Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Живеем в толкова патриотични времена, че не мога да преценя кой е топпатриотът на седмицата?

Дали Валери Симеонов, дали диджей архимандрит Дионисий, дали пък не е тоя гений в просветното министерство, който въведе задължителните хора и ръченици в час по физическо от 1-ви до 12-и клас, или са български емигранти в чужбина, за които мнозина дори не са и чували.

На пръв поглед класацията трябва да поведе лидерът на Патриотичния фронт. В желанието си да прецака ДПС с гласовете им от Турция Валери Симеонов се опита да усложни гласуването на хиляди българи в чужбина. И накрая ги призова да не му се пречкат в краката, докато решава стратегическите проблеми, наложени от 25-годишното статукво на прехода.

Не липсваше и лек упрек, че вместо да си стоят в кочината, са напуснали родината, за да “уредят личния си живот, както намерят за добре”. Това всъщност е новата патриотична дъвка - българските емигранти са виновни за ситуацията у нас, защото са егоисти - търсят щастие и се реализират в по-уредени общества.

Валери Симеонов обаче, колкото и да надува мускули срещу соросоидите, е направо патриотично джудже на фона на архимандрит Дионисий. Предстоятелят на храма “Свети Александър Невски” го удари в земята със заря и военен марш на Възкресение. В най-сакралния и личен момент за християните край катедралата тропаха гвардейски ботуши, гърмяха фойерверки и боен марш.

“За ЧРД на всяка мутра може, а за нас не?!” - риторично обясни Дионисий. Той всъщност е човекът, който искаше да въведе такса 5 лева за туристи в “Св. Александър Невски” и вдигна двойно цената на свещите в храма. А сега се оказва, че е сложил и специална музикална уредба, която премодулира гласа му в микрофона по време на проповеди и литургии.

Истински православен диджей. Чалга пастор в патриаршеския храм. Днес фойерверки и военен марш, утре - ланец и бял мерцедес с ДИОНИСИЙ на регистрационната табела.

Но явно чалгата е повсеместна, не може да не зарази и религията. За което със сигурност са виновни емигрантите. С въвеждането на задължителни хора, ръченици и сиртакита в часовете по физическо от 1-ви до 12-и клас обаче този естетически проблем ще бъде изкоренен завинаги.

Ето това е най-добрият начин да обединим нацията и да дръпнем ръчната спирачка на емиграцията в чужбина - като накараме насила учениците да тропат хорца на асфалта в училищния двор, вместо да се упражняват в класически спортове като плуване например.

Но явно в България всеки си представя патриотизма по възможно най-извратен - чалга - начин. В най-светлите български времена - през Възраждането, богатите българи са изпращали младите в чужбина да учат, а после са създавали условия, за да се върнат те и да служат на родината.

Така разбират патриотизма и днес хиляди емигранти. Като Кирил Маринов от Франкфурт, който в последните 20 години е дарил повече от 1 милион лева за децата в района на Монтана. Или пък като професор Минчо Балкански - един от най-известните световни физици, който от години живее в Париж и оттам подпомага с фондацията си български даровити деца.

Деца, които обаче няма да се върнат в България, защото държавата упорито прави всичко възможно, за да ги отблъсне - с брутална чалгизация във всяка възможна сфера - от религията, през парламента до часа по физическо.