Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Жените и децата му опитват да се докопат до 80 млн. долара. 

Спортна икона. Шампион и вдъхновител. Боец за равенство и справедливост, заклет пацифист. Покойният Мохамед Али е боготворен в целия свят не само заради знаменитите си победи на ринга. Той отправи някои от най-силните социални послания на нашето време. Отстояваше принципите си докрай и независимо от цената.

Боксьорът обаче имаше и друго лице, познато само на най-близките му. Той носеше репутацията на сериен прелюбодеец, за когото семейството така и не се превърна във върховна ценност. Личният му живот бе изпълнен с ревност и горчивина, четирите му жени и най-малко деветте му деца непрекъснато се конкурираха за вниманието му.

Затова не е никак чудно, че битката за наследството в размер на 80 млн. долара се разрази с пълна сила още преди да засъхне мастилото върху смъртния акт. Ударите под пояса и грозните обвинения нямат край, всеки претендира за лъвския пай от колосалната сума.

Али се жени за първи път през 1964 г. - само месец след запознанството си със сервитьорката Сонджи Рой. Бракът им оцелява по-малко от две години, тъй като Рой отказва да спазва мюсюлманските обичаи. През 1967 г. негова съпруга става 17-годишната Белинда Бойд, която след сватбата приема името Калила Али. Ражда му четири деца - Мириам, близначките Джамила и Рашеда и единствения му биологичен син Мохамед Али-младши.

Това обаче не укротява шампиона - той изневерява системно, докато не хлътва до уши в актрисата и модел Вероника Порше. От нея има още две дъщери - Хана и Лайла, която печели световната титла в женския професионален бокс.

През 1986 г. Али се жени за приятелката си от детинство Лони, която е неотлъчно до него в неравната му битка с болестта на Паркинсон. Двамата не създават свои деца, но осиновяват Асад Амин. В играта са и двете му извънбрачни дъщери - Мия и Калиа. Според слуховете обаче потенциалните наследници могат да набъбнат още повече, тъй като няколко мъже и жени опитват да докажат, че именно Али е биологичният им баща.

Деветте признати деца се стекоха от всички краища на САЩ, за да бъдат край болничното легло в последните му мигове. След това демонстрираха сплотеност и неутешима скръб и по време на грандиозното погребение в Луивил. Привидното единство обаче се изпари за секунди, когато стана дума за наследство и милиони.

За изпълнител на завещанието е посочена последната съпруга Лони, към която от години се отправят тежки обвинения - че е изолирала Али от синовете и дъщерите му и че го манипулирала така, че всички пари и имоти да бъдат приписани на нейно име.

Мохамед Али-младши например твърди, че Лони не го понася и заради нейното влияние му се наложило да прекрати контактите с баща си още преди 12 години. Тогава избухнал скандал заради молбата на сина да получи ръкавици с автограф, които искал да запази като скъп спомен. Мащехата обаче директно го обвинила, че възнамерява да ги продаде на търг и да спечели огромна сума. А когато дъщеричката на Мохамед Али-младши умира още като бебе, тя забранила на съпруга си да пътува за погребението.

Предполага се, че синът е изключен от завещанието. Същото важи и за брата на шампиона - Рахман, който бе неизменна част от антуража му през славната му кариера. И двамата вече са ангажирали екип от адвокати, готови да оспорят в съда последната воля на Най-великия. Те са категорични, че заради заболяването си Али не е бил в състояние да взема самостоятелни решения и че Лони го е манипулирала изцяло в своя полза.

А втората му съпруга Калила обяви, че очаква още няколко незаконни деца да "изпълзят като хлебарки" при подялбата на състоянието му. При развода им през 1976 г. тя получава голяма къща в Чикаго и 1 млн. долара, предназначени за децата. "Той нямаше да постигне нищо без мен. Имаше своята тъмна страна, на която може да завиди дори Тайгър Уудс. Не зная дали децата ни ще получат нещо от завещанието, но за мен е по-важно те да живеят достойно. Видях какво причиниха парите на съпруга ми - те буквално съсипаха живота му."

Мохамед Али се превръща в първата комерсиална звезда на професионалния бокс и заработва огромни за времето си суми. Само последният му мач - срещу Лари Холмс през 1980 г., му носи хонорар в размер на 8 млн. долара. Приходите му от "Трилъра в Манила" са 6 млн. долара.

Впоследствие бизнес инвестициите му също се оказват успешни. Компанията му GOAT LLC (съкращение от Greatest of All Time - Най-великия за всички времена) носи между 4 и 7 млн. долара на година в периода 2001-2006. Освен това сключва изгодни договори с гиганти като Electronic Arts и Adidas. През 2006 г. Али и Лони продават 80% от GOAT LLC за 50 млн. долара. Боксьорът притежаваше няколко имения и до последно живееше в огромна къща в Аризона на стойност 1,6 млн. долара.