Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Футболните звезди се страхуват за живота си. На помощ идват психолозите

Ангажирането на психолози се практикува отдавна във футбола, особено за големите турнири. Но ако досега специалистите работеха предимно върху нагласата и духа на играчите за важните мачове, този път ще имат допълнителна задача - да предотвратят стреса, свързан със заплахите от терористични атаки.
Част от звездите отказват да се поддадат на паниката и са категорични, че имат пълно доверие в службите за сигурност. Други обаче не крият, че се страхуват за живота си.
“Ситуацията наистина е плашеща
и трябва да бъдем крайно предпазливи - подчерта капитанът на Италия Джанлуиджи Буфон. - Ние, футболистите, сме важен социален инструмент и сбъдваме мечтите на хората. И за целта се налага да поемем определени рискове, особено в тези смутни времена."
За националите на Франция и Германия все още е пресен споменът за ужаса, преживян на "Стад дьо Франс" миналия ноември. Тогава играчите на двата отбора демонстрираха впечатляваща солидарност и останаха заедно през цялата нощ, докато центърът на Париж методично се превръщаше в кървава баня.
"Петлите" се върнаха на стадиона в предградието Сен Дени през март за победата с 4:2 над Русия в приятелски мач.
И признаха, че е трудно да изтласкат кошмара от умовете си. "Трудно е да забравиш подобно нещо, но се налага да продължим напред", заяви селекционерът Дидие Дешан. "Нямаме никакъв друг избор, освен да
разчитаме на службите
Най-важното е да продължим живота си и запазим концентрацията си, защото хората се надяват да се представим силно на турнира и да спечелим титлата", допълни вратарят Юго Лорис. След атентатите в Париж и Брюксел много футболисти отказаха да се върнат във френските и белгийските си клубове.
След първоначалния шок
някои от тях размислиха, но други скъсаха окончателно договорите си и продължиха кариерата си в други страни.

С невероятния си късмет се прочу играчът на "Манчестър Сити" Джейсън Денайер. 20-годишният белгиец, който през изминалия сезон игра под наем в турския "Галатасарай", оцеля в три различни атентата в рамките на десетина дни.
Най-напред централният защитник се озова в Анкара за гостуване на местния "Генчербирлиги", когато
взрив в столицата уби 37 души
След това Денайер бе в близост до бомбата, взела пет жертви в Истанбул. А когато се прибра в Белгия заради ангажимент с националния отбор, стана свидетел на терора в Брюксел. Любопитното е, че Джейсън е в състава на селекционера Марк Вилмотс за шампионата на Стария континент, а съотборниците му със сигурност ще следят напрегнато всяка негова стъпка.
Експертите по борба с тероризма на Острова посъветваха съпругите и приятелките на футболистите да внимават изключително много каква информация публикуват в социалните мрежи. Всички те
получиха строги инструкции за поведението си
по време на надпреварата. Опасенията са, че жените и децата на играчите също могат да бъдат набелязани от евентуални нападатели. Затова хотелите и квартирите, където ще бъдат настанени семействата на състезателите, ще се пазят в строга тайна.
Разбира се, най-примамливи за терористите са най-популярните футболисти. Без съмнение
номер 1 в списъка с потенциални мишени е Кристиано Роналдо,
към когото ще бъде прикрепена допълнителна охрана. А треньорът на Португалия Фернандо Сантош открито изрази опасенията си, че отборът му ще бъде сред най-застрашените от атаки на Евро 2016 заради суперзвездата на "Реал" (Мадрид).
"Рискът за нас е огромен, но сме подготвени. Нашата сигурност е задача на френските власти. И феновете трябва да разберат, че в някои моменти футболистите няма да имат възможност да им обърнат необходимото внимание", предупреди Сантош.
Десетки хиляди служители на реда
ще се грижат за спокойствието на играчите
- в хотелите, на тренировъчните бази и на самите стадиони. Големият въпрос обаче е колко от тях ще успеят да се отърсят от напрежението и ще се концентрират единствено върху действията си на терена, вместо напрегнато да следят какво се случва на трибуните и по улиците на френските градове.