Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той е двулик, което го прави уникален

Гелосан циганин. Симулант. Гений. Огромно сърце. Само един човек на света може да събере всичко това в едно. И той е Кристиано Роналдо.

Отвратителен за едни, боготворен за други

Както всеки един велик футболист.

Никой освен близките му не познават истинския Кристиано Роналдо. И това е видно за всички.

Той бе човекът, който намери загубен телефон в Лас Вегас, намери собственичката и я заведе на вечеря. Вярно, Остин Мартин се оказа атрактивна блондинка, но все пак понякога и жестовете са важни.

Защото гелосаният циганин плати изцяло операциите на 10-месечния Ерик Ортис Крус, който страдаше от кортикална диспласиа. Това означава, че сърцето на бебето спира по 30 пъти на ден.

Всяко изследване на хлапето струва 6000 евро, а цялата операция - 10 пъти повече. Детето е от малкото селце Вилалуенга де ла Сагра. Всички там се включват в благотворителни инициативи за него, но събраната сума е прекалено малка. И тогава пишат на португалеца с молба да им подари фланелка и обувки, за да ги продадат на търг.

Обратно получават екипа, бутонките и цялата необходима сума до стотинка

През 2012 г. Кристиано извади огромна сума и за 9-годишния Нуазет Гулен, който имаше терминален стадий на рак. Родителите му обаче вярваха, че има шанс, ако се плати експериментално лекарство. Детето не оживя, а Кристиано плати и погребението.

В най-великия си момент,

когато най-накрая спечели “Златната топка”

през 2014 г., всички останаха учудени, когато спомена за група момчета, които се борят с левкемията. Просто защото им бе обещал.

След цунамите в Индийския океан едно 8-годишно момче Мартинус оцеля 19 дни. Семейство му загина. И Кристиано отиде до Индонезия, за да помогне в събирането на средства. Парите от спечеленото дело срещу "Сън" през 2008 г. отидоха за фондация на родния остров Мадейра. Година по-късно дари цяло онкологично отделение на болницата, която спаси майка му. А когато островът бе залян преди 6 години, направи мач между "Порто" и играчи, родени на Мадейра.

От 2012 г. той е член на организацията на ФИФА "11 за здраве", която помага на млади хора, зависими от дрота. След това стана посланик на "Спасете децата".

След това се включи в битката с еболата заедно с Неймар, Гарет Бейл, Шави и Дидие Дрогба. През миналата година

спечели приз за

спортист, направил най-много дарения в света

А бонусът от спечелването на 11-ата европейска титла от "Реал" това лято на стойност от 600 000 евро отиде за благотворителност.

Това не е човекът, който си навлече гнева на цяла Англия, като обяви, че феновете му завиждат, защото е "красив, богат и велик футболист". Или онова момче, което посече стълб с ферарито си, докато още бе футболист на "Манчестър Юнайтед". Не е и човекът, който спря охраната на стадиона на европейското, за да може фен да си направи селфи с него.

Защото той е футболистът,

който няма нито една татуировка

Причината - може да му попречи да дарява кръв. Което прави по няколко пъти годишно извън пробите за допинг.

Кристиано винаги е бил двулик и там е и част от очарованието му. Но със сигурност е прав за едно - като футболист е велик. Особено ако се отпуши в националния отбор. Защото точно за Португалия той остава големият длъжник.

Едно обаче е сигурно.

Има невероятен

хъс да бъде най-добър

Това се видя и след пропуснатата дузпа. Срещу Унгария сам успя да се справи със ситуацията и изведе отбора си до 3:3 и класиране за елиминациите на европейското.

Всичко започва от малкото селце Санто Антонио, което е предградие на Фунсиал на остров Мадейра. Кристиано е най-малкото от четири деца на Мария Долорес дос Сантос Авейро, готвачка, и Жозе Динис Авейро, градинаря на селото и отявлен пияница. Кръстен е на Роналд Рейгън, любимия актьор на баща му. Дели една стая с брат си Уго и сестрите си Елма и Лиляна Катия.

Започва да играе в аматьорския "Андориня", където баща му е домакин. След това се мести в местния гранд "Насионал". И на 12 е забелязан от "Спортинг". Някои твърдят, че за него са платени 1500 лири, но това не е вярно. Той е разменен за друг футболист от първия отбор на лисабонския гранд. Така се мести в школата на "Спортинг". На 14г. получава разрешение от майка си да спре с училището, за да се съсредоточи във футбола. И без това е изключен, след като замеря преподавател със стол, защото "не го уважавал". Само няколко месеца по-късно

лекарите му откриват "бягащо сърце",

диагноза, която в повечето случаи означава край с футбола. Той се подлага на операция и само след няколко дни отново тренира.

На 16 Роналдо е включен в състава на мъжкия отбор от мениджъра Ласло Больони, легенда на унгарския футбол. И става първият, който в рамките на един сезон играе за юношите до 16 години, за тези до 18години, за дублиращия отбор и за първия състав. В дубъла негов треньор е Ивайло Йорданов.

"Премина като

метеор през отбора

Беше изключителен. Невероятно момче. Професионалист до мозъка на костите си, нищо че нямаше още 20 години", спомня си той. И признава, че където и да го види, Кристиано не пропуска да го поздрави.

Каква клетва дава Роналдо след смъртта на баща си - четете в хартиеното издание на "168 часа".