Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Танева
Десислава Танева

ОТКАКТО е станал депутат, Емил Димитров непрекъснато е обвиняван в лобистки интереси от други народни избраници.

Първият скандал избухна, когато Димитров и председателят на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева предложиха частично отпадане на забраната за промени на предназначението на заменените гори и строителството в такива терени. Един от съдружниците на Димитров се оказа с интерес от такава промяна, защото се канел да строи хотел на такъв терен в Несебър. След разговор между Димитров и премиера Борисов предложението бе оттеглено.

Името на Емил Димитров е свързано и с отмяната на забраната за тютюнопушене на обществени места у нас от 1 юни т. г. Депутатът бе един от най-активните застъпници на отмяната, като в крайна сметка Законът за здравето бе променен и пълната забрана отпадна.

Депутатът Емил Димитров е дарил безвъзмездно 50 дружествени дяла от фирмата “Симеон-2” на майка си Елеонора Димитрова. Според данни от фирмения регистър фирмата “Симеон-2” участва като собственик във фирмите “Табак трейдинг партнър”, “Табак трейд”, “Табак-4” и др. Споменатите фирми - пак според данни от Търговския регистър, се занимават с производство и разпространение на тютюневи изделия.

“Това не е конфликт на интереси”, категоричен бе Емил Димитров пред “168 часа”.

Главният експерт към комисията за борбата с корупцията в парламента Елеонора Николова призна, че тя и колегите є не са знаели, че депутатът от ГЕРБ е прехвърлил дружествените си дялове на майка си, а фирмата, в която тя вече е управляващ, е съсобственик на дружества, занимаващи се с производство и разпространение на тютюневи изделия. “Такъв факт не може да лиши народния избраник от правото да бъде активен в законотворчеството. Ние сме препоръчали на депутатите да декларират такива обстоятелства. Това е малък жест към обществото. Законът в тази част е пожелателен”, обобщи експертката Николова и допълни, че би трябвало в този случай Емил Димитров да е попълнил в декларацията си за конфликт на интереси свързаните с него лица.