Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Допинг паника обхвана българската лека атлетика след скандала с Габриела Петрова. Спортист №1 на България за миналата година даде положителна проба за нашумелия стимулант мелдоний и може да бъде наказана за 4 години.

Така бе разбита на пух и прах тезата, че широко разпространеното в Русия лекарство “милдронат”, което съдържа въпросното вещество, не е на “въоръжение” сред родните състезатели.

Петрова твърди, че открила медикамента сама в интернет. Той струва само около 4 евро и е достъпен без рецепта в някои от бившите съветски републики. Но не е лицензиран от двата най-големи медицински регулатора - Администрацията за храните и лекарствата в САЩ и Европейската медицинска агенция в ЕС.

Габриела разбрала за позитивния тест само няколко дни преди планираното си участие на световното първенство в зала. Шампионатът се проведе в Портланд от 17 до 20 март. Според треньора й Атанас Атанасов състезателката на троен скок е

била готова

за златен медал

Но предвид ситуацията двамата взели решение да не пътуват за САЩ.

На световното участва само една представителка на България - Радослава Мавродиева, която се нареди шеста в тласкането на гюле. Останалите ни топатлети, които имат покрит норматив за олимпиадата, мотивираха отсъствието си със стремеж да се подготвят максимално добре за наближаващия летен сезон. Освен игрите в Рио той включва и европейско първенство на открито в Амстердам.

През последните години с допинг изгърмяха Тезджан Наимова, Даниела Йорданова, Венелина Венева, Ваня Стамболова, Теодора Коларова...Отделно бяха наложени санкции на слабо популярни състезатели, хванати с допинг по време на държавни шампионати.

Петрова решила да приеме милдронат след консултация с лекаря на националния отбор Ангел Лозанов, който е дал одобрението си. Тя твърди, че

е вземала лекарството в продължение на три

седмици през септември миналата година, когато то все още не бе включено в забранителния списък. Защитата й ще бъде построена върху факта, че все още никой не е изследвал с точност необходимото време за разграждането на мелдоний в организма.

Българката е сред близо 140 спортисти, уличени в употреба на веществото. В списъка преобладават руски състезатели, сред тях е и тенис звездата Мария Шарапова. На този етап обаче не е наложено нито едно наказание, а кашата е пълна.

Първоначално световната антидопингова агенция (WADA) обяви, че веществото се изчиства от организма до 48 часа след приема му. Информацията обаче бе категорично опровергана от латвийския производител на лекарството Grindex. От компанията твърдят, че въпросният период може да достигне няколко месеца.

Почти всички хванати с мелдоний се кълнат, че са го приемали преди критичната дата 1 януари 2016 г. Единствено Шарапова предприе различен подход - бившата приятелка на Григор Димитров оповести, че се е нуждаела от препарата заради здравословни проблеми и го е пила в продължение на цяло десетилетие.

Габриела Петрова и щабът й настояват да бъдат отворени

всичките й проби от миналата година

- между 5 и 10 на брой. Целта е чрез изследване на количеството мелдоний в тях да се докаже, че тя не го е употребявала след попадането му в черния списък. Скачачката вече получи пълна подкрепа от двете най-значими спортни институции у нас - Българския олимпийски комитет и Министерството на младежта и спорта.

Евентуално наказание на Габи ще бъде тежък удар върху родните олимпийски амбиции. Тя е смятана за една от най-големите ни надежди за медал от Рио. И без това към днешна дата българските квоти за летните игри са едва 31 в девет дисциплини. Цифрата е смущаваща, макар че предстоят още квалификации в различните спортове. За сравнение - преди 4 години за Лондон пътуваха 67 спортисти.

А според авторитетната компания за спортна статистика Infostrada страната ни ще спечели един-единствен медал в Рио - сребро на ансамбъла по художествена гимнастика. Ако мрачната прогноза се сбъдне, ще се сринем до 63-то място в класирането по нации и ще регистрираме най-слабото си представяне от Хелзинки 1952 г.

Иначе мелдоний бе признат за най-масово употребявания допинг в историята. От началото на годината той е открит в два пъти повече проби, отколкото всички останали стимуланти, взети заедно - включително анаболни стероиди и т. нар. кръвен допинг.

А продажбите на милдронат скочиха в пъти покрай цялата шумотевица - ръстът в Русия е с над 50 процента спрямо същия период на миналата година. Московски фармацевти признават, че

не смогват с всички заявки

Лекарството е изписвано за лечение на исхемична болест и подпомага метаболизма. През 80-те години е давано на войници от Съветската армия, за да увеличи издръжливостта им в битка.