Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кой е Али Кемал бей, прадядото на бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, на депутата Джо Джонсън и журналистката Рейчъл Джонсън и дядо на британския представител в Европарламента Стенли Джонсън?

Той е либерален журналист на Османската империя, издател на вестник и вътрешен министър в правителството на Дарат Ферид паша, главен везир на султана.
Майката на Али Кемал е черкезка, която е била робиня в Константинопол, но в богато семейство. Той се ражда през 1867 г. Като журналист започва да пътува из Европа. При една от визитите си в Швейцария се запознава с Уинифред Брун. Двамата се женят в Лондон на 11 септември 1903 г.

Преди това заради либералните си убеждения е пратен в изгнание от султан Абдулхамид II. След смъртта му през юли 1908 г. се връща в Истанбул, за да се включи в политическия живот. Заради това, че не харесва младотурците, които са направили революцията, той изкарва следващото десетилетие в опозиция.

Започва да издава вестник “Икдъм” и членува в Либералния съюз. Във вестник “Таймс” от 9 март 1909 г. се твърди, че той е претендент за министър на правосъдието на мястото на починалия Рефик бей. Описан е като “един от водещите лидери в Турция, отличен оратор и доста популярен”. Заради това е избран от партията си да представлява район “Стамбул” в парламента.

След убийството на главния редактор на вестник “Сербестъ” Али Кемал обявява, че е предупредил него и заместника му Рифсат, че са им били издадени смъртни присъди от екстремисти в Солун. Оглавява и войната между неговия “Икдъм” и консервативия “Танин”, който е орган на Комитета за обединение и прогрес (КОП). Обвиненията към “Танин” са, че поддържа абсолютизма, а обратните - за конспирация с арменците.
След военния преврат срещу султан Абдулхамид II и смяната с брат му Решад ефенди като Мехмед V на 27 април 1909 г. Али Кемал се изнася в Англия.

В края на годината там се ражда синът му Осман Уилфред Кемал, а съпругата му умира от треска. Двамата имат вече дъщеря Зелма. Али остава при тъща си Маргарет Брун-Джонсън, като първо живеят в Крисчърч край Борнемут, а след това се местят в Уимбълдън.

През 1912 г. се връща в Османската империя, където се жени за Забине ханъм. Двамата имат син Зеки, който се ражда през октомври 1914 г.

Малко след завръщането си от изгнание Али Кемал държи пламенна реч за война срещу Балканския съюз, в който е и България. Така пламва Първата балканска война.
На 11 ноември 1918 г. “Таймс” пише, че Али Кемал поддържа Ахмед Тефик Паша за везир. На 19 май следващата година се появява и съобщението, че той е избран за вътрешен министър в правителството на Дамат Ферид паша, като сменя Мехмед Али бей, който се пенсионира. Като такъв той е член на делегацията на Парижката мирна конференция през юни 1919 г. Обвинява Исмит паша и Енвер паша, че организират албански банди, за да бунят народа. Не забравя и старите си врагове от КОП, които натрупали милиони по време на Първата световна война. Преди обаче да внесе разкритията си в парламента, е сменен.

С много плам Али Кемал громи геноцида над арменците след Първата световна война. Той започва и кампания срещу кемалистите. Заедно с други близки на султана основава Англофонската общност, която иска Турция да стане протекторат на Великобритания.

И така става враг №1 на националистите, които водят войната за незамисимост.
На 4 ноември 1922 г. Али Кемал е отвлечен от бръснарницата на хотел “Токатилян” и с моторница е закаран в азиатската част на Истанбул, за да бъде съден за предателство в Анкара. Два дни по-късно похитителите му са засечени в Измит от генерал Нуредин паша, командир на Първа армия и близък съюзник на генерал Мустафа Кемал. Той организира група, която пребива Али Кемал с камъни, ръга го с ножове и накрая е обесен на евкалипт. Главата му е смачкана от ударите. Накрая му провесват и надпис “Артин Кемал”, който се отнася за подкрепата му към арменците.

Двете му деца се изнасят в Лондон, където приемат фамилията на баба си по майчина линия Джонсън. Синът му Осман започва да използва второто си име Уилфред като собствено. След това се жени за Ирен Уилямс, дъщерята на Стенли Уилямс от Бромли и Мария Луиза, незаконна наследничка на принц Паул фон Вюртемберг.

По тази линия се явява родственик на крал Джордж II на Великобритания и повечето кралски фамилии в Европа, включително и на Сакскобургготската. Така неотдавна бе изчислено, че Борис Джонсън всъщност е осми братовчед на подалия оставка след Брекзита премиер Дейвид Камерън.

Синът на Осман Уилфред пък е Стенли Джонсън, известен природозащитник и член на Европарламента. Това е бащата на Борис.

След Първата световна война дъщерята на Кемал - Зелма, се връща в Турция и си връща паспорта. Нейният син Антъни Батърсби работи дълги години в ООН.
Забине, втората съпруга на Али Кемал, се оттегля в Швейцария със сина си Зеки Кунералп. След смъртта на Ататюрк със специален ферман на президента Исмет Иньоню Зеки става дипломат, като има два мандата в Лондон. Съпругата му и нейният брат са убити от арменец при атентат в Мадрид през 1978 г.

Зеки издава и книга за живота на баща си и връзките му с Великобритания. Неговите синове Синан и Селим живеят в Турция. Първият е издател, а вторият - дипломат.

Али Кемал бей
Али Кемал бей