Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА:ХРИСТО РАХНЕВ
СНИМКА:ХРИСТО РАХНЕВ

След като интригата от конгреса на БСП кой ще бъде начело - Михаил Миков или Корнелия Нинова, бе разрешена в полза на дамата, най-актуален е въпросът кои възлови фигури на партията са в нейното обкръжение.

Особено след като талисманът на столетницата Стефан Данаилов я предупреди от трибуната в НДК да внимава с хората, на които ще се довери. Те са с влияние и ресурси, повечето са свързани с т.нар. кръг на Георги Първанов и, разбира се, нямат нищо общо с досегашния председател Михаил Миков.

Освен това зад гърба й са най-големите структури - софийската, пловдивската и отчасти варненската.

Най-знаковият политик, който се смята за близък на Корнелия Нинова, е Румен Овчаров. Почти 20 г. той заема втора позиция в БСП с изключение на последните 2 г., когато отпадна от ръководството.

Няколко пъти се е пробвал да оглави социалистическата партия, но не е успявал. Даже при първоначалните информации за кандидатурите за конгреса преди няколко месеца името му бе сред възможните претенденти.

Според източници на "168 часа" Овчаров има амбициите да влияе върху вземането на решенията, след като подкрепи Нинова заедно със софийската организация, която имаше най-много делегати на конгреса. Нито за момент след подаването на оставка като лидер на градската структура бившият енергиен министър не е преставал да бъде неин неформален ръководител.

През годините той имаше сложни отношения с друг човек от сегашното обкръжение на Корнелия Нинова - Кирил Добрев. Но в момента може да се каже, че спадат към едно и също лоби. Той също е бил кандидат за лидерския пост. Освен това много хора смятаха, че ще напусне БСП и ще отиде в АБВ при Георги Първанов, с когото са близки заради приятелството на бившия президент с бащата на Добрев - Николай.

Някой от "Позитано" 20 се опита да всее раздор между Нинова и Добрев, като на последните парламентарни избори му отне първото място в листата за депутати в София-област в полза на новата председателка на БСП. Но въпреки това отношенията им не успяха да се развалят трайно. Кирил Добрев финишира като водач в Габрово и така успя да влезе отново в Народното събрание.

Сериозна подкрепа за избирането на Нинова има и бившият кмет на Благоевград и ексвицепремиер при царя Костадин Паскалев. Той напусна преди 5 г. висшите органи на столетницата и дори отказа да бъде номиниран за кмет през 2011 г., когато имаше реални шансове да бъде преизбран.

Бившият градоначалник на Благоевград се сближи с новата шефка, когато тя бе избрана за депутат от югозападния град в два поредни мандата. Интересното е, че преди да подаде оставка като член на Висшия съвет,

Паскалев критикуваше ръководството на БСП, включително и Румен Овчаров, с когото сега застава заедно зад Корнелия Нинова.

Друг бивш икономически и енергиен министър - Драгомир Стойнев, също е в обкръжението й. Той започна като човек на Сергей Станишев, тъй като бе негов съветник по време на премиерския му мандат. После се издигна до министър в правителството на Пламен Орешарски. Но в един момент мина в лагера, подкрепящ Георги Първанов. При раздялата на бившия президент с БСП мнозина смятаха, че Стойнев ще отиде в АБВ. Даже на провелия се в този период конгрес игра като алтернатива на Станишев за председател, но не успя да събере гласове.

Пловдивският бизнесмен и шеф на БСП в града под тепетата Георги Гергов не може да бъде подценяван като част от лобито на Нинова. Той стана съакционер в Пловдивския панаир по времето на тройната коалиция, когато Нинова беше заместник-министър на икономиката.

На бял кон вероятно ще се върне и вечният член на тясното ръководство Димитър Дъбов, смятат запознати. Той бе изолиран в последните 2 г., но на конгреса е помогнал на Корнелия Нинова. Наричан от своите на галено "чичо Митко", Дъбов винаги е бил в сянката на лидера и е играел ролята на сив кардинал, прокарващ определени кадрови решения.

Той бе в трайно влошени отношения с Кирил Добрев, който се надяваше да вземе поста му на организационен секретар. Сега обаче двамата са в една лодка и не е ясно за кого какъв пост ще има на "Позитано" 20.

В лобито на Нинова ще бъде и конкурентът й на конгреса Красимир Янков, който обаче на балотажа даде гласовете си за нея. На първия тур той спечели вота на 77 делегати. Дори и половината от тях да са избрали дамата, са се оказали решаващи, тъй като разликата между Корнелия Нинова и Михаил Миков е едва 46 души. Така че Красимир Янков имаше отчетливо присъствие на конгреса, а се видя и на полагането на цветя за 9 май, че беше заедно с Нинова.

Нейната политика е на подобряване на отношенията с други леви партии, основани от бивши съпартийци - основно АБВ на Георги Първанов. Но затова пък т.нар. ляв завой на столетницата вероятно няма да се състои. Негов идеолог беше Янаки Стоилов, който беше в близкото обкръжение на Михаил Миков. Заедно с него са говорителят Атанас Мерджанов, другият заместник Бойко Великов.