Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ще вземем земята ви и ще ви открием във всяко село, казва главорезът, нападнал с брадва пътниците във влака.

Пореден акт на насилие шокира Германия през последните дни. 17-годишният Риаз нападна с брадва и нож нищо неподозиращите пътници в регионален влак край Вюрцбург и рани 4 човека, един от които е в критично състояние.

"Приличаше на кланица." Така един от свидетелите описва влака след нападението на младежа. Атаката става в 21 часа в понеделник, а полицията получава обаждане за помощ 15 минути по-късно. През това време иранецът крещи: "Аллах акбар", докато размахва брадвата си в купе с граждани на Хонконг. Полицията твърди, че те са били случайни жертви, а не набелязани предварително.

Смелостта на ранените, които се хвърлили да защитават жените в купето, е и причината да няма повече ранени. Друг свидетел, който живее близо до релсите, разказва как е видял хората да изскачат от прозорците на влака и да молят за превързочни материали. Той се отзовал за секунди, като занесъл домашната си аптечка. Минути по-късно пристигнали първите линейки.

Въпреки шока, който настава, някой успява да дръпне аварийната, Риаз се плаши и тръгва да бяга. За негово нещастие обаче съвсем случайно наблизо се оказват спецслужби. В паниката си той се опитва да ги заколи, а те му отговарят с огън и го убиват на място. По-късно биват обвинени за това тяхно действие, а говорителят им заявява: “Не може полицаите да отговарят с кунгфу на удари с брадва. И не може депутати да обясняват как се действа в такива ситуации.”

И макар че е трудно да се повярва на твърденията на ИДИЛ относно така наречените "самотни вълци", радикалната организация обяви, че момчето е техен боец. По-късно "Ислямска държава" публикува и видео на младежа, в което той е хванал нож и държи реч на пущу, вид ирански език. В клипчето той казва: "Аз съм войник на халифата и ще направя самоубийствен атентат в Германия." След това Риаз се възмущава от действията на Запада относно неговия народ и завършва думите си със заплахата: "Ще ви колим в собствените ви задни дворове и ще живеем в къщите ви, и ще нарушаваме правилата ви, и ще вземем земята ви . Ще ви открием във всяко село, всеки град и всяко летище, ако е рекъл Господ."

Немската полиция обаче още не е потвърдила дали младежът наистина е част от организацията. Те твърдят, че Риаз сам се е радикализирал.

А за доказателство представят намереното ръчно нарисувано знаме на ИДИЛ в стаята на момчето и писмото на пущу, отправено към мюсюлманите от цял свят да се защитят, както и предсмъртно писмо към баща му.

Всъщност никой от тези, които са говорили с Риаз за последно, не е очаквал, че той може да стори подобно деяние. Афганистанецът пристига в Германия преди две години като непълнолетен бежанец без придружител. Първоначално тийнейджърът е бил настанен в бежански лагер в Оксенфурт, а съвсем наскоро е изпратен в приемно семейство, което рядко напускал. Ходел в джамията само по специални поводи, а според хората, които са го познавали, той е бил спокоен, много тих, а действията му - неразбираеми. Те твърдят, че нямал признаци на радикално държание или връзка с джихадистката организация.

Мотивите на 17-годишния младеж остават неясни. Властите в Германия твърдят, че информацията, която имат, наподобява на "пъзел от мозайка". Те уверяват, че правят всичко по силите си да свържат отделните части, за да стигтнат до причината, която се корени в действията на Риаз.

Случилото се предизвика силен отзвук в медиите в Германия, а в интернет пространството се сблъскаха привържениците на двете позиции относно бежанците в Европа. За националистическите партии атаката е поредното доказателство, че бежанците трябва да се държат възможно най-далеч от Европа. Защитниците на човешките права обаче твърдят, че случилото се не е проблем останалите непълнолетни бежанци да продължат да живеят нормално в приемните си семейства.

За разлика от своите съседи Франция и Белгия Германия засега не е ставала поле на големи атентати. Въпреки това се твърди, че сигурността й е изключително слаба, а атаки се предотвратяват всеки ден. Последните такива данни са само отпреди месец, когато двама сирийски граждани бяха задържани за организирането на масова атака в Дюселдорф. Действията на подобни "самотни вълци" поставят под политическо напрежение германския канцлер Ангела Меркел, която прие хиляди мигранти на територията на Германия. Лидерът на анти-имигрантската партия "Алтернатива за Германия"Фрауке Петри казва, че Меркел и нейните приближени са в основата на кризата със сигурността, която е опасна за страната.