Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Блогърът Саймън Сайдър подробно разказва как програма за тайни снимки може да бъде активирана на операционна система Андроид. Той пише приложение за камера на Нексос 5, но това важи и за други модели.

Тя не дава никаква индикация на дисплея на телефона, че е включена. Сайдър използва идеята с балончето на приложението Месинджър, което съобщава, че някой ви е писал, и се появява на екрана дори и самото приложение да не работи.

Но среща проблем, тъй като той трябва индикацията за работеща програма, така че тя да не се вижда от жертвата.

Използвайки познатия от Месинджър метод, той прави прозореца на програмата с размер 1x1, колкото един пиксел. Резултатът е невероятен и плашещ едновременно. Въпросната индикация, че приложението работи, не може да бъде видяна дори и да знаеш къде да гледаш, а снимки през камерата могат да се правят дори и ако изключиш екрана на мобилното устройство.

Блогърът споделя, че да модифицираш Андроид е изключително лесно, а родни хакери са на мнение, че програмата може да се стартира заедно със самата операционна система. Така никога няма да разбереш, че си следен.

Сайдър дава и няколко съвета как да се предпазиш от подобни скрити приложения, които могат да се крият като вируси в други на пръв поглед безобидни програми. Като за начало е добре да се обръща внимание на това какви разрешения иска приставката, за да се инсталира. Например наистина ли програма за писане има нужда от достъп до камерата ти?

Втората стъпка е да държиш акаунтите си максимално подсигурени. Ако някой има достъп до профил в Гугъл, то без проблем може да инсталира приложения от разстояние.

Той съветва още непотребяваните приставки да бъдат деинсталирани, постоянно да се следи за приложения, които консумират прекалено много батерия неоснователно.