Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

"Положението в модния бизнес е трагично. Няма ревюта, няма ангажименти, няма вече дизайнери. Бизнесът просто умря. Падна и нивото на българските модели. У нас има над 100 агенции, които не правят нищо. В същото време всяко момиче, което се кълчи на масата в чалга заведенията казва, че е модел", признава шефката на модна агенция "Визаж" Жени Калканджиева. Тя е сред първите, които навлизат в бизнеса с манекенки още преди 15 години. През 1995 година е сред десетте най-красиви жени в света. Едва на 20 години създава и собствена модна агенция. Казва, че тогава да отвориш подобен офис било лесно и доходно, сега е на загуба.
"Никога не е било толкова трудно, колкото сега. Кризата не е само финансова. Проблемът е и в моделите, и в самата изкривена представа какво е моден бизнес у нас"
През годините не престават слуховете за манекенките, които са на повикване от богати бизнесмени. Калканджиева винаги е отричала за каталозите с манекенки, дори когато слуховете да не са за нейни момичета. Според нея сега е време да говори, защото нещата ескалирали
"Трябва да се знае кои момичета са модели, кои проститутки. Сега вторите са повече. Нека да има агенции за компаньонки, но да се знае, че са такива", ядосва се на нечестните правила Калканджиева. Тя за първи път проговаря и за нагласените конкурси. От години те са обществена тайна. Според Калканджиева проблем има и в нивото на момичета, които се явяват на тях.
"Повечето конкурси са порнография. Естествено, че повечето са нагласени. Да не говорим, че мероприятия от сорта "Мис дупе", "Мис силикон", "Мис естествен бюст" не са за красота. Това са прояви, които не знам с каква цел се правят. Може би организаторите искат да има около тях богати хора. Точно затова трябва да се създадат строги регламенти за това кое е конкурс за красота и кое не. Не може повече така! Ние сме страната с най-много миски на глава от населението. Това не е нормално", казва шефката на "Визаж"
От години Жени организира най-големия моден конкурс у нас "Мис България". От началото на демокрацията на няколко пъти има скандали около името и лиценза на форума. Неслучайно се носи легенда за проклятието над конкурса. Първият лиценз е на Васил Папазов, който е убит през 1999 г. През 2003 Дарина Павлова също иска да организира "Мис България", месеци по-късно мъжът й е застрелян.
"Няма от какво да се страхувам, защото съм преживяла много неща, но успях да направя агенция според моите разбирания и желания", признава Жени. Красавицата отрича да е вземала пари под масата за короната на конкурса.
"Плаща се вероятно в по-малките конкурси, за да може гаджето на еди-кой си да си тръгне с титла. Не може да има конкурс "Мис Силикон" и после победителката да обяснява, че е модел. Какъв модел е момиче, което има изкуствен бюст, не е достатъчно висока, нито слаба, не изглежда нежна. Същата история като със Златка Райкова и Николета Лозанова. Те нямат дълги крака, даже напротив, в лицето имат нещо перверзно, а това не е моделско излъчване. Вдигна се шум около избора на "Мис Русе" и дотолкова, а знаете ли още колко конкурси има, които се печелят от момичета без качества. Много са", коментира Калканджиева. Шефката на "Визаж" е категорична, че заради скандалите в бранша бъдещето й изглежда все по-малко розово.
"Може и да се оттегля, защото в България манекенка е мръсна дума, синоним на компаньонка. Има момичета, които работят в чужбина и като се върнат, крият с какво се занимават, за да не помислят хората, че са на повикване. Много ми е обидно, защото създадох модния бизнес у нас. Сега има хора като Митьо Пищова, които имат модни агенции. Какво общо има според вас Митьо Пищова с модата? Нищо. И не е само той. Пълно е с някакви хора, които събират по петнайсет момичета от улицата и вече имат агенция. Повече от десет години съм в бранша и пак не знам много неща, а какво остава за тях. Но не мога просто така да се откажа, няма да ми е толкова лесно, защото аз от това разбирам, трудно ще стана зъболекар. Посветих живота си на този бизнес, а сега може да се окажа принудена да се оттегля", разкрива Калканджиева. Модната шефка признава, че фирмата й трудно се издържа. В момента доходи има само от ангажименти в чужбина. В България моделите получават по 50-70 лева за ревю, които трябва да си разделят с агенцията
"Това е подигравка. Осветлението за едно събитие струва 15 000 лева. Положението с рекламите е същото. Не може едно излъчване в национален ефир да е 2500 лева, а на моделите да предлагат по 200 лева. Ето за това в България никой не се издържа от манекенство. Оцеляват проститутките, другите си търсят работа като сервитьорки".
Жени Калканджиева разбива и мита за красотата на българските жени.
"Самата тя се нарича красива или някои чужденци, на които им се виждат българките хубави, защото са лесни. Нашите момичета са като освирепели, като видят богат мъж, готови си стоят на челна стойка в кръчмите. Българката е мързелива, не й се работи, няма себеуважение, готова е на всичко за пари. Говоря най-вече за подрастващото поколение и именно това е най-тъжното. Има много момичета, които идват от провинцията, бедни са, израснали в патриархално семейство. Модата само им загатва един лъскав свят, за който да мечтаят. След това лесно се дават на първия чичко с малко повече пари и лъскава кола". Жени Калканджиева често е обвинявана, че едва 15 момичета дефилират по бельо на модни ревюта.
"Не виждам нещо нередно. Момичета на 15 години нямат право да работят в чужбина. Не се снимат за еротични фотосесии. Все пак има модели от най-ранна възраст. Може би 15 наистина е ранна възраст, защото момичетата са малки, лесно може да се излъжат. Но ние не сме Русия, нямаме чак такъв избор на момичета. Когато видиш някоя хубавица с естествена коса, висока, слаба се опитваш да я задържиш. Осигуряваш й ангажименти, за да остане. Това е начин на оцеляване в модния бизнес. В крайна сметка никой не е казал, че лесно се става добър модел без жертви", очертава правилата в бранша Калканджиева. Според нея все още има няколко добри български модели - Таня Илиева и Роси Черногорова.
"Манекенките вече нямат държание, начин на обличане - много са натруфени, като коледни елхи. Всичко тръгна от поп фолка. Няколко от големите звезди станаха много популярни и по-младите момичета искат да са като тях. Но понеже не могат да станат певици, защото за там се иска по-сериозна инвестиция, решават, че ще са модели без проблеми. Такива момичета не са добре дошли при мен, връщам ги още от вратата. Ако искат силикон, ноктопластика и силен грим - да отидат в кръчмите. Другият проблем е, мъжете харесват еднакви жени - или руси, или гарвановочерни. Жени с еднакви устни, еднакво излъчване, еднаква дължина на косата. Ето затова по улиците всички са едни и същи. Но моите клиенти в чужбина не искат подобно нещо, затова съм длъжна да поддържам висок стандарт в агенцията".
Според Калканджиева е време да се създаде асоциация на модните агенции, която дава лицензи. На практика единствено в България няма подобно правило. Всеки може да отвори агенция
"Организират се курсове за модели, за да им събират парите, без да им осигуряват ангажименти след това. Издават се сертификати, които нямат никаква стойност. По принцип пазарът в София е разделен между нас и "Ивет фешън". За другите няма работа. Доколкото знам, така е и в провинцията. Не искам да създавам монопол, но повечето останали агенции са съмнителни. В тях има тарифи по 1200 лева за бук. Естествено, това могат да си позволят само богати момичета, а не такива, които имат наистина качества. След това се сърдят, че нямат ангажименти. Освен това има и такива, които изнасят момичета в чужбина като проститутки, а са маскирани като модни агенции. Това си е трафик на хора, а тук е безнаказан", обобщава ситуацията Калканджиева.
"Има момичета, които идват в агенцията и казват: "искам да съм известна, колко ще струва?" Най-амбициозните в повечето случаи не стават за нищо. Да не говорим, че има толкова властни родители, които нямат реална преценка за децата. Аз като майка, ако видя, че детето не става, има лоша кожа или по някаква друга причина, няма да го насърчавам, защото няма смисъл", убедена е шефката на "Визаж". Според нея малцина са момичетата, които изкарват добри пари с работата си. Милионите на Запад са мит.
"В момента Станимира Колева е един от най-добрите ни модели. Да, тя изкарва много пари в чужбина, но това не важи за всички момичета. Работим с агенции в Кувейт, Тайланд, защото там нещата са сигурни. Едно момиче знае, че като отиде за два месеца, ще има твърди ангажименти и ще изкара 10 хил. евро. В Европа не е така. В Милано ако се окаже, че нямаш достатъчно ангажименти, се връщаш без пари. По-лошото е, че в България клиентите не плащат. От години има мъжко списание, което не си е изплатило задълженията към нас. Има и други фирми. Как тези момичета ще са богати? Ако има такива, то не е от ангажименти, а от добре осигурени родители и приятели".
Според Калканджиева момичетата са все по-алчни, но с по-малко качества.
"С българските модели има още един проблем - повечето не знаят английски. Не може да отидеш в модна столица като Милано и да не знаеш две думи на кръст. Просто не става. Всеки път съм казвала: Искам умни момичета. Опитвала съм, борила съм се да разбивам стереотипи, че манекенките не са глупави, но вече се уморих. Не искам да звуча песимистично, но едва ли модният бизнес в България ще излезе от тази криза. Първо, българките трябва да се променят. Да ценят самите себе, а не парите", откровено споделя Калканджиева.

 

- През 1992 година Жени Калканджиева се явява на конкурса "Мис България", но не е класирана в челната тройка. Това я кара да се амбицира още повече. След три години единодушно е обявена за новата "Мис България".
- Най-успешно представилата се на "Мис Свят" българка, през 1996 година се класира на шесто място на най-красивия конкурс за красота, проведен в Сън Сити, ЮАР.
- Жени Калканджиева сложи точка на кариерата на Любомир Начев като вътрешен министър, след като бе сниман на масата й по време на модно шоу през 2006 година, часове след като бяха убити трима полицаи в столичния квартал Люлин.
- Месеци след това Жени Калканджиева бе жестоко пребита и ограбена пред офиса на "Визаж". Тя бе приета в "Пирогов" с разкъсан черен дроб и вътрешни кръвоизливи. Апашите отмъкнаха дамската й чанта с 10 хил. лева и златен часовник "Картие".
- Точно преди три години Жени Калканджиева се омъжи за 10 години по-младия от нея Стефан Манов-Тачо. Шумното тържество в ресторант "Лебеда" с над 450 гости бе определено като сватбата на годината. Жени Калканджиева смени четири тоалета, а шаферки бяха над 20 момичета от агенцията.
- През септември 2008 година Жени стана майка за първи път. Тя роди сина си Георги в столична клиника и го кръсти на своя баща. Жени и Тачо сами отглеждат сина си.

Откровено

Маргина не ме е пребивал
Не крия, че Красимир Георгиев-Големият Маргин е бил спонсор на някои от мероприятията на модна агенция "Визаж". Познаваме се, били сме приятели, имали сме бизнес отношения. Сега не се чуваме. Време е да спре да се говори за нас. Той има жена и семейство, аз също. Нищо лошо няма да кажа за него - не ме е пребивал от бой, както се пише.

Работих за СИК
Работихме за тяхната реклама известно време. Не е тайна, че през 1997 година бях тяхно рекламно лице.

Не съм имала връзка с Георги Илиев
Имахме чисто платонична любов. Бях на 15, когато се запознахме, но връзка не сме имали. След това заминах на снимки в Милано и останах една година, но не съм избягала, още по-малко заради него. Това са стари неща и не искам да се връщам към тях.

Почнах в гараж
Първият офис на агенцията беше в едно мазе, наема платих със спестени пари, които изкарах като модел в Милано. Помогна ми и моята съдружничка Василена Зафирова.

Антония Петрова е хубаво момиче
Тя не беше моят фаворит, но има качества. Антония е много хубаво момиче без грим. На няколко пъти съм я съветвала.

Тачо е мъжът на живота ми
Разбира се, мъжът ми Тачо. Винаги съм знаела, че ще срещна мъж като него. Майка ми и останалите в семейството се бяха притеснили, че ще остана стара мома.

 

ВЕНЧИЛО: Преди три години Жени Калканджиева се омъжи за любимия си Тачо.
ВЕНЧИЛО: Преди три години Жени Калканджиева се омъжи за любимия си Тачо.
ПОБЕДИТЕЛКИ: Жени се снима за спомен с финалистките на "Мис България".
ПОБЕДИТЕЛКИ: Жени се снима за спомен с финалистките на "Мис България".