Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емил Димитров
Емил Димитров

ДЕПУТАТЪТ от ГЕРБ Емил Димитров е платил по-малко данъци за 2009 г., установи “168 часа”.

Според данни в Търговския регистър миналата година Димитров е продал фирмен дял на стойност 1 милион лева. В декларацията му пред Сметната палата този приход фигурира, но с много по-ниска данъчна оценка.

На 20 август 2009 г. - месец след като става народен представител, Димитров

продава дружествения дял

във фирмата “Елеонора транс” ООД на 69-годишната си по това време майка Елеонора Димитрова. Сделката е за 1 млн. лв. Според договора за покупко-продажбата майката трябва да изплати дела на сина си депутат на четири равни вноски от 250 000 лв. до август 2013 г. Според данните от Търговския регистър продажната цена на дяловете на “Елеонора транс” ООД е 1 млн. лв., а цената на придобиване е 1,3 млн. лв. Годишната данъчна основа за тази сделка е 998 700 лв., изчислиха счетоводители на базата на Закона за облагането на доходите на физически лица.

На 30 април 2010 г. Емил Димитров

подава декларация

пред Сметната палата като публична личност. Като годишна данъчна основа за доходи от прехвърляне на права или имущество за 2009 г. той е записал 33 268 лв. и още толкова на съпругата си - общо 66 536 лв. Това е в пъти по-малко от данъчната основа 998 700, която се получава от сделката му на стойност 1 милион при продажбата на дружествения дял в “Елеонора транс” ООД в края на август 2009 г.

По-ниската данъчна основа автоматично означава и по-малко платени данъци. “168 часа” потърси за коментар депутата Емил Димитров, за да разберем как, защо и откъде се е получила тази наистина фрапираща разлика.

“Платил съм си данъците за миналата година, но приходите от тази сделка са за следващата година. В договора за продажбата е записано, че парите ще бъдат преведени на четири транша от по 250 хил. лв., като първия трябва да получа до 20 август 2010 г.”, обясни първоначално депутатът от ГЕРБ.

В чл. 11, ал. 2 от Закона за облагане на доходите на физически лица изрично е записано, че облагаемият доход от продажба на дялове в търговско дружество се смята за придобит към датата на прехвърлянето - т. е. 20 август 2009 г., както е в конкретния случай, на Емил Димитров и майка му Елеонора Димитрова. Съгласно закона правилото е в сила и когато

страните са се договорили

за разсрочено плащане, както е при тях двамата. Същият принцип е залегнал и в Приложение 5 на Данъчната декларация за доходите на физически лица.

На това пояснение на “168 часа” народният представител отговори: “Не мога да бъда точен тук. Ще си проверя. Благодаря ви, че ми обърнахте внимание върху този факт.”

През 2009 г. народният представител дарява безвъзмездно на майка си Елеонора Димитрова и друг дружествен дял - половината от фирмата “Симеон-2”. Дарението го освобождава от плащане на данъци. Майка му става и единствен управляващ на фирмата, сочи справка в Търговския регистър.

Сдобилата се с двете

фирми с милиони обороти

- според отчетите за 2008 г., Елеонора Димитрова живее в съседство с офиса на “Елеонора транс” ООД и на “Симеон-2” ООД в столичния квартал “Люлин”. Апартаментът на бащата на родителите на депутата Делчо и Елеонора Димитрови е съседен на този, посочен в адресните регистрации на двете фирми в “Люлин”, личи от имотния регистър. Двете фирми са сред най-печелившите от кръга дружества, свързвани с депутата от ГЕРБ. Дружеството “Симеон-2” и предшественикът му със същото име са стоели години наред на изхода на “Булгартабак”, разказват запознати. Фирмата е сочена като един от най-влиятелните дистрибутори на цигари, допълват те.

“Елеонора транс”, която се занимава предимно с транспортна и туристическа дейност, нашумя през пролетта на 2009 г. Тогава се разчу, че по време на избирателната кампания на Емил Димитров фирмата е превозила етрополски пенсионери на екскурзия до морето.