Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво отличава хората, докоснали се до смъртта? И оцелели при невероятно тежки условия?
След това животът им се е променил завинаги. Тяхното светоусещане - също. Те се наслаждават на всяка глътка въздух, посрещат с усмивка всеки изгрев, радват се и на най-малките житейски дарове. И твърдо вярват в успеха за разлика от нас, които подлагаме всичко на съмнение.
Но въпросът защо в критични ситуации едни успяват да се откопчат от смъртта, а други – не, си остава.
Повечето хора дават възможно най-простия отговор – съдба, т.е. всичко е предначертано и не може да се избегне въпреки усилията. Някои стигат и по-далеч – човек не може да се съпротивлява и да избяга от съдбата си, нека я приеме, каквато е. В критичния момент с малко късмет може и да избегне допира на смъртта.
Някои със силна интуиция сякаш предчувстват земния си край, изпадат в депресивно състояние и спират да се борят за живота си.
Учените не приемат
аргументите за
съдбата и късмета
Стремежът им е да обяснят феномена с помощта на науката. Изследвани са различни случаи на оцеляване в тежки условия (смъртоносни рани, ухапвания от змии, дълги дни без храна и вода, големи жеги, свиреп студ).
Това са хора, които не са “напускали” телата си, не са пътували в тунел, не са озарявани от светлина, не са върнати от всемогъща сила, за да довършат земните си дела. Те са запазили будно съзнанието си въпреки непоносимите болки, съхранили са самообладание, мобилизирали са цялата си вътрешна енергия, успели са да превъзмогнат физическите и психическите травми и да оцелеят при ужасяващи обстоятелства. Повечето са се озовали случайно на неподходящото място и в неподходящото време. Малцина са търсели екстремни изживявания и в резултат на грешка или техническа повреда са усетили студения полъх на смъртта. Но всички те са единодушни, че дължат оцеляването си на силната воля и борбения дух, които не са ги напуснали на границата между живота и смъртта.
Смята се, че силата на волята е основният двигател за оцеляване. Хората с по-слаба воля по-лесно се предават, отпускат се и са много по-уязвими. Те като че ли губят желание да се борят, изчезват стимулите им за живот и лесно попадат в желязната хватка на смъртта.

Как стоят нещата при волевите натури и каква е връзката с адреналина, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства"