Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мнозина знаят за българския произход на съпругата на холивудската звезда Том Ханкс – Рита Уилсън, също известна актриса. Малцина обаче в България са чували невероятната история на баща й Хасан Халилов Ибрямов, която е като сценарий на касов холивудски филм.

Той и приятелят му Рашид успяват да избягат като на филм от комунистическия лагер на смъртта “Куциян” и стигат нелегално до Турция. Оттам се разделят и Хасан поема към Щатите, а Рашид – към Нова Зеландия. Десетилетия по-късно съдбата среща двамата невъзвращенци на Фиджи. След като Рита и Том научават подробности за миналото на Хасан и Рашид, Ханкс предоставя самолета си и двамата се връщат в родината си.

60 години по-късно!

Но ето как започва всичко - Хасан и Рашид се засичат в трудовия лагер “Белене” в смутната 1946 г. - две години след като комунистите вземат властта в България.

Пътят им до лагера на смъртта е различен, но общото е, че и двамата са искали да избягат от новосформираната народна република с комунистически режим.

Том Ханкс КАДЪР: Инстаграм/tomhanks
Том Ханкс КАДЪР: Инстаграм/tomhanks
Хасан и Рашид се сприятеляват, защото и двамата са помаци от смолянски села. Хасан е роден през 1920 г. в Брещене – село, намиращо се в Западна Тракия, тогава в пределите на Гърция. Брещене е разположено на южните склонове на Родопите. Най-близкият известен град е Ксанти – на 25 км. Жителите му по време на раждането на Хасан са малко над 1600 души, на които традиционно – и до днес, поминъкът е отглеждане на тютюн.

В периода от 1927 до 1934 г. семейството на Хасан бяга и се заселва в Смолянския край.

Така младият мъж е мобилизиран в българската армия на 15 септември 1941 г. и се бие на страната на хитлеристка Германия. 10 месеца по-късно той е отстранен от служба и получава присъда от 3 г. затвор за кражбата на 28 бутилки със сифон и 5 лв. След 25 месеца затворникът е преместен в Пловдив да изтърпява наказанието си. Той обаче успява да избяга и прави опит да пресече нелегално държавната граница в посока Турция.

Междувременно на 26 октомври 1945 г. в Пловдив се ражда синът му Емил от брака му с арменката Алис Маркарян. Жената починала при раждането, а синът им Емил - няколко дни по-късно. Парадоксално е, че Рита, съпругата на Том Ханкс, е родена също на 26 октомври, макар и години по-късно.

След като е заловен веднага след бягството, Хасан получава нова присъда и е преместен в лагера “Куциян” край Перник. В т.нар. трудови лагери, построени из цялата страна по онова време, са били лишавани от свобода десетки хиляди българи. Условията за затворените там са били пословично нечовешки. Трудели се до изнемога за оскъдна храна.

Живеели в коптори без канализация. Всеки, който се опитвал да избяга,

бил застрелван.

Именно там Хасан среща Рашид. Много скоро двамата са категорични, че трябва да избягат, но по онова време лагерът е пазен от военни и всеки нарушител е бил убиван без предупреждение.

След много приказки, планове и коментари двамата решават да избягат през мръсния канал, през който минавали фекалните води на общата за лагера тоалетна. И успяват. Заедно с още няколко други затворници на 8 май. Промъквайки се покрай куршумите. Затова Хасан, Рашид и другите бегълци са обявени за „врагове на държавата”. Известни още като „невъзвращенци”.

На практика това означава, че при връщането им в България ще бъдат арестувани и директно изпратени в затвора, където да излежат 20-годишна присъда.

Бягайки през нощта, криейки се през деня, Рашид и Хасан успяват да пресекат

цялата държава

и да напуснат границите й, влизайки в Турция.

По онова време да преминеш в южната ни съседка, е почти невъзможно. Районът се охранява от въоръжени патрули и кучета. Ограден е с бодлива тел, а нsucoe по нея тече и ток. На места кльонът е посипан с фин пясък с ширина десетки метри. Умишлено, за да останат отпечатъците на всеки, осмелил се да прекрачи в забранената зона.

В онези години България и Турция са открити врагове. Няма договори за правна помощ, а всеки бежанец от родината си е приеман в южната ни съседка като бягащ от терористичен режим. Затова двамата престояват повече от 2 г. в специален лагер. После поемат по своя път, разделяйки се окончателно през 1948 г.

Хасан се цани за огняр на кораб, пътуващ към Новия свят. Приятелят му поема към центъра на Европа Година по-късно първият вече е американец, живеещ в Калифорния, а вторият – новозеландец.

През 1960 г. Хасан приема православното християнство

и променя името си на Алън Уилсън. От брака си с гъркинята Алис през 1956 г. се ражда дъщеря им Рита.

Рита расте в многоетническо православно семейство. Поради това тя знае повече от много други американци за България, Гърция, Турция. А баща й освен български се е справял с руски, турски, полски, гръцки и дори по малко италиански и френски. Рита започва кинокариера и така се запознава с Том Ханкс. През 1988 г. стават семейство и продължават да са такова твърде дълго за холивудските стандарти. Имат две деца. Самата Рита има десетки роли в киното и заедно с Том Ханкс е продуцент на „Моята голяма луда гръцка сватба”.

През 2009 г. Том Ханкс снима филм на Фиджи. С него са жена му и тъстът му Хасан – вече Алън Уилсън. Настанени са в 5-звезден хотел. Една сутрин Алън, седейки кротко във фоайето на хотела, чува познат глас и

буквално се вцепенява.

Обръща се и въпреки изминалите 60 г. е сигурен, че не бърка. Срещу него е приятелят от младостта му Рашид. Двамата едва не припадат от емоции и след сълзи и смях Хасан разказва на Рита и Том кой е познайникът му.

През всичките изминали години Рашид, който е стигнал до Нова Зеландия, просперира благодарение на труда си. Той започва да изкарва прехраната си като секач на дърва.

От дърводобива изкарва много пари. Понеже живее далеч от цивилизацията и изкушението, натрупва средства, с които

започва да купува недвижими имоти

в Оукланд на главната

улица “Понсонби”.

Тогава по нея има главно заведения за забавления, кръчми и хотели.

След години половината от централната и съответно с най-скъпи недвижимости улица в столицата постепенно става негова собственост.

Към трудолюбието си Рашид винаги е имал и втора добродетел – съпричастност към българите. В Нова Зеландия името му и днес – десетина години след смъртта му, е пословично.

Бай Рашид – така с любов го наричат мнозина заради това, че винаги е помагал на изпадналите в беда сънародници и на новодошлите с подслон, храна и уреждане на документите им, за да останат в далечната държава. Той никога не забравя откъде е тръгнал, кой е и какъв, човек с голямо Ч, споделят наши сънародници в Нова Зеландия.

Буквално потресени от случващото се и напълно неочаквания сюрприз от съдбата, срещнала двама българи – от САЩ и Нова Зеландия, във Фиджи, всички са неимоверно развълнувани посвоему.

Том Ханкс предоставя на старите приятели частния си самолет. С него прелитат до най-близкото междуконтинентално летище и неофициално се връщат в България.

За първи път. Вече като свободни хора. Обикалят местата, в които са прекарали детството и младостта си.

Жестът на Том е изключително ценен подарък, защото месеци по-късно Хасан почива на 89-годишна възраст. Последното му желание е на опелото му да свирят родопски гайди. Скоро след това и приятелят му го последва.

Приживе Хасан стига до шоуто на Опра, където казва: “Стига сте говорили за Унгария, Чехия, Полша. Толкова много им дадохте. А има една страна, която е най-великата, с най-чувствителния народ - България, страна, която вие през цялото време не разпознавате, стига сте й бъркали столицата.”

Рита пък посещава вече официално България и минава по стъпките на баща си, за да събере материал за живота му и да направи филм.

В Смолян тя намира чичо си, както и роднини, за чието съществуване не е подозирала. Прочита и писмото, което баща й е пратил на брат си след установяването му в САЩ.

“Учих английски във вечерно училище. После - “Радио - телевизионно оборудване”. “Никога в моя живот не съм виждал толкова високоплатена работа като в Америка - написал бащата на Рита. - Училищата са безплатни тук. Можеш да станеш дори лекар, ако си умен.”

И заключава: "На 24-годишна възраст баща ми вече е страдал толкова много! Това прави още по-скъпа свободата, която имам днес!

Аз с гордост ще разкажа на внуците му, че винаги е бил изключителен човек и те произлизат от него!”

Години след смъртта на Рашид в Нова Зеландия името му се е превърнало в синоним на доброта и състрадателност.

Преди дни носителят на “Оскар” Том Ханкс дефилира на премиерата на новия си филм A Hologram For The King в Лондон с българския трикольор. Актьорът мина по червения килим пред British Film Institute през април, развявайки нашето знаме, в строг сив костюм и химикалте за автографи.

Вероятно Хасан и Рашид, мъжете, които никога не забравиха България и са я пазили в сърцата си като най-свидния повод за гордост, и сега са някъде там... двамата заедно!