Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Фернандо Торес

(84,58 млн. паунда: “Атлетико” (Мадрид), “Ливърпул”, “Челси”, “Милан”, “Атлетико” (Мадрид)

В кариерата си Торес сменя клубовете си шест пъти. Две от тези смени са под наем – от “Челси” на “Милан” и от “Милан” на “Атлетико Мадрид”, а последното “местене” е завръщането му със свободен трансфер в испанския клуб от детството. Другите му три трансфера са на обща стойност от 84,58 млн. паунда и включват 20 млн. паунда при трансфера в “Ливърпул”, както и вече стария английски рекорд от 50 млн. паунда за преместването му на “Стамфорд Бридж”.

Роналдо Назарио

(85,83 млн. паунда: “Сао Кристовао”, “Крузейро”, ПСВ, “Барселона”, “Интер”, “Реал” (Мадрид), “Милан”, “Коринтианс”)

Колко пъти е чупен световният рекорд за трансфер на футболист? 42-ма играчи са държали този рекорд и само двама в историята на футбола са го правили два пъти. Единият е “Господ” Диего Марадона, а другият е онзи прекрасен зъбат бразилец, чиито кофти коленe в крайна сметка ни лишиха без време от един от най-добрите таланти в света. Трансферът му от ПСВ в “Барселона” на стойност 13,2 млн. паунда разби четиригодишния рекорд на Джанлуиджи Лентини, а година по-късно “Интер” платиха 19,5 млн. паунда за Роналдо и това детронира тогавашния рекордьор Алан Шиърър. Освен двата рекорда, в “колонката” на Роналдо са и 28-те милиона паунда от “Реал” (Мадрид) през 2002г.

Радамел Фалкао

(87,5 млн. паунда: “Ривър” (Плейт), “Порто”, “Атлетико” (Мадрид), “Монако”)

Твърде лесно е днес да забравим точно колко ефективен бе Фалкао в най-силните си години. Беше водещият централен нападател в Европа (заедно с Лео Меси) със 150 гола в 200 срещи - от времето, когато премина в “Порто” през 2009, докато си тръгна от “Монако” през 2015г. Само за две години след 2011г. той се премести за част от общата си трансферна сума от “Порто” в “Атлетико” (Мадрид) и за почти целия трансферен сбор от “Атлетико” в “Монако”. А и наемът му към “Манчестър Юнайтед” и към “Челси” със сигурност не е бил малък (и който няма как да изчислим).

Роби Кийн

(88,27 млн. паунда, “Уулвърхямптън”, “Ковънтри”, “Интер”, “Лийдс”, “Тотнъм”, “Ливърпул”, “Тотнъм”, “Ел Ей Галакси”)

Да, Роби Кийн е по-скъп деликатес от Фалкао. В седемте отделни случая, в които ирландският голмайстор си сменяше клуба, парите не спираха да валят. Най-малко дадоха “Ел Ей Галакси” през 2011 – 3 млн. паунда, а най-много – “Ливърпул”, и то за невижданата сума от 20 млн. за играч, когото всъщност взеха под наем от “Тотнъм” само за шест месеца. Кийн официално е вторият най-скъп играч от Обединеното Кралство и Ирландия в историята на футбола.

Кристиано Роналдо

(94,78 млн. паунда: “Спортинг”, “Манчестър Юнайтед”, “Реал” (Мадрид))

Роналдо е първият от четирима играчи, които влизат в този списък само заради един-единствен трансфер - и неговата обща сума включва 80-те милиона паунда, които “Реал” плати, за да го привлече от “Манчестър Юнайтед”. Този трансфер счупи световния рекорд: 24 млн. повече от 56-те милиона, които “Реал” даде за Кака само месец по-рано. Към тотала на Роналдо смятаме и 14-те милиона, които “Юнайтед” плати на португалците, за да го привлече на Острова преди това.

Пол Погба

(95 млн. паунда: “Манчестър Юнайтед”, “Ювентус”, “Манчестър Юнайтед”)

Всички световни футболни интриганти вече настояха, че Погба искал в “Реал” (Мадрид) при своя идол Зидан, но Флорентино Перес казал, че бил дал твърде много на агента Мино Райола и вече не иска и да чуе за него. Каквато и да е истината, този трансфер (93,2 млн. паунда, включително съответните “премии” за участие в минимум мачове) изглежда идиотски, защото “Ман Ю” си купуват разиграващ халф за най-голямата еднократна сума, а не, да речем, доказан голмайстор като Суарес. Да пожелаем успех на Моуриньо, но и да не забравяме, че трансферът на Погба (плюс предните “жълти стотинки” - около милион и половина, които “Юве” плати) наистина отваря вратата към нечовешка бъдеща инфлация. Риторичен въпрос: ако Погба струва близо 100 млн. паунда, колко биха стрували Меси или Роналдо?!

Пол Погба
Пол Погба

Гарет Бейл

(98,35 млн. паунда: “Саутхямптън”, “Тотнъм”, “Реал” (Мадрид))

Ето го и третият футболист, който влиза в класацията заради един-единствен трансфер. Все още цари неяснота за точната сума, която “Реал” плати за Бейл (все пак трябваше да се защити егото на Роналдо), но 86 млн. паунда е общоприетата цифра. Подобно на Роналдо, и Бейл има още една дребна сума в актива си – от трансфера от “Саутхямптън” в “Тотнъм” през 2007г. Но чак след като Хари Реднап пристигна на “Уайт Харт Лейн”, левият бек, който не можеше да спечели нито един мач в “Премиършип”, се превърна в топиграч.

Хуан Себастиан Верон

(98,6 млн. паунда: “Естудиантес”, “Бока Хуниорс”, “Сампдория”, “Парма”, “Лацио”, “Манчестър Юнайтед”, “Челси”, “Естудиантес”)

Цената, която “Парма” плати за Верон веднага след световното през 1998г., бе 15 млн. паунда. Година по-късно “Лацио” даде 25 млн. Две години по-късно трансферът му в “Манчестър Юнайтед” постави нов британски рекорд – 28,1 млн. паунда. И още 15 млн., за да отиде в “Челси” след това. Това са много, много пари. И това е кариерата на Хуан Себастиан Верон в цифри. Но да сме честни – Верон никъде не оправда огромните суми, платени за него, включително и в аржентинския национален отбор.

Луис Суарес

(99,04 млн. паунда: “Насионал”, “Грьонинген”, “Аякс”, “Ливърпул”, “Барселона”)

Суарес отбеляза 155 гола в общо 177 мача за “Ливърпул” и “Барселона” - и трансферът му при каталунците през 2014г. за 65 млн. паунда е петият най-скъп единичен трансфер в историята. За съвсем кратко време държеше рекорда и когато отиде на “Анфийлд”, но да не забравяме и 680-те хиляди паунда, които “Грьонинген” плати за него на “Насионал” през 2006г.

Ернан Креспо

(101,38 млн. паунда: “Ривър Плейт”, “Парма”, “Лацио”, “Интер”, “Челси”, “Интер”, “Дженоа”)

Креспо е първият футболист, който мина границата от 100 млн. паунда за общи трансферни суми и свърши тази работа сравнително рано. Нападателят се пенсионира през 2012г. след доста успешна кариера, но най-“бляскавата” сума за него си остават 16,8-те млн. паунда, които “Челси” даде, за да го привлече през 2003г. Три години по-рано “Лацио” го превърна в най-скъпия играч в историята, купувайки го от “Парма”.

Никола Анелка

(108,26 млн. паунда: ПСЖ, “Арсенал”, “Реал” (Мадрид), ПСЖ, “Манчестър Сити”, “Фенербахче”, “Болтън”, “Челси”, “Шанхай Шенхуа”, “Ювентус”, “Уест Бром”, “Мумбай Сити”)

Дали някой някога е мислил, че “сърдитко”-то (Le Sulk) е доста подходящ прякор за Анелка? На практика няма значение – Анелка си остана прословут “наемник”. Говорим за 12 смени на клубове, които прехвърлиха общата му трансферна стойност на над 100 млн. паунда преди доста време. Само Анелка може да се премести от “ПСЖ” в “Арсенал” (за 500 хил. паунда), после в “Реал” (Мадрид) (за 22,3 млн.) и обратно в ПСЖ (за 22 млн.) в рамките на три години, отбелязвайки едва 35 гола в 121 срещи. Последвалите трансфери в “Ман Сити”, “Фенербахче”, “Болтън” и “Челси” натрупаха още пари в актива му.

Хамес Родригес

(108,49 млн. паунда: “Енвигадо”, “Банфийлд”, “Порто”, “Монако”, “Реал” (Мадрид))

25-годишният Родригес е най-младият футболист в тази класация - и то с цели две години по-млад от останалите. Активът на колумбиеца включва 63-те млн. паунда, които “Реал” даде на “Монако” за него през 2014г. - в еуфорията, предизвикана от представянето му на световното, но и парите, които преди това “Монако” плати за него, въобще не бяха малко. По-рано това лято се появиха слухове, че неназован клуб е готов да даде 78 млн. паунда за колумбиеца, което ще го изстреля на върха в този списък. Все още има време.

Хълк

(110,33 млн. паунда: “Витория”, “Кавазаки Фронтал”, “Токио Верди”, “Порто”, “Зенит Петербург”, “Шанхай”)

Това е футболистът, който всяка година аха-аха да започне да играе в “Премиършип”. Без да е играл и минута в която и да е от топ петте лиги в Европа, играчът с името на комиксов герой е с четвъртия най-висок сбор от трансферни суми в историята на футбола. Навремето беше новопридобитата играчка на “Зенит”, а това лято 30-годишният Хълк стана най-скъпият играч в китайската “Супер Лига” и напълно прие ролята си на скъпа придобивка. В Азия печели над 300 хиляди паунда на седмица.

Гонсало Игуаин

(119,85 млн. паунда: “Ривър Плейт”, “Реал” (Мадрид), “Наполи”, “Ювентус”)

Футболистът, на практика вдъхновил тази класация: по-рано този месец 28-годишният Игуаин отиде в “Ювентус” срещу 76 млн. паунда. Дали “Наполи” въобще очакваха, че ще удвоят (и отгоре) инвестицията си от 34 млн. паунда, които извадиха за Игуаин преди три години? Не се знае – знае се само, че в Неапол аржентинецът вече е персона нон грата. В “Старата госпожа” вярват, че аржентинецът ще ги изтика към върха в ШЛ.

Златан Ибрахимович

(143,74 млн. паунда: “Малмьо”, “Аякс”, “Ювентус”, “Интер”, “Барселона”, “Милан”, ПСЖ, “Манчестър Юнайтед”)

Последният му трансфер беше свободен, но великият Ибрахимович така или иначе е свикнал на високи трансфери, които да отговарят на репутацията и характера му. “Барселона” го оцени на 59 млн. паунда (всъщност 35 плюс Ето’О и Хлеб през 2009), а “Аякс”, “Ювентус”, “Интер”, “Милан” и ПСЖ също с готовност платиха големи суми в миналото.

Анхел ди Мария

(152,15 млн. паунда: “Росарио Сентрал”, “Бенфика”, “Реал” (Мадрид), “Манчестър Юнайтед”, ПСЖ)

Ако трябва да сме напълно честни: единствената причина, поради която “Манчестър Юнайтед” се бори толкова усилено за Пол Погба в момента, е, за да може всички да забравят за Анхел ди Мария. През 2014г. английският клуб постави британски рекорд за най-голяма трансферна сума, като даде 59,7 млн. паунда на “Реал” (Мадрид) за крилото. Рекордът още не е подобрен. Година по-късно (и след редица разочарования) ПСЖ го спасиха - отново срещу доста голяма сума. А пък “Реал” преди това си го взеха за над 20 млн. паунда от “Бенфика” през 2010г. Дали някой е учуден, че агентът на най-скъпия футболист в света (по обща трансферна стойност) се казва Жорже Мендес?