Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато младши полицай Никола Врагов дреме блажено на дежурство в патрулката в Асеновград, висшите шефове в министерството в София се потят над сложни алгебрични таблици, дроби и уравнения - какви по-оптимистични статистики за престъпността да извадят за пред обществото.

Врагов е "шапка на тояга" - него организирана престъпност не го тревожи и затова се унася на наряд. А вече може да се отпуска не само в скромна каруцарска дрямка, както досега (между 4,30 и 5,28 ч), а в дълбок сън в служебната астра, защото се оказва, че това си е напълно законосъобразно.

Административният съд в Пловдив тази седмица взе революционно решение - разреши сиестата в полицията. Според негово съвсем официално решение униформените служители на МВР могат вече да спят на дежурство - не само по колите, но и на работните си бюра, докато регулират оживени кръстовища, по време на акция дори.

Незаконна би била полицейската сиеста само ако съответният служител предварително е бил предупреден със специален инструктаж, че спането по време на работа не е окей (все пак знаете колко трудно е човек сам да стигне до този извод).

Ако обаче никой не се е сетил да го инструктира, може направо да ходи на работа с юрган и възглавница под мишница. Евала на полицията, евала и на съда в Пловдив! За първи път такова единомислие. Явно упрекът "Ние ги хващаме, вие ги пускате!" е заровен в скандалното минало.

Мислехме си, че нашият съд е бавен, че там работят буквояди, хора без въображение, а виж какво излезе - такава екзотика няма дори в горещите средиземноморски страни, където сиестата е първа точка в конституцията.

То не че полицията в нашия умереноконтинентален климат не спеше дълбоко и преди младши полицай Никола Врагов, но както се казва, друго си е с тапия - и то от административния съд.

В сградата на вътрешното министерство на ул. "6 септември" в София обаче хич не им е до дрямка, след като Митьо Очите с едно паркиране изкара Слънчев бряг от дълбоката алкохолна летаргия. Румяна Бъчварова командирова цели 183-ма полицаи в Бургас за сезона. Дано да не се залежат едновременно, защото казват, че сезонът ще е много силен и МВР може да удари легловата база вместо конвенционалната престъпност.

Казвам конвенционалната, защото тия дни от секретно заседание на вътрешната комисия в парламента се разбира, че проблемът с организираната отново е сериозен и трудноразрешим.

Навремето - от началото на 90-те години докъм 2007 г., големият проблем на полицията беше, че групировките бяха много силни, страшни, национални и в тесни връзки с управляващите политически партии. Сега обаче се оказва обратното - от специална справка, изчетена в комисията, става ясно, че в МВР вече са направили голямото откритие, че организираната престъпност е силно децентрализирана - "регионална и квартална".

Коренно обратното на това, което така силно спъваше противодействието им преди. Но сега, оказва се, че и "децентрализацията и размножаването" на бандите "затруднява реалния оперативен контрол".

Значи по отношение на организираната престъпност за българското МВР няма угодия - ни централна им върши работа, ни децентрална.

Добре, че иначе от същата справка разбираме за пореден път, че престъпността продължава да намалява, а разкриваемостта да се увеличава, та хората да са спокойни. Българите трябва да знаят, че кражбите на коли може и да са скочили с 25 процента в последните години, но по отношение на статистиката МВР винаги ще бъде за пример - и то в световен мащаб.

При организираните престъпни групи обаче се разтваря една сериозна пукнатина във фасадата на министерството. Тя застрашително зейва от 3 числа, които оттам съвсем официално представиха в последните 7 месеца.

През декември 2015 г. организираните престъпни групи (ОПГ) са били 280. През май 2016-а те са вече 360, а месец по-късно - 402 (последното число е от секретното заседание в парламента).

За да не бъда упрекнат, че жонглирам с числата така, както МВР прави със заявителските материали, помолих двама отлични математици (но не на държавна работа, а IT специалисти в чужда компания в София, които от следващия понеделник могат да продължават да програмират и в Берлин или Ню Йорк) да ми разтълкуват какво се случва с българските ОПГ-та.

Идеята ми беше, ако "противодействието" на МВР продължава с мощността от последните 7 месеца, да видим как ще се развиват тези групи и занапред. Така в елементарно изчисление от средномесечното увеличение от декември до юни получаваме прогнозно нарастване на ОПГ-тата още през този юли на 426, след 6 месеца - на 577, а след 1 година - на 828.

Държа да подчертая, че моите приятели математици предлагат 3 различни формули за изчисление на базата на трите показателя. И аз избирам най-щадящата за МВР от тях. Защото, ако смятаме месечното нарастване по данните само от разликата за последните два месеца, а не за целия период, бандите през юли ще са с 23 отгоре.

Но както и да го гледаме, статистиката, ако не се прави в МВР, може и да е много сурова и притеснителна. Защото, при положение че полицията продължава да залага основно на наблюдение и игра с числата, за година и половина организираните престъпни групи ще се увеличат 3 пъти.

Тогава по-добре да препасват юргани и възглавници вместо патлаци.

Вече си е официално разрешено.