Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Силвия Николова
Силвия Николова

от Красимир Боев
БЪЛГАРСКО момиче се прочу в цяла Англия, след като спечели националния конкурс "Студент на годината".
21-годишната Силвия Николова победи на финала в категория "Право" заедно с деветима свои връстници.
"Това е единственото и най-престижно студентско състезание в Англия. Не можеш просто да се запишеш за конкурса. Трябва да те препоръча преподавател или друг представител на университета, в който учиш. В продължение на три месеца минах през най-различни кръгове и за щастие успях да спечеля", заяви пред "168 часа" Силвия Николова. Тя се бори в конкуренцията на още
2691 кандидати
от цяла Англия. Те са разделени в категориите "Право", "Счетоводство и икономика", "Бизнес и финанси", "Архитектура и строително инженерство", "Инженерни науки", "IT и компютърни науки", "Електроника и системи" и една отделна категория за най-добър студент в първи курс.
Силвия завършва Американския колеж в София и е приета да учи право в лондонския университет Queen Mary. Нашенката изпъква пред останалите състуденти и най-неочаквано получава голямо признание. Силвия е избрана измежду стотици свои състуденти да представлява университета си на националния студентски конкурс в категорията "Право". Тя минава през няколко препятствия в състезанието и в началото на април стига до решителния кръг. Извикана е в офиса на "Мейер Браун интернешънъл"
една от най-големите
адвокатски фирми в Англия с годишен доход от 202 млн. паунда. Въпросната фирма е спонсор на конкурса по право. "Бях доста напрегната. Трябваше да направя презентация върху книгата "Краят на адвокатите" на Ричард Съскинд", спомня си Силвия. Тя има точно пет дни, за да прочете 300 страници и да подготви разсъжденията си върху тезите, застъпени в книгата.
"Финалът на конкурса съвпадаше с началото на изпитната сесия и трябваше да се боря на няколко фронта. В Англия не можеш просто да си вземеш изпита с каквато и да е оценка. Важни са високите резултати, защото бъдещите ти работодатели се интересуват от успехите ти в университета. Съвпадението на двете важни изпитания не беше случайно. Искаха да проверят възможността ни да се справим перфектно с една задача за възможно най-кратък срок", споделя възпитаничката на лондонския университет. Тя има шанса да бъде предпоследна в списъка с финалистите, които правят своите презентации пред отбраната публика.
"В залата се бяха събрали всички финалисти, утвърдени адвокати и дори съдружници от "Мейер Браун интернешънъл". Не липсваха и доста комични инциденти. Едно от момчетата се облегна на масата, тя се счупи и падна върху него. Когато дойде редът ми, бях спокойна и се представих на ниво", разказва Силвия. Накрая тя получава и
дългоочаквания имейл
че заедно с още деветима щастливци е избрана за победителка в конкурса. Следва по-лесната част. Силвия и останалите победители са поканени на изискано парти, където присъстват представители на най-големите адвокатски фирми в Англия. Те имат възможност да се запознаят с топстудентите и да си изберат своите фаворити.
"Победата ми в конкурса не означава, че със сигурност съм си намерила работа. След като завърша, ще трябва да кандидатствам за работа като стажант. Естествено, победата в конкурса със сигурност ще ми даде предимство", споделя Силвия. Тя все още не е решила дали да се завърне в България след края на обучението си, или да остане в Англия, където я очакват много повече авторитет и пари.

Награждава я бивш министър на отбраната


ИЗВЕСТНИЯТ
английски политик Майкъл Портило лично стиска ръката на Силвия Николова по време на празничната церемония след края на конкурса “Студент на годината”. Бившият министър на отбраната и изтъкнат консерватор казва по една добра дума за всеки един от десетте победители и с това изчерпва признанието на организаторите към най-добрите студенти във всяка една от осемте категории. За призьорите не са предвидени посребрени статуетки или помпозни грамоти.

УСПЕХ: Силвия до английс-
кия политик Майкъл Портило
УСПЕХ: Силвия до английс- кия политик Майкъл Портило