Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В деня, в който арестуваха наглия батка с потник Ангел Радичев след скандала на магистралата с шофьор на автобус, ми разказаха как действа полицията в Германия при сигнал от граждани за нарушители.

Български лекар в немско градче говори по телефона, докато паркира автомобила пред дома си. Съсед го вижда през прозореца, обажда се на техния 112 и докато нашият доктор заключва колата си отвън, идва патрулка и директно го глобява на място за нарушението.

Веднага се сещам как само преди 2 седмици колегите от в. “24 часа” подадоха сигнал на тел. 112 за един шофьор от Самоков, който на тясната уличка “Иван Асен” в София вилня посред бял ден, бе на косъм да блъсне бременна жена, въртя гуми, кара в насрещното и направи 10 нарушения за 5 секунди, очевидно пиян или дрогиран.

Оказа се обаче, че в България да подадеш сигнал на 112, е абсолютно недостатъчно. За да задържат шофьора, трябва да отидеш лично до най-близкото полицейско управление, да подадеш писмено жалба, като оставиш всичките си лични данни, включително и домашния адрес, за да може после адвокатът на бабаита да има достъп до него.

И докато всичко това се случи, батката ще е отдавна изтрезнял, ще се окаже, че не той, а друг е карал колата, че даже и колата може да се окаже спряна от движение и какво ли още не - защото за разлика от заспалата държава батката трескаво мисли всеки ден как да прецака системата.

Тя, системата, и без това си е тотално прецакана. И най-добрият пример е потникът на Ангел Радичев. Вече три пъти му е отнемана книжката за различни нарушения, но той продължава да си кара с 250 км/ч мерцедеса с немска регистрация и, естествено, с 4 еднакви числа.

Нормално е да отнемеш книжката един път, максимум втори път, но след това - завинаги, а ако продължава да кара - затвор. Как иначе ще укротиш батката? Как може толкова хрисимо законодателство и заспала в бюрокрация полиция в държава с толкова много простаци на пътя?

Българинът по принцип е перманентно неудовлетворен и мрънкащ, но когато седне зад волана, става истински мъж. Може да изпреварва, да засича, да псува яко, да заплашва, да размахва пищов или нож, да бие и троши. Абе, вече става успял и значим.

И без значение дали е само комплексар, или пък просто е суперпрост, когато на кръстовището се съберат 2–3-ма от същата порода, настъпват локални военни действия. А полицията си чака писмената жалба.

Това бездушие и липса на адекватна реакция от държавата кара много шофьори да търсят и намират сами правосъдие по шосетата. А и не само там. Хулиганите простаци са навсякъде.

Тия дни обвиниха в причиняване на средна телесна повреда общинския съветник от ДПС Методий Петков, който пребил зверски, унижавал и принуждавал мъж от Плевен да яде сурова риба, защото мислел, че е хваната в частния му язовир. Друг е въпросът как Петков въобще е допуснат до властта - с изпъстрено с побоища и рекет криминално досие, макар и разминал се без присъда. И след този инцидент ДПС го защитава - всичко е наред, било просто битов инцидент...

На глобалната простотия трябва да се отговаря със светкавични действия. Никой не трябва да остава безразличен, защото още утре може да е в ролята на жертва. Нека всеки подава сигнал срещу батките с потници и да се интересува настойчиво какво е свършила държавата.

Иначе простотията е на път да ни погълне...