Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Атеросклерозата е проблем, породен от много фактори - високо кръвно и холестерол, диабет, наследственост. Тя не се лекува с хапчета, а с промяна на начина на живот”, казва проф. Лъчезар Гроздински от “Сити клиник”.

Коварното на атеросклерозата е, че няма симптоми и изведнъж настъпва тежко усложнение. Артериите бавно се стесняват и няма оплаквания, докато стеснението стигне около 70%. Тогава кръвоснабдяването при натоварване се влошава и се появяват стенокардия или болка в крайниците. Ако стеснението стигне до запушване, настъпва инсулт, инфаркт или периферна гангрена. Тук вече животът е застрашен и е нужна бърза реакция.

Но лечението на атеросклерозата не бива да е само във финалната й фаза. Тогава то е скъпо и невинаги успява. Ударението трябва да се пренесе върху първичната и вторичната профилактика, казва професорът.

Как боли

Типична за атеросклерозата е стенокардията - стягаща болка на широка площ в гърдите. Появява се при усилия, а в покой изчезва. Когато обаче се яви в покой, може да прерасне в инфаркт. Болка над 15-20 минути е белег за сърдечен инфаркт. Тя се появява поради кислородния глад в тъканите. Когато човек е в покой, дори стеснената артерия осигурява кръв с нужното количество кислород за клетките. Но при натоварване нуждата от кислород нараства 5-10 пъти, а през стесненото място не може да мине толкова кръв.

Същото става и при стесняване на периферни артерии. При движение има болка и си принуден да спреш. Тогава болката отзвучава. Болят обикновено мускулите под коляното, но понякога и на бедрото.

При стесняване в мозъка натоварването може да доведе до блокаж пак поради липса на кислород. Настъпва преходно разстройство на говора или на зрението с едното око, отмаляват десните или левите крайници според мястото на стенотичния или тромботичния процес.

Болки в гърдите може да се появят по много причини, но гръдна болка при физическо усилие трябва да се консултира с кардиолог. Ако трае по-дълго и има прилошаване, премаляване, изпотяване - да се търси незабавно лекарска помощ.