Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-малко 7 българи ще участват за чужди държави в Рио 2016 Мартин Мартинов

Други трима наши се борят за квоти от името на САЩ, 49-годишният Мартин Маринов ще гребе за Австралия

Hай-малко седем наши спортисти ще гонят медали за чужди държави на олимпиадата в Рио де Жанейро през август.

Броят им може да набъбне допълнително, тъй като още няколко състезатели с български фамилии са съвсем близо до квота за игрите.

Някои от тях са деца на емигранти

– родени или израснали далеч от границите ни. Други постигнаха значими успехи под родния флаг, а след това не устояха на солидно подплатената финансово оферта да сменят националността си. А трети просто се обидиха от отношението и условията в родината и стегнаха куфарите.

Безспорно обаче най-любопитното име в списъка е 49-годишният Мартин Маринов. Миналия месец ветеранът спечели две титли от националния шампионат по кану-каяк на Австралия - на 1000 метра единично и на същата дистанция в двойка с натурализирания унгарец Ференц Шекшарди. Така Маринов завоюва правото да гребе в Рио, но ще му се наложи да участва само във втората дисциплина. Причината е, че той е и треньор на китайския национален отбор, а възпитаникът му Сян Ли ще се бори за медалите на 1000 м единично.

Мартин тренира само два месеца за надпреварата и успява да свали 10 килограма.

Побеждава с лекота съперници,

които са още тийнейджъри. “Казах си, че ако не могат да се опрат на един 50-годишен, значи не заслужават да пътуват за олимпиадата. Опитах, защото знаех, че това ще бъде уникално постижение. Няма значение на кое място ще завършим, защото никой досега не го е правил“, заяви българинът пред местните медии. Той ще влезе в историята като най-възрастния кануист на летни игри. Интересното е, че унгарският му партньор също не е в първа младост. Шекшарди е на 37 години, а тандемът ще е сред най-колоритните в Рио.

Маринов ще участва на петата си олимпиада като състезател. Преди 30-ина години той е сред най-добрите кануисти в света и печели бронз от Сеул 1988а и от Барселона 1992ра. Софиянецът има и пет отличия от световни първенства. Емигрира в Австралия в края на 90-те и представя страната в Атина 2004, където остава десети. На следващите игри - в Пекин 2008 и Лондон 2012, пътува в ролята си на национален треньор и също постига впечатляващи резултати - извежда австралийците до два златни медала.

Освен всичко останало,

Мартин държи и приза “Мистър България 1993” “Това бе доста отдавна. Помня, че се забавлявах. Тогава вървях по улиците, а хората ме спираха и питаха: ”Ти не си ли…, сподели Маринов. Той има две деца - Георги и Мария-Вероника.

Още един ветеран е устремен към поредната олимпиада във визитката си. Емил Милев се бори за място в отбора по стрелба на САЩ, а за целта трябва да се представи силно на квалификацията във военната база “Форт Бенинг” в Джорджия. Основният конкурент на 48-годишния българин е Брад Балсли, шампион от Панамериканските игри за миналата година.

Опитът категорично е на страната на Милев, който има пет олимпийски участия зад гърба си. Кариерата му стартира още през 1984 г. в школата на “Левски”. Печели сребро в бързата стрелба с пистолет от Атланта 1996 и е част от тима ни в Барселона 1992, Сидни 2000 и Атина 2004. Емигрира в САЩ преди 12 години и под знамето на новата си родина завърши 13-и в Лондон 2012. Милев тренира вечер, тъй като основната му професия е учител по физическо възпитание на деца от първи до пети клас в Тампа. През ваканциите си взема неплатена отпуска и лети до Колорадо Спринг, където поддържа форма в местния олимпийски център. Въпреки аматьорския статут и възрастта си той остава сред най-класните стрелци с американски паспорт. Негов треньор е и друг българин - Владимир Шишков, с когото преди години работят във Варна, а сега отново са съграждани. От местната федерация Емил получава единствено безплатни патрони, останалото финансира сам. Със съпругата му Анина са женени от 1991 г. и имат две деца - Александра и Филип.

Кои са другите петима спортисти четете в хартиеното издание на "168 часа".