Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С мед, восък, клей и дори със себе си

България е благословена не само с киселото мляко, саламуреното сирене, кашкавала, луканката, киселото зеле и туршиите, но и с пчелни продукти: мед, прашец, клей (прополис), млечице, подмор и др.

Медът е най-известният продукт от дейността на пчелите, първият използван подсладител. А начело на днешната серия от подсладители стоят тръстиковата и цвекловата захар, появили се само преди два века. Медът е историческо постижение на славяните – само те са правели живота си по-весел с медовина. Днес медът е общопризната наслада: в цял свят и деца, и възрастни ядат медени бонбони, сладки, кифли, хлебчета, кексове и пият медени напитки, чай и кафе с мед и др. Във Франция с мед правят нуга, в Швейцария – шоколад, в Италия – торон, в Испания – турон, у нас – пестил.

Тестените изделия с пчелни продукти трябва да се пекат бързо и на по-слаба фурна, за да не се разрушат витамините и активните вещества при печенето. Ако това не е възможно, им се добавят белтъчини (кисело мляко, извара, масло), които са протектори на активните вещества, или се приготвя непечен сладкиш.

При своята еволюция човекът се е приспособил към консумацията на меда, като е изградил ензимни системи, които бързо го разграждат (онеправдани тук са диабетиците, но и на тях се разрешава да хапват до 25 г дневно).

В 100 г мед има 78,3 г въглехидрати, 0,3 г белтъчини, 21 г вода, 47 мг калий, 18 мг фосфор, 7,8 мг натрий, 5,5 мг магнезий, 4,5 мг калций, 0,03 мг витамин В1, 0,05 мг В2, 0,2 мг РР, 2 мг С и още десетки биологично активни вещества. Това количество има 323 калории, колкото 240 г телешко месо и 130 г хляб. Въглехидратите на меда са предимно монозахаридите глюкоза и фруктоза, които бързо се разграждат, затова от мед не се пълнее.

Медът е ценен за всяка възраст, но не бива да се дава на бебета до 8 месеца. Може да съдържа ботулинусови спори, които в неукрепналата им храносмилателна система да покълнат и да произведат ботулинов токсин – най-опасната отрова.

Медът е и консервант. Затова, когато Александър Македонски умрял далече на изток, го сложили в каца с мед и го носили с години, за да го погребат в родината му.

Прашецът е твърда храна на пчелите (течната е нектарът). Това са мъжките полови клетки на растенията и е много богат на витамини.

Клеят е друго чудо на природата. Само той убива бацили, гъбички и вируси, без да вреди на организма на човека и животните. Хлябът с прополис е вечен, защото не плесенясва. Може да се яде и след 1, и след 10 г.

Пчелите живеят 45 дни. Във всеки кошер годишно умират около 1 млн. пчели, което прави 1 кг и пчеларите наричат това количество подмор.

Екстракт от подмор се прави с 1 л спирт за хранителни цели и 100 г подмор. Той съдържа букет от всички пчелни продукти, както и тъкани от пчели и има антимикробен, антивъзпалителен, антитоксичен, имуностимулиращ ефект. Богат е на 23 витамина и много биологично активни вещества. 10 мл екстракт струват 8 ст. (цената на спирта).