Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

САМОТНА МАЙКА: Красимира е категорична, че ще отгледа детето.
САМОТНА МАЙКА: Красимира е категорична, че ще отгледа детето.

"ПОВЕЧЕ няма да говоря нито за Мери, нито за мен. Срещам навсякъде хора, които са настроени негативно. Има варварско отношение към нас. Гледат на мен като на престъпник. Няма да допусна подобно нещо, хората да ме коментират, да ме осъждат. Раждането на децата е мое решение и всички отговорности ги поемам аз. Няма да се обяснявам пред никого, не искам и добро отношение и престорена загриженост, само да ме оставят на мира", категорична е 62-годишната Красимира Димитрова. Преди два месеца тя скандализира държавата, след като роди инвитро близначките Мери и Жаклин. Постъпката й раздели обществото. Едни я подкрепят, други я осъждат. Заради нейния случай се скараха лекари и болници. Заваляха обвинения за пиар акции на здравни заведения с нейния случай, както и спорове какви грижи се полагат за оцеляването на децата. Малката Жаклин, която се роди едва 500 грама, си отиде, по-голямата Мери постъпи в Университетската детска болница в София. Два месеца след като се появи на бял свят, Мери е сравнително добре. Бъдещето и здравето й, както и това на майката остава неясно. Според близки до родилката Красимира едва сега осъзнава проблемите от раждането в напреднала възраст. Не е комуникативна, среща се единствено с хората от болницата. Тя няма близки, които да й помагат в отглеждането на дъщеря й. В момента Мери вече е изписана от Университетската болница в София. Майката Красимира държи всичко в тайна. Настоява да не се знае нищо за здравето на детето, нито кога ще бъде изписано.
"Постоянно ме тормозят разни хора, искат да знаят как е Мери, как ще се грижа за нея. Това си е моя работа. Засега се оправям, преминах през ада. Родих на 62 години, загубих едно дете, другото оцеля, срещнах хорската злоба. Оттук нататък вярвам, че нищо по-лошо не може да се случи. В момента се справям финансово, нямам затруднения, мога да се грижа сама за Мери. Имам достатъчно дрешки, пелени. Все пак имаше и добри хора, които ми помогнаха, но не си прося нищо. Само ако видя, че някой наистина е добре настроен към нас. Вече нямам вяра на никого", проплаква Красимира Димитрова. Тя казва, че плакала много, за да има дете, но не е очаквала колко тежко ще е след това. Красимира признава, че не е била подготвена за реакциите срещу нея. Била е наясно, че ще има остри коментари, но не в такива мащаби.
"Стана така, че да не мога да изляза на улицата спокойно. Отсега нататък всички ще ме гледат и коментират. Навсякъде. Но ще се справя. Ще се изолирам с детето. Ще му осигуря добър живот, напук на всички, които ме осъждат", казва Красимира. Лекарите казват, че засега Мери е в добро здраве.
"Вече достигна тегло 2,5 кг. Не е необходимо медикаментозно лечение, затова решихме, че можем да я изпишем", каза доц. Ралица Георгиева от Университетската болница. Красимира и Мери ще се приберат в родния си дом. Красимира е убедена, че няма притеснения около грижите за детето. Лекарите не изключват възможността при евентуално влошаване на състоянието то да постъпи в "Дом майка и дете" в Русе за лечение неопределено време. Подобно настояване вече има и от няколко организации за закрила на детето. Те настояват да се извърши проверка дали майката Красимира има възможности и е в добро здраве, за да гледа детето. От Агенцията за закрила на детето потвърдиха пред "168 часа", че ще се извърши такава. Ако тя докаже неспособност на Красимира да се грижи за детето си, тя ще отиде в ръцете на социалните работници.
"Не искаме да откъсваме детето от майката. Просто настояваме да се знае в какви условия ще израсне детето. Напредналата възраст не е шега работа, макар г-жа Димитрова да говори за расизъм и дискриминация. Това е прецедент в нашето общество и искаме прозрачност и да се знае какво се случва. Детето се роди с доста проблеми, очакват се усложнения и не сме сигурни дали Красимира може да се справи сама", казват от Асоциация "Родители". От сдружението на българските майки също са помолили Агенцията за закрила на детето да извърши проверка на условията, в които ще живее Мери. Красимира категорично отказва да коментира случая. Според нея това е поредната атака срещу нея. Красимира е убедена, че има подкрепата на своите колеги от русенския психодиспансер и няма да позволят да й отнемат детето.