Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Инфаркти и фрактури са абсолютно забранени на морето!

Tочно водата по Черноморието се поизчисти от пречиствателните станции и нови опасности атакуваха летовниците - този път обаче коварно “в гръб” на сушата.

Оказа се, че сърдечни пристъпи, инфаркти, фрактури, прилошавания и прочее глезотии са абсолютно нежелани, непрепоръчителни и, направо да си го кажем, смъртоносни, особено по Южното Черноморие. 10 август, сряда, бе фатален ден с трима загинали туристи в отсечката между Обзор и Царево. Червени флагове спират летовниците вече цяла седмица от бурните и набраздени от опасни течения води на морето. Двама туристи обаче издъхнаха не във водата, а на сушата и поне за единия от тях със сигурност може да се твърди, че е станал жертва на липсата на адекватна медицинска помощ.

67-годишният Янчо от Русе получава сърдечен пристъп в района на плажа на къмпинг “Нестинарка”. Очевидци го виждат паднал на пясъка и веднага викат спасителите. Те му вадят езика, за да не се задуши, и го поставят на сянка. Човекът се пооправя, но обяснява, че му е лошо, оплаква се от световъртеж.

Царево се намира на няма и километър оттам, но линейката не идва и не идва. Според непотвърдена информация в този момент тя е в комплекса на Брендо “Оазис”, където почти по същото време умира архитект Любомир Семерджиев. Дали е била там, или не - няма особено значение. Защото Янчо издържа, очаквайки я, почти 40 минути. После отново губи съзнание, пак си гълта езика и умира на плажа. Аутопсията е категорична - сърдечен пристъп.

Но, оказва се, и смъртта на човека не е достатъчна. Тялото му лежи повече от 6 часа на пясъка за ужас на останалите туристи, защото т. нар. трупна линейка за Бургас и Южното Черноморие е само една и тя трябва да преодолее традиционните августовски задръствания и тапи, за да стигне до “пациента”.

Но ако за бутиковата “трупна линейка” (не дай боже!) може някак да го преглътнем, дали, избирайки Южното Черноморие, летовниците знаят, че множеството градчета, къмпинги и комплекси между Бургас и Резово се “покриват” само от 3 линейки. Те трябва да се отзовават на всички сигнали за помощ в близо 100-километровата отсечка от областния град до границата с Турция.

Трите коли на “Спешна помощ” са в Царево, Приморско и Созопол. Най-вероятно те са абсолютно достатъчни за нуждите на местното население в месеците между октомври и юни. През юли, август и септември обаче заедно с летовниците хората на морето нарастват между 3 и 4 пъти по данни на кметовете и туроператорите.

Линейките обаче си остават само 3... И смъртта на Янчо от Русе не е единственият пример как това рязко не отговаря на нуждите в разгара на сезона. Самият шеф на Съдебна медицина към МБАЛ - Бургас, д-р Галя Милева разказа как само преди дни жена, блъсната от велосипедист в Царево, престояла на асфалта повече от 3 часа с открита рана на тазобедрената става в този най-опасен от инфекции момент от годината.

Докато жената лежала със силни болки на земята, линейката на Царево виела със сирената към задържани в района имигранти. Тази в Приморско пък обслужвала пациент. С помощта на полицията на почти четвъртия час от инцидента се отзовала спешната помощ в Созопол.

Но ако жената беше блъсната не от колоездач, а от автомобил, няма нужда да гадаем каква щеше да бъде нейната съдба - колко ли часа щеше да чака, но за “трупната линейка” от Бургас?

И това, което разказвам дотук, разбира се, не е всичко... В Слънчев бряг казват, че линейките идват много по-бързо. Но понеже са от частни клиники, това струва между 100 и 120 лева. И не само Слънчака е космос в здравеопазването.

В Златни пясъци и курорта Св. св. Константин и Елена българските туристи плащат между 90 и 140 лева, за да им поставят уникалната за Българското Черноморие диагноза “стомашно-чревно разстройство”, придружена с рецепта за онези лекарства, които през лятото най-много се рекламират по телевизиите. И всичко това, ако имаш големия късмет да си българин.

Ако пристигналият на алкохолен туризъм в Слънчев бряг Джон от Великобритания не падне от балкона и не получи обичайната за сънародниците му по нашите морски ширини алкохолна интоксикация, за обикновен преглед ще извади 60 паунда, но ако му оперират апандисита - 10 хиляди евро!

На морето явно и в здравеопазването ден година храни. Така че водата наистина е по-чиста тази година, но ваканцуването по Черноморието, както се изразява един езиковед от парламента, все още често се превръща в оцеляване на предела.

Коментара ()

Вашият коментар