Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бурка
Бурка

Хиджаб се използва като наименование за всяка дреха, която изцяло покрива тялото. Той е и най-разпространеното покривало, което носят жените на Запад. Най-често обаче хиджаб се нарича само забрадката, която мюсюлманките носят. Думата идва от арабски и означава покривам, а в зависимост от държавата покривалото може да носи наименованието шайла или тарах. Популярен е в много страни от Индонезия през Малайзия, та чак до Египет. Той дори може да се сравни със забрадката, която носят християнките.

Хиджабът представлява парче плат с различна форма, най-често квадратна или правоъгълна . Той може да е в различни цветове. Най-често от мюсюлманките използват квадратна кърпа, която покрива главата и врата, но оставя лицето на показ.

Никабът покрива цялото тяло, главата и лицето на жената, но има малък отвор, оставящ очите открити. Думата също идва от арабски и означава маска. Най-разпространен е в Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ, Йемен и Оман. Също така все по-често се среща и в Южна Азия: Афганистан, Пакистан, Индия и Бангладеш.

Има два вида - полуникаб, който се състои от забрадка и лицев воал, оставящ челото и очите открити, и цял никаб, който има само една тънка цепка за очите.

Бурката е най-консервативното от всички ислямски покривала. Думата бурка идва от персийското purdah, което означава завеса.

Тя скрива цялото лице и тяло на жената, като има малък мрежест отвор, през който да се вижда. Най-често се носи в Афганистан и Пакистан. По време на талибанския режим в Афганистан от 1996–2001 г. носенето му е задължително.

Фереджето представлява пелерина, покриваща цялото тяло. От персийски думата буквално означава палатка. Носи се най-вече от жените в Иран, като след революцията през 1979 г. то е задължително за определен период от време.

Отпред фереджето няма каквито и да било закопчалки, затова жените го придържат така, че да скриват осанката си Понякога използват малка игла. Този вид покривало оставя лицето напълно открито, най-често е с черен цвят.

Кхимар се нарича дългото, подобно на наметало покривало. То се спуска до кръста на жената. Покрива косата, шията и раменете напълно, но оставя лицето да се вижда.

Ал-амира е воал от две части, които се прикрепват една към друга. Изработен е най-често от полиестер или памук и се допълва от шал с тръбовидна форма.

Шайла се нарича дългият правоъгълен шал, най-разпространен в района на Персийския залив. Тя се увива около главата и заметва или закопчава на рамото.

Фередже
Фередже
Хиджаб
Хиджаб
Никаб
Никаб