Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОБОЖАТЕЛКИ: Младият Георги Първанов е наобиколен от фенките си в махалата.
ОБОЖАТЕЛКИ: Младият Георги Първанов е наобиколен от фенките си в махалата.

"Гошко беше дете за чудо и приказ. Кротко и разбрано момче. По-късно като юноша много се разбираше с момичетата от махалата.
Девойките го харесваха заради стройната му фигура и гъстата черна коса", спомня си с умиление една от най-важните жени в детството на Георги Първанов - леля Стефка.
Перничанката съвсем спокойно може да се смята за нещо като втора майка на държавния глава. Нейната къща е само на метри от дома на родителите на президента - Седефчо и Мария Първанови. В къщата на леля си Стефка малкият Гошко прекарва по-голямата част от младините си. Баща му и майка му
работят от сутрин до вечер
в машиностроителния завод "Струма". През това време Георги е гледан от съседката и най-близка приятелка на неговите родители.
"Седефчо и Марийка по цял ден бяха на работа. Ние със съпруга ми първи си купихме телевизор на нашата улица. Гошко идваше да гледа у нас. Много му беше интересно. Не изпускаше предаване, независимо дали е детско или за възрастни. Накрая заспиваше пред телевизора. Мъжът ми го вземе на ръце, а аз отварям вратите до къщата на родителите му, за да го сложим да си легне. После със Седефчо и Мария сядахме да починем под асмата и да си поприказваме на кого как му е минал денят. Тогава бяха хубави времена. Не заключвахме вратите. Нямаше страх, че някой ще влезе и ще ни обере или ще направи нещо на децата", разказва жената, която на практика е отгледала бъдещия президент.
Леля Стефка и съпругът є са верни приятели на родителите на Георги Първанов. Двете семейства са известни с купонджийския си нрав.
Не пропускат градските забави
Бащата на сегашния президент е добър танцьор и често събира очите на останалите присъстващи с бурните си танци в партньорство със съпругата си Мария.
"Бащата на Гошко беше голям веселяк. Душа човек и център на всяка веселба. С него колко хорЎ сме изкарали. Падаше си и по по-бързите танци. Никога няма да забравя какъв празник ни направиха за новобранската вечер на Георги. Той беше страхотен красавец по време на изпращането. Бяха му купили много изискан костюм, който идеално му пасваше на стройната фигура. Не случайно неговите приятелки от детството го гледаха с обожание и
не спираха да се снимат
за спомен. Повечето снимки са изгубени, но аз си ги пазя, за да си ги разглеждам и припомням добрите стари времена", просълзява се леля Стефка. От картонена кутия тя вади уникални черно-бели снимки от новобранската вечер на Първанов и други веселби с участието на родителите му. Веднага си проличава, че ненапразно е похвалила
танцувалните умения
на бащата на Георги Първанов. Покойният вече Седефчо Първанов навсякъде е уловен от апарата във вихъра на бурни танци. На една от снимките ясно си личи, че таткото на президента пак е намерил сили да отиде на празненството, въпреки че е претърпял скорошна сериозна травма на лицето. Бъдещият президент на България навсякъде позира със сериозно изражение или леко загадъчна усмивка. Прави впечатление, че младият Георги Първанов е бил привърженик на дългата коса във времена, когато късата
подстрижка е задължителна
за по-младите момчета.
"Георги никога не е правил бели като малък, а и след това е бил пример за доброто възпитание, което му дадоха родителите. Беше истинска гордост да му стана гарант, когато влезе в БКП. Лично го заведох при партийния лидер и се подписах, че гарантирам за името му. Никога не съм искала да се тръби, че аз го вкарах в партията. Впоследствие той оправда доверието на родителите си и стигна до най-високия връх в държавата", разказва леля Стефка, която дава първия и най-важен тласък на Георги Първанов за по-нататъшното му развитие в голямата политика.

Батальонът се строява

БЪДЕЩИЯТ главнокомандващ на Българската армия влиза като новобранец в казармата през 1976 г. във Военновъздушното поделение "Ломски форт" в покрайнините на София. Това е командният полк на Първа зенитно-ракетна бригада.
"Като новобранци старите здраво ни юркаха. Вършехме си цялата новобранска работа. С Първанов миехме пода, сервирахме в столовата. След хранене оставахме да мием чинии. Службата ни беше такава, че трябваше непрекъснато да бъдем в бойна готовност", разказва Красимир Борисов, настоящ кмет на Радомир и бивш съказарменик на президента Първанов.
По това време бъдещият президент е самотен воин. Тогава той още не се познава със Зорка. "Гошо нямаше гадже в казармата. Не съм виждал на КПП-то да го чака за свиждане девойка", спомня си неговият боен другар.
Безкрайните дни и нощи в казармата момчетата от Ломски форт прекарват в дежурства. Понякога остава и време за дребни забавления, които напомнят за радостите на цивилния живот. Оказва се, че Георги Първанов, който иначе е изявен русофил, е бил фен на "Бийтълс" и "Ролинг стоунс".

Кранистка №1 в Перник


"Мария беше най-добрата кранистка в Перник. Работеше наравно с мъжете в завод "Струма", разказват съседите на президентската майка.
По времето, когато градът е индустриалното сърце на България, в "Струма" работят стотици хора. Именно там се запознават Мария и Седефчо. Двамата бързо разбират, че са един за друг. Ходят заедно на работа, а петък вечер отиват да потанцуват в местния ресторант "Перун". Любовта между чаровната кранистка Мария и младия шлосер Седефчо се разпалва все повече. Близките им приятели разбират, че работата отива на сватба.
Бъдещият президент на България се ражда в болницата в село Сирищник. По това време родителите му живеят в село Косача, а по-късно се преселват да живеят в квартал Рудничар в Перник.

 

Улица "Президент"


УЛИЦАТА, на която е израснал държавният глава, сега е отлично асфалтирана и поддържана. Това изобщо не важи за целия квартал, който е в доста окаяно състояние.
Това предизвиква гняв и завист в обитателите на съседните улици, населени предимно с роми. "Ходете да видите как се поддържа пътят до дома на президента и после погледнете другите улици в Рудничар. Само неговата улица е прясно асфалтирана и има улично осветление. Другите от квартала кучета ни яли", ядосва се млада циганка, която живее на около двеста метра от дома на Първанов.

Внуците идват на гости


СИНОВЕТЕ на президента Георги Първанов редовно ходят на гости на баба си в Перник. Владимир и Ивайло се движат със скромни автомобили. Владо кара бял опел корса.
По-малкият му брат Ивайло се движи с фолксваген пасат. "Момчетата идват често, защото са много привързани към баба си. Гледат да не се шуми много около тях. Леля Мария си живее както всички останали пенсионерки от квартала. През деня копае в градината. Нейните домати са най-вкусните. Нищо че е на години, пак поддържа форма с мотиката. Привечер се прибира в къщата и не пропуска нито минута от турските сериали по телевизията", разказват комшиите на Мария.

Подмазвачи


"ПРЕДИ с Мария се виждахме доста често, бяхме близки приятелски семейства. Сега пак общуваме, но не толкова много, колкото едно време. Откакто Жоро стана президент, всички се пишат приятели на Мария. Обикалят около двора и се подмазват, ако може нещо да се уредят", разказва леля Стефка.
След като Георги Първанов става държавен глава, животът на Мария се променя. Тя продължава да живее в същата къща, но вече ремонтирана и с нова дограма. От време на време Георги Първанов идва да я вземе със себе си за уикенда. Но през повечето време Мария си живее на същото място, където е минал целият є живот.

ПОД ПАГОН: Униформеният Георги позира с родителите и баба си (вляво) минути преди да влезе в редиците на родната казарма.
ПОД ПАГОН: Униформеният Георги позира с родителите и баба си (вляво) минути преди да влезе в редиците на родната казарма.
РАНЕН: Бащата на Георги Първанов - Седефчо (вляво), явно е претърпял доста сериозна травма на лицето.
РАНЕН: Бащата на Георги Първанов - Седефчо (вляво), явно е претърпял доста сериозна травма на лицето.
ВЕСЕЛБА: Седефчо Първанов (в средата) танцува бос в компанията на приятели.
ВЕСЕЛБА: Седефчо Първанов (в средата) танцува бос в компанията на приятели.
НА МАСАТА: Мария и Седефчо Първанови (вдясно) вдигат наздравица на тежка софра.
НА МАСАТА: Мария и Седефчо Първанови (вдясно) вдигат наздравица на тежка софра.
У ДОМА: Майката на държавния глава чисти скумрия в двора на пернишката си къща. 
У ДОМА: Майката на държавния глава чисти скумрия в двора на пернишката си къща.