Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Активната разузнавателна роля на Фидан му създава врагове не само вътре в страната, но и навън.

Израел например не харесва Фидан и отправя критики срещу назначаването му на този пост повторно, защото го смятат за много близък приятел на Иран.

Отношенията между турските служби

и МОСАД

датират от 1958 г., а в началото на 90-те години се стигна и до тяхното стратегическо сътрудничество. Тогава бяха подписани няколко споразумения между Анкара и Тел Авив, като Турция беше единствената ислямска държава, която установява подобни отношения с еврейската държава.

По силата на тези споразумения много от агентите на МОСАД действаха свободно на турска територия. Някои израелски вестници казват, че Фидан не одобрява тази политика на Ердоган.

Те цитират думи на бившия премиер Ехуд Олмерт, когато е министър на отбраната: "Страхуваме се от това, че може шефът на турското разузнаване да предаде на Иран инфрмацията, с която разполагат турските служби за Израел.

Той знае много

наши тайни

Това, че иранците може да получат достъп до тях, много ни тревожи."

Вестник "Уолстрийт джърнъл" публикува през 2012 г. информация, че "Фидан помага на Техеран да преследва и ликвидира шпионска мрежа на МОСАД, която работи на територията на Иран до 2010 г."

През 2015 г. няколко западни и американски медии публикуваха различни статии и репортажи, в които критикуват политиката на Турция в Близкия Изток. В тях присъства името на Фидан.

Той беше обвинен, че подкрепя радикалните ислямистки организации в Сирия

и помага за увеличаването на влиянието им там, а освен това предава израелски шпиони от ирански произход на Техеран.

Някои от сайтовете отиват и по-далеч - те пишат, че Фидан е организирал агресивна шпионска операция срещу ЦРУ.