Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няма прицелни лекарства за стотици, даже хиляди мутации при един човек, твърди проф. Асен Дудов

- Проф. Дудов, университетът “Гутенберг” в Майнц съобщи, че е разработил универсална ваксина срещу рак. Как коментират това в научните среди?

- Публикацията е като други подобни. Тезата е една - търсене на имунен механизъм, който да унищожи селективно туморните клетки в организма. Ако беше възможно, би било прекрасна алтернатива на лечението. Но трябва да е ясно, че това са само научни търсения.
Преди няколко десетилетия с ваксини се постигна контрол върху заразни болести, които бяха бич за човечеството. Но ракът не е заразна болест. Имуноонкологията съществува, но тя е на съвсем различни принципи от тези на ваксинацията. Би могло да се постигне скромен успех с някои вече регистрирани нейни лекарства, но няма и не може да има “ваксина” срещу рака.
- Защо?
- Не само защото не е заразен, а и защото това е група от над 200 различни болести с общо име “рак”. Те имат сходно протичане - загуба на програмираната клетъчна смърт, образуване на кръвоносни съдове, инфилтративен растеж, разсейки и др. Като се говори масово за ваксина, засилване на имунитета и др. под. “пазарни” съвети, у пациента се създава впечатление, че именно заради имунитета човек боледува или не боледува от рак. Но с изключение на 2-3 локализации на рака това е дълбоко погрешна теза и тя тласка пациентите в ръцете на шарлатани.
Раковите заболявания са уникален биологичен феномен, който има различни характеристики, най-вече генетични. Генетичните дефекти при някои видове рак са стотици, даже хиляди. Невероятно трудно е, а засега и невъзможно, при повечето видове рак те да се установят и да се създадат лекарства, които да ги лекуват избирателно.
- Това звучи отчайващо.
- За 20 г. благодарение на онкологията генетиката направи огромен скок и идентифицира някои мутации, които позволиха видове рак да бъдат успешно лекувани дори в напреднали стадии. Първият и класически пример е заболяване с един-единствен дефект: хроничната миелогенна левкемия. Създадено бе лекарство “Иматиниб”. Включвайки се в този дефект, наречен “Филаделфийска хромозома”, то коренно промени живота на болните и вече има много, които се лекуват над 20 г. За съжаление другите видове рак са с множествени мутации и да се направят такива прицелни лекарства, е много трудно.
- Според мнозина нарочно не се прави ваксина срещу рак - за да не пострадат фармацевтичната и здравната индустрия?
- На любителите на световния заговор казвам, че това е голяма глупост.
Първо, това не е една болест, а цяла група
Второ, тези спекулации са удобни, но вече звучат фалшиво. Трето, ако имаше универсално лекарство, щяха да го приемат поне световните лидери, милиардери, диктатори и пр.
- Имат ли болниците в България последните новости в борбата с рака?
- За щастие тук се регистрират всички най-нови лекарства за лечение на рак, което далеч не става така лесно в други европейски страни. Има и немалко специалисти. Но за да бъде лечението правилно, трябват и съвременни условия, апаратура и кадри за диагностика и проследяване. Това е проблем, тъй като болните може да бъдат подложени или на свръхлечение, или на недостатъчно. Затова трябва да се улесни достъпът на болните до новите методи на диагностика - позитронно-емисионна и магнитно-резонансна томография, изследване с изотопи и генетични изследвания.
- Спорове предизвика лекарството срещу рак “Антималигноцит”. Защо то остана без лиценз, макар много хора да твърдяха, че им е помогнало?
- Това не е лекарство. Лекарства са субстанциите, минали през клинични изпитвания по строги правила в 4 фази. Ако постигнат определени параметри, придобиват статут на лекарство. Гледах мъките на хора, които си купуваха това вещество. Някои го приемаха успоредно с химиотерапия, лъчелечение и различни оперативни намеси. Те и да твърдят, че им е помогнало, това са безпочвени и наивни твърдения. Срещу лицето, произвеждащо това вещество, имаше съдебни действия в Германия. Те го принудиха да се премести в Австрия. Където му бе разрешено да произвежда “Антималигноцит”, но без право да го прилага на територията й. Тази субстанция не бе разрешена за приложение върху хора в нито една страна във или извън Европа.
- Изключвате алтернативните терапии на рака?
- Всеки има право да избере с какво и как да се лекува. Но който направи алтернативен избор, да не злоупотребява и с ресурса на традиционната медицина. В 2 европейски страни се реимбурсират и някои алтернативни методи - например лечение на рака на белия дроб с музика от гонг. Такива болни обаче подписват информирано съгласие, че с такова лечение те повече нямат право на безплатно медицинско лечение.
- Само една трета от онкоболните в България стигат до химиотерапия, дори хирурзи ги съветвали “да не се тровят”?
- Химиотерапията включва лекарства от всички класове и е абсолютно задължителна при някои видове и, разбира се, стадии на болестта.
Ракът е системно
заболяване,
а едно системно заболяване не може да се излекува само със скалпел.
- Стресът, гените и нездравословният живот ли разболяват от рак?
- Всеки е носител на онкогени, чиято функция се потиска от друг вид гени, наречени супресорни. Причините тези гени да преустановят своя контрол са различни и в повечето случаи нямат връзка с начина на живот и наследствения ген. Дори деца и даже кърмачета се разболяват от рак.
Разбира се, има вредни навици или елементи на околната среда, които допринасят да се развие рак. Но това пак става само при хора, които имат предразположеност. Контролът на стреса е банално понятие, което вече има и комични измерения. Сред тях са т.нар. похвати за позитивно мислене. Това граничи с психиатрията - да срещаш насилствено и налудничаво нахилени хора, които смятат, че живеят позитивно и няма да се разболеят. Но така се напрягат повече, тъй като са влезли в роля. Но пък спекулацията с позитивната нагласа и мислене дава добър пазар на тази литература - нещо като “Как да станем богати за 300 дни” и пр. безумни съвети. Но явно на всеки му се иска да прочете 30-40 страници и да стане или богат, или умен, или позитивен. Или безсмъртен.