба. Други не спечелиха нищо, но страните им ги приеха като герои, затрупвайки ги с подаръци. Трети си тръгнаха от Рио със скандали зад гърба и множество изгубени спонсори.

Когато плувецът Джоузеф Скулинг победи идола си Майкъл Фелпс на 100 м бътърфлай, той отнесе у дома в Сингапур златото и гордостта от постигнатото. А родната му страна се отблагодари с премия от 723 хил. долара. Сингапур всъщност дава най-много пари на своите победители, като възнаграждението, което Скулинг получава, е 30 пъти по голямо от това за всички медали, които Фелпс грабна. Неземният плувец, получи по 25 хил. за всеки от петте си златни медала и 15 хил. за сребърния, общо 140 хил. долара. Част от наградата, която Джоузеф Скулинг получи, ще отиде за асоциацията по плуване, за да може този златен медал да не остане единественият за Сингапур.

Всъщност много малко страни дават огромни парични възнаграждения като Сингапур Най-вече това са държави, които не очакват атлетите им да се върнат с много златни медали, а дори и сребърни или бронзови. Така стои и случаят с българските премии, които са в размер на 140 хил. долара, точно колкото Фелпс получава за своите пет златни медала и един сребърен. Ала САЩ си тръгва от Рио 2016 с цели 121 медала, 46 от които златни, а ние в ръцете си имаме само 2 бронзови и 1 сребърен. Американците изплатиха 1,8 мил. долара за своите 105 медала до петък, два дни преди края на състезанията.

Сред държавите, които заливат победителите си с пари, е Индонезия. Тя дава второто най-голямо възнаграждение - 383 хил. долара, като на него ще се радват победителите в бадминтона Тонтови Ахмад и Лиляна Нацир.

Италианските спортисти също ще получат солидни възнаграждения. Осемте златни медала ще донесат на притежателите си по 170 хил. долара всеки. Прецакани в този случай могат да се чувстват състезателите в отборните спортове, за които сумата не се променя и трябва да си я разделят. Възнаграждение получават и тези със сребро или бронз, като за своите общо 28 медала Италия е изплатила малко над 2,6 мил. долара.

Държави като Азербайджан, Казахстан и Малайзия също няма да оставят спортистите си без нищо. Всеки от златните медалисти ще получи по 250 хил. долара, като Казахстан дава парични възнаграждения и на тези, които са завършили над шесто място. Малайзия пък дава на своите герои доживотна пенсия, която достига 1200 долара на месец.

Бразилците, от друга страна, не се интересуват от цвета на медала, а връчват по 11 хил. долара на всеки, който е получил злато, сребро или бронз. И тук участниците в отборните спортове получават наградата си наполовина.

Страната домакин обаче е доста по-щедра към футболната звезда Неймар и съотборниците му. Още преди финалния мач между Бразилия и Германия на домакинския футболен отбор бяха обещани 100 хил. долара. Навярно те ги мотивираха достатъчно, за да направят първия златен медал по футбол за Бразилия факт.

Докато някои си уреждат живота парично, било то с големи премии или с пенсия, в други държави победителите получават доста интересни възнаграждения. Германските атлети, които се прибират с приз например, имат осигурена доживотно безплатна бира, в Беларус - наденички, а руснаците получават освен паричната си награда от 60 хил. долара за злато и чисто ново черно ауди. Севернокорейските състезатели пък имат привилегията да бъдат освободени от тежка военна служба

Но ако се състезаваш под британски флаг, можеш да гледаш блясъка, с който биват заливани медалистите, само отстрани. Въпреки че това беше най-добрата олимпиада за Великобритания досега, състезателите на кралството, които са завоювали злато, няма да получат нищо, освен лицето си върху марка. Те далач не са единствените.

Шведите също не дават премии на своите атлети, а дори и не поставят лика им върху марка. Те оправдават своето решение, обяснявайки: "Харчим голяма част от парите си, за да подготвяме атлетите си, което означава, че се грижим за тях от шест до осем години, за да достигнат световно ниво."

Понякога да си един от победителите, дори не е нужно. Нито един от 87-те участници на Венецуела не успя да занесе медал у дома, но пък се сдоби с нов апартамент

Президентът Николас Мадуро сподели, че това е жест към спортистите, с който иска те да почувстват любовта на своята родина.

Разбира се, голяма част от атлетите печелят доста повече след спечелването на златото. Когато станеш един от първите, договорите със спонсори и рекламодатели започват да валят. Така гимнастичката Габи Дъглас печели на година близо 3 млн. долара, а Фелпс - 55 млн. долара.

Естествено, за да получаваш тези възнаграждения, трябва да задържиш своите спонсори, ала шесткратният олимпийски шампион Лохте си тръгна от Рио 2016, губейки всеки един от тях, включително и състезателните си права. Той повече няма да бъде лице на досегашните си спонсори, след като той и още трима негови съотборници излъгаха, че са станали жертва на въоръжен грабеж. След излизането наяве на лъжата стана ясно и че той и неговите съотборници са нанесли материални щети, докато са били в нетрезво състояние.

На награди се радват и някои от треньорите на медалистите. Азербайджан възнаграждава треньорите на своите звезди със сума, равняваща се на половината на тази, която взема медалистът.