Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПЪРВА ЖЕРТВА: Премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон е в добро настроение, защото все още не знае, че е в списъка с офшорки "Панама гейт"
ПЪРВА ЖЕРТВА: Премиерът на Исландия Сигмундур Гунлаугсон е в добро настроение, защото все още не знае, че е в списъка с офшорки "Панама гейт"

Наркокартелите спасиха много трезори от фалит във финансовата криза
2007-2009 г. според доклад на ООН

Всеки корумпиран български политик, висш държавен служител или ключов чиновник, който дава разрешителни в бизнес за милиони, има офшорка. Фирмата е регистрирана лично на негово име или на избрани от него подставени лица, а подкупите, които текат към тези хора, не се докосват до тях, а директно се превеждат в офшорните дружества.

Предпазливите корумпирани чиновници винаги преговарят с посредници и затова остават недосегаеми, въпреки че в съответния бизнес всички от години знаят, че те вземат пари под масата, за да разрешават “проблеми”.

Това твърдят пред “168 часа” двама дългогодишни служители в счетоводни къщи, които срещу гарантирана анонимност разкриват някои от схемите за изпиране на пари през фирми, регистрирани на територии на данъчния рай. Финансистите разкриват, че

в България първи от тези схеми се възползвали контрабандистите

на акцизни стоки в средата на 90-те години. Трафикантите на цигари още тогава регистрирали офшорки не само за да крият незаконните си доходи, но и за да правят разплащания с партньорите си.

През тези сметки са минали стотици милиони долари, защото контрабандата с цигари, в която българи играят често ключова роля (Иван Тодоров-Доктора, Николай Паскала), стартира веднага след демократичните промени у нас независимо дали в схемата страната ни е краен получател, или само транзитна точка в маршрута, както по-често се случва.

Как работят

тези схеми?

Разплащанията стават по множество малки сметки на свързани компании, които по време на преводите през няколко банки започват да се окрупняват, окрупняват, докато накрая се превеждат по сметка на крайна офшорна фирма, която най-често е акционерно дружество.

След това, ако е необходимо, препраните пари се връщат отново в България – преводът е по сметка, която от години обслужва чист бизнес.

А като основание за превода често се изписва връщане на заем. Има десетки случаи, при които тези отпуснати заеми предварително са обявени пред БНБ по абсолютно законов ред, което прави разкриването на схемите направо невъзможно, обясняват източниците ни от счетоводни къщи.

Според тях в последните поне 15 години офшорките като система за изпиране на пари се използват изключително много и от стотици в страната недосегаеми организации за източване на ДДС.

Данъчни служители потвърдиха това пред “168 часа” и дори обявиха, че загубите за България от този бизнес всяка година възлизат на не по-малко от 900 милиона лева, тъй като държавата реално до момента не е открила ефективен метод не само да спре, но и да ограничи сериозно това източване, в което разследващите стигат максимум до социално слаби роми или до хора, току-що навършили пълнолетие, тъй като тяхната единствена роля в схемите е да предоставят личната си карта.

Източниците на вестника твърдят, че абсолютно всички олигарси в България от години

ползват контролирани от тях множество офшорни фирми, чрез които чувствително намаляват данъците, които трябва да плащат на държавата. Не всички от тях обаче са се възползвали от публично неизвестната до момента, но много мощна юридическа фирма посредник “Мосак Фонсека”, с чиито регистрационни документи се сдобили преди година журналисти от “Зюддойче цайтунг”, за да избухне днес “Панама гейт”.

Така че имената само на част от нашите олигарси най-вероятно ще излязат в следващите седмици в списъците, които в. “24 часа” публикува, тъй като Алексения Димитрова е единственият български журналист, който участва в международното разследване.

Това най-вероятно никога няма да се случи,

но ако има възможност да се публикува пълен списък с българите, ползващи офшорки, и да се покажат свързаностите между посредниците и реалните хора в тези схеми, обществото със сигурност ще бъде шокирано, категорични са източниците на “168 часа” от счетоводните къщи.

Те обаче припомнят, че регистрираните в офшорни зони дружества са само брънка в големите схеми за пране на пари, в които много по-сериозна роля играят банките в Азия, в Западна Европа и в Съединените щати.

През 2009 г. едно федерално разследване показва, че бруталният картел в Синоа, Мексико, е успял да изпере над 100 милиона долара през американската банка “Уаковия”, като цялата част от мръсните пари минава през обменни бюра, контролирани от мафията.

Те издават ненормално огромни количества пътнически чекове на едни и същи туристи, разбира се, с последователни серийни номера.

През 2010 г. “Уаковия” плаща глоба от

110 милиона долара,

но се оказва, че в продължение на 5 години е нарушавала грубо протокола за борба срещу прането на пари и реално не е подавала сигнали при съмнителни трансфери на общо 378 милиарда долара. Никой служител на банката обаче не е подведен под отговорност, а наложената глоба е смешна на фона на годишната печалба на “Уаковия” от този период в размер на над 12 милиарда долара.

И тази история обаче изглежда дребна на

фона на разкритията,

които уличават 2 години по-късно американската банка HBUS и мексиканския й партньор HSBS.

Този път глобата, която финансовата институция се съгласява да плати без особено колебание заради затварянето на очи пред трафика на мръсни пари, е 2 милиарда долара – те обаче са по-малко от една трета от изпраните през нея кървави долари на мексиканските картели и организациите за отвличания на хора срещу откуп.

Кои подобни банкови афери са разкрити на други места по света четете в печатното издание на в. "168 часа"