Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След 46 години на сцената заедно с "Аеросмит" Стивън Тайлър изненадващо обяви, че групата подготвя прощално турне, след което ще се разпадне. Тайлър не говори много по въпроса, просто сподели, че вече "му е дошло времето".

68-годишният фронтмен на "Аеросмит" всъщност не слага напълно край на своята кариера. Той подготвя самостоятелен албум, с който най-вероятно ще тръгне на турне.

Причината за отказа от сцената на "Аеросмит" остана неясен, но фактът, че Стивън Тайлър продължава да твори, оставя вратичката открехната за едно бъдещо събиране. Всъщност временната пауза и гръмкото завръщане пред публиката е специалитет на рок бандите. "Куфеенето" до последно също. С напредването на годините класиците в жанра доказват, че рок бандите, както самият рок никога не умират. Те просто изпадат в една дълга летаргия, докато не съберат сили за нови музикални подвизи.

Най-често причините за завръщането на рокаджиите или дългото им пребиваване на сцена са парите. Вероятна е и една много силна носталгия към чувството да свириш пред стадион, пълен с хора.

Едни от ветераните, които никога не са прекъсвали своите сценични изяви, са "Ролинг стоунс", които са заедно над 50 години. Вокалът им - Мик Джагър, е и един от най-възрастните рокаджии със своите 75 години. Те са почти постоянно на път, а феновете им неуморно пълнят стадионите и техните джобове.

Сцената не са напускали и бившият бийтъл сър Пол МакКартин и цветният Елтън Джон. На скромните 72 години Пол продължава да изнася концерти по целия свят, да впечатлява с невероятните си умения с китарата. Елтън Джон пък съвсем наскоро заяви, че "ако слезе от сцената, ще умре".

Но тези творци, които като "Ролинг стоунс" творят без драми в съжителството си, са малко. Егото на повечето рокаджии е толкова голямо, че кавгите разпадат градени с години легендарни групи. Нуждата от пари пък е способна да заздрави дори и най-дълбоките рани.

Най-явният пример за това е дългогодишната вражда между Слаш и Аксел Роуз, която разпадна Guns N'Roses на цели две групи. Аксел продължи да обикаля света с Guns, а Слаш започна няколко свои проекта, докато не откри Майлс Кенеди. Гласът на Кенеди толкова пасна на музиката на Guns, че по едно време света обикаляха две групи, изпълняващи едни и същи песни.

Нуждата от пари обаче някак си успя да събере вече осъзналите, че разединени са слаби, Слаш и Аксел. За пръв път от 26 години те стъпиха на една сцена на фестивала "Коачела". Билетите за концерта през април 2016 г. се разпродадоха като топъл хляб.

Всеки път, когато разпаднала се банда обяви своето завръщане, интернет пространството направо избухва. 

Макар и след края на "Пинк Флойд" Роджър Уотърс да продължи своя път сам, когато се събра на една сцена с бившите си колеги Гилмор и Мейсън, светът се побърка. Между тях и Уотърс близо 18 години се водеше съдебна битка за авторските права над музиката на "Пинк Флойд". Враждата им стана и причина една от най-великите рок групи да се разпадне. Но както виждаме, нито една кавга не е вечна, а 72-годишният Роджър не смята скоро да спре да радва феновете си с нови, уникални идеи.

Най-голямата и иновативна банда в света Led Zeppelin също обявяват своя разпад след смъртта на барабаниста Бонам. Те също не се задържаха далеч от сцената за дълго. Групата така и не се събра окончателно, но периодично изнасяха миниконцерти заедно до голямото си завръщане през 2007 г. Концертът им тогава влезе в рекордите на "Гинес", като “събитието”, за което е имало най-голямо търсене на билети". Близо 20 млн. души са изявили желание да присъстват на концерта.

По-късно се заговори за окончателно завръщане на рок динозаврите, но вокалистът им Робърт Плант категорично отказа, макар и 67-годишният изпълнител да продължава да се изявява на сцената с други групи.

За кратко това не спря Джоунс и Пейдж да му търсят заместник, като за позицията се спрягаха Стивън Тайлър и Майлс Кенеди, но по-късно проектът беше изоставен окончателно. За разлика от Led Zeppelin нищо не може да спре съществуването на рок динозаврите AC/DC. Макар и да са преминали през какви ли не препятствия, включително оглушаването на Брайън Джонсън и заменянето му от Аксел Роуз, те продължават да са на върха. Наскоро Джонсън дори заяви, че не смята да стои далеч от групата още дълго време и при първа възможност ще се завърне.

Завръщане, което оглави класациите, направиха и Genesis и The Police. Те припечелиха близо 341 млн. долара от концертите си през 2007 г. Анди Съмърс и Стюърт Коупланд от The Police заровиха томахавката в името на огромните продажби. Едно такова завръщане не само предизвика огромна истерия за билети, а и възобновяване на продажбите на CD-та. Подходът на Genesis беше подобен, но бъдещето им е несигурно, след като Фил Колинс се отказа окончателно от музикалната индустрия.

От друга страна, една от бандите, която успя да заблуди публиката си, беше The Who. Те дълго време анонсираха своето последно турне през 2015 година, с което да сложат край на кариерата си. Последните дати от турнето обаче бяха отменени, след като Роджър Далтрей се разболя от менингит. За радост на феновете, това доведе и до обявяването на "завръщане, по-силно отвсякога" през 2016 г. За своите 50 години съществуване The Who се разпадат и след това събират няколко пъти - първо, през 1982 г., след това 1989 г. и 1996 г.

По същия начин действат и Scorpions, които обявиха своето прощално турне през 2012 г., но така и не се разпаднаха. Тъкмо напротив, през 2015 г. та чак до сега те подеха ново турне в чест на 50-ата си годишнина.

The Eagles от своя страна през 1980 г. се разделят с огромен скандал. Фрей и Фелдър не могат да стоят заедно в един щат, камо ли в едно студио.

Враждата продължава цели 14 години, докато те не се оказват отново на една сцена. Следват още скандали, които този път не успяват да разпаднат групата и тя продължава да съществува чак до днес.

Интересна е и съдбата на Black Sabbath. Те започват своето съществуване с Ози Озбърн. По-късно алкохолизмът му и наркотичната му зависимост стават проблем за групата и той бива изхвърлен. На негово място идва не по-малко легендарният Рони Джеймс Дио. Бандата прави всичко възможно да разграничи периода си с Ози от този с Дио, като дори сменят името си на Heaven and Hell.

След смъртта на Дио през 2010 г. те прекратяват съществуването си. Но на 11.11.2011 г. те отново се събират с Озбърн, през 2013 г. издават нов албум, а феновете и до днес се чудят как Ози все още ходи по тази земя.

По-интересен е методът на Алис Купър за задържане на сцената. След като му стана ясно, че златните му дни са отминали, а стадионите вече не се разпродават, 68-годишният Купър започна с нова група. Зад гърба му са Джо Пери от "Аеросмит" и самият Джони Деп. А името на Деп определено привлича публика и носи на The Hollywood Vampires невероятен успех.

Нищо не може да раздели AC/DC.

Дори смъртта на Бон Скот не успя да спре съществуването на AC/DC. Същинските рок динозаври и до днес продължават да пълнят стадиони, макар и в доста променен от оригиналния състав. Въпреки многобройните промени групата преживя поредното си огромно сътресение, когато Малкъм Янг напусна заради напредналата си деменция. Почти веднага беше намерен заместник, но година по-късно барабанистът Фил Ръд също трябваше да напусне групата, след като срещу него бяха започнати редица дела, включително за убийство. Най-големият шок обаче дойде по-рано тази година, след като стана ясно,че Брайън Джонсън губи слуха си и не е желателно да продължи с турнетата. Той отстъпи само временно мястото си на вокала на Guns N' Roses Аксел Роуз и се зарече да се върне, като заяви, че само смъртта би го отделила от сцената.

Да дишаш един въздух с най- големите легенди само за 1599 долара.

Следващата година The Rolling Stones, Боб Дилън - 75 години, Пол МакКартни - 74 години, The Who, Нийл Янг - 70 години и Роджър Уотърс - 72 години ще излязат заедно на една сцена за може би най-страхотния концерт в историята на концертите. Част от последните останали рок титани ще разбунтуват пясъка в пустинята под звуците на легендарните си песни. Цените на билетите започваха от 399 долара за най-отдалеченото от сцената място до 1599 долара за първата линия. И макар цените да изглеждат стряскащо високи, ценните хартийки се разпродадоха буквално за часове.

The Rolling Stones са единствената останала истинска група.

Cлед като Стивън Тайлър обяви разпадането на "Аеросмит", той добави, че според него едниствените истински банди от златните години, които съществуват и сега, са "Аерсомит" и The Rolling Stones. Те са и едни от малкото, които са запаили почти напълно оригиналния си състав, никога не са се разделяли или създавали конфликти помежду си.
"Падащите камъни" са и най-добрите в правенето на пари от концерти. За своите гигове те пускат билети от 400 паунда, които моментално се изкупуват, макар и от повечето места в залата изпълнителите да се виждат като малки точки. В сравнение с това, при своето събиране The Eagles пускат билите от едва 80 паунда, които свършват една идея по-бавно.

Завръщането след зверския скандал в The Eagles.

Последният концерт на The Eagles е познат като "Нощта на грешния плаж".
Между песните на сцената Фрей и Фелдър си разменят заплашителни реплики. " Само още три песни и ще те смачкам, нещастник", крещи Фрей. Веднага след края на шоуто настъпва хаос и епичен масов бой. След който групата се разделя уж окончателно. Следват 14 години, през които всеки един от членовете на The Eagles прави своя собствена солова кариера, докато неочаквано за всички те се събират и продължават да творят и до днес. Състават първоначално е почти идентичен с оригиналния. По-късно се появяват нови вражди и съдебни дела и в бандата остават само Глен Фрай, Джон Уолш, Тимъти Шмит и Дон Хенли.