Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Лудогорец” е съвсем близо до нов колосален приход в клубната каса. Ако тимът от Разград удържи удобния си аванс от 2:0 срещу „Виктория” Пилзен, ще генерира 14 млн. евро от наградния фонд на Шампионската лига. Реваншът от плейофите ще се играе във вторник в Чехия.

Дотук „орлите” заработиха 700 хил. евро за самото си участие във втория и третия квалификационен кръг, където отстраниха съответно черногорския „Младост” и сръбския „Цървена звезда”. Краен успех срещу „Виктория” ще означава още 2 млн. евро. А попадането в груповата фаза ще изстреля „Лудогорец” в космоса – 12 млн. евро! Освен това всяка победа там е равносилна на 1,5 млн. евро, а равенството – на 500 000 евро. При това в сметките не влизат постъпленията от телевизионни права и продажба на билети.

При първото участие на „Лудогорец” в групите на най-престижния клубен турнир „Васил Левски” бе пълен до краен предел за престижните домакинства на „Реал” (Мадрид) и „Ливърпул”. Пробивът през въпросния сезон 2014/2015 донесе 14,6 млн. евро на „зелените”.

От настоящата кампания УЕФА завиши чувствително наградния фонд в лигата на шампионите. Класиране за осминафиналите ще носи 5,5 млн. евро, за четвъртфиналите - 6 млн. евро, за полуфиналите - 7 млн. евро, триумф във финала - 15 млн. евро. Общата премия, предвидена за победителя, е в размер на почти 55 млн. евро.

Дори и да се провали в Чехия, „Лудогорец” в никакъв случай няма да остане капо. При най-черния сценарий отборът, воден от Георги Дерменджиев, ще се прехвърли директно в групите на Лига Европа. Утешителната премия за отпадането от плейофа е в размер на 3 млн. евро, а след това сумата набъбва с допълнителни 2,4 млн. евро. Всяка победа във втория по сила континентален турнир се оценява на 360 000 евро, а равенството - на 120 000 евро.

Собственикът на „Лудогорец” Кирил Домусчиев със сигурност е предвидил и щедри премии за футболистите, ако успеят да отстранят „Виктория”. След крайния успех над „Цървена звезда” всеки от титулярите заработи по 100 000 евро. Предполага се, че сега бонусът ще е минимум двойно по-тлъст.

Успехите на европейската сцена са и основната цел в стратегията на петкратните шампиони на България. Звездите на тима получават колосални за родните стандарти заплати, които според неофициална информация достигат до 80 000 евро на месец. С трите си континентални похода в рамките на пет години обаче „Лудогорец” не просто покрива бюджета си, а дори излиза на печалба.

В Разград обаче не бързат да отварят шампанското. Треньорът Георги Дерменджиев предупреди, че е твърде рано за еуфория. Според специалиста 2:0 е коварен резултат, а реваншът трябва да бъде изигран концентрирано и без излишни емоции. „Ако получим един гол, всичко се променя. Ще се стремим да опазим вратата си суха, но същевременно и ще нападаме”, издаде тактиката за ответния двубой Дерменджиев.

Козмин Моци за пореден път доказа, че е незаменим за важните сблъсъци. След като преди две години сложи ръкавиците и изхвърли „Стяуа”, този път румънският защитник бе безгрешен пред вратата на Владислав Стоянов и само се разписа от дузпа за 1:0. Така Моци, на когото е кръстена една от трибуните на стадиона в Разград, отбеляза юбилейния гол №100 за „Лудогорец” на европейската сцена. А второто попадение на Върджил Мисиджан подпечата комфортния успех срещу коравите чехи.

Във всички случаи предстоят шест двубоя срещу класни съперници, а домакинствата отново ще провокират солиден зрителски интерес.