Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Младата надежда влезе в “Клуб 27”
l Автомобилът отговорен за още 212 катастрофи, 308 имуществени вреди и 41 ранени

Смъртта на младия актьор Антон Йелчин потресе Холивуд, а и целия свят. По-рано тази седмица 27-годишният американец с руски произход почина притиснат от собствената си кола в металната ограда на дома си.

Нелепият инцидент събуди въпроса, как е възможно нещо толкова глупаво да се случи? Публикувани в мрежата снимки от местопроизшествието показват, че силата, с която автомобилът е притиснал Йелчин към оградата, е била толкова голяма, че металът се е огънал под тежестта на возилото. Тялото му било открито часове по-късно от негови приятели, които се притеснили, че актьорът така и не се появил на репетиция. Колата, която младежът оставил спряна на алеята пред дома си, сама тръгнала на заден ход и го премазала.

Вината може и да е Йелчин. Той е напуснал дома си с превозното си средство, но по неясна причина слязъл от колата и се върнал до оградата. За нещастие актьорът е оставил автоматичната си кола с работещ двигател и с включен лост в освободена от скорост позиция, а не паркиране. Тръгвайки назад по наклона, нищо не е можело да спре тежащата 2,5 тона купчина метал.

Ала всъщност отговорност носи и производителят на въпросния модел автомобил. Множество пъти е искано произведеният от Fiat Chrysler модел на Jeep - Grand Cherokee,

да бъде изтеглен

от пазара в Америка,

а и по целия свят заради фабричния дефект, който притежавал. А именно, системата за сигнализация, че колата е изключена от скорост, а не паркирана, при отваряне на шофьорската врата не работела. Така шофьорите често се заблуждавали, че са паркирали своето превозно средство, а всъщност то е било оставяно на така наречената "неутрална" скорост. Също така електронният скоростен лост имал и друг проблем. Често, макар и преместен от една скорост към друга, системата се обърквала и се връщала на предходна позиция. Така водачът дори и поглеждайки лоста, не би разбрал, че колата му не е паркирана.

През този април бе поискано от FCA да изтегли от пазара 1,1 автомобила, произведени между 2014 и 2015 г., след разследване на 14 оплаквания, в които се твърдяло, че колата тръгвала сама,

въпреки че скоростният лост бил в позиция за паркиране. Няколко дни по-късно FCA US получава още 700 оплаквания, свързани със същия проблем.

Този на пръв поглед

малък гаф в електрониката Jeep предизвикал множество инциденти - 212 катастрофи, 308 имуществени вреди и 41 ранени. От FCA твърдят, че са изпратили съобщения с инструкции на всеки, който може да притежава автомобил от засегнатата партида, но стана ясно, че тези мерки не са достатъчни, за да се предотвратят следващи инциденти.

Друг собственик на Grand Cherokee разкзва, че колата му започнала да се движи, въпреки че той бил

почти сигурен, че я е оставил паркирана,

докато е слизал да остави DVD във видеокъща. 23-годишният му син се разкрещял, че колата се движи и той светкавично успял да се върне обратно в нея и да натисне спирачката.

Антон Йелчин е роден в Сан Петербург в семейство на известни фигуристи. След 15 години на леда родителите му бягат в Щатите като политически бежанци, когато той е едва бебе. Започва своята актьорска кариера, когато е едва на девет във филма A Man Is Mostly Water.

НЕЛЕПО: Портата, към която е бил притиснат Антон, е огъната от тежестта на двутонния джип.
НЕЛЕПО: Портата, към която е бил притиснат Антон, е огъната от тежестта на двутонния джип.

Следват филми като трилърът Alpha Dog, Hearts In Atlantis по Стивън Кинг и фестивалният Only Lovers Left Alive. Най-известен Йелчин остава с ролята си на Чехов в Star Trek. Това остава и последният образ, в който се въплътил, като третият филм от поредицата Star Trek Beyond излиза по кината този юли.

Първият, който изказа съболезнованията си, беше Джей Джей Ейбрамс. "Антон, ти беше брилянтен. Ти беше мил. Ти беше забавен и невероятно талантлив. И не беше тук достатъчно дълго. Липсваш ни." написа режисьорът в туитър.След него своята мъка изразиха колегата му от Star Trek Закари Куинто, Анна Кендрик, Арън Пол, Дакота Фанинг и много други, които наричат Антон "дар за този свят".

Пред последната година ни напусна и част от екипа на оригиналните серии на Star Trek. На 85 години почина Грейс Лий Уитни. Тя влезе в кожата на Джанис Ренд, верният йомен на капитана.

Светът беше още по-потресен, когато на 83 години този свят напусна Ленърд Нимой, който изигра култовия получовек, полувулканец Спок. За ролята си на командира на "Ентърпрайз" Нимой спечели три награди "Еми". През живота си той е вземал участие в изключително много проекти, сред които Mission: Impossible, Fringe, озвучавал е Transformers, а през 2012 г. участва в новата поредица за Star Trek, която Джей Джей Ейбрамс режисира, като възрастният Спок. Последният пост на зведата в туитър, подписана с легендарната реплика на вулканеца

Live long and prosper,

гласи: "Животът е като градина. Перфектните моменти могат да се имат, но не и да се съхранят, освен в паметта.LLAP"