Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

17 февруари 2016 г. можеше да се окаже още по-черен за България. В деня, в който цялата страна тъжеше и плачеше, защото се сбогувахме с Трифон Иванов, на косъм от смъртта при катастрофа се е разминал и още един велик български спортист, също легендарен футболист от “златното поколение” - Наско Сираков.

На връщане от поклонението пред Трифон Иванов във Велико Търново, стигайки до околовръстното шосе на София в следобедните часове, Наско Сираков претърпява жесток сблъсък на пътя. Катастрофата като по чудо останала без жертви.

Часове по-късно Сираков вечеря със съпругата си Илияна Раева и с един от най-добрите им приятели - бившия национал, а сега футболен агент Лъчезар Танев.

“Наско беше доста притеснен, но иначе беше добре. Разказа за инцидента, който се случил близо до Казичене. От насрещното друг автомобил тръгнал да прави обратен завой през пролука в мантинелата. Наско успял да реагира и са се ударили странично, а не челно”, разказа по телефона за “24 часа” Танев.

Ден по-рано Илияна Раева загатна, че тежък пътен инцидент може да е причина за влошеното здравословно състояние на съпруга , заради което той постъпи в болница на 3 март, а после разкри и подробности.

“Наско преживя много сериозна катастрофа на прибиране от погребението на Трифон Иванов. Той пътуваше с Мюмюн Кашмер, бивш футболист на „Берое” и „Левски”, на когото ние сме кумове. Тогава се случва ужасният пътен инцидент.

Ако вината беше негова, щеше да се гърми по медиите...

Когато преди дни питах пак Кашмер - вече заради болестта на Наско, какво точно се е случило, той ми каза, че само благодарение на невероятните си шофьорски умения Наско е успял да премине през тази катастрофа без да има смъртен случай. Но колата е абсолютно помляна, въздушните възглавници са се задействали. Както и на колата на другия човек, който е виновен в случая. Те са извикали полиция. Но ударът е бил много, много сериозен. Страшен, жесток удар”, разказа тя пред bTV.

Няколко часа преди страховития сблъсък на околовръстното шосе Наско е сред покрусените си приятели от Пеневата чета, коленичили пред ковчега на Трифон Иванов - първия четник, поел към небето.

За да се сбогуват лично с големия мъжкар един след друг край Туньо бяха минали, просълзени и покрусени, Христо Стоичков, Наско Сираков, Боби Михайлов, Красимир Балъков, Йордан Лечков, Цанко Цветанов, Златко Янков, Бончо Генчев, Илиян Киряков, Ивайло Йорданов, Даниел Боримиров, Петър Хубчев, Георги Георгиев, Георги Андонов, Пламен Николов – голяма част от отбора мечта, завършил на четвърто място в света, начело с Димитър Пенев.

После отборът се нареди пред ковчега на Трифон. Всички коленичиха. И стояха около минута на колене и със сведени глави пред приятеля си с №3.

Отборът тръгна към мястото за книгата със спомени. Да пише, седна именно Наско Сираков. И написа послание от четата, веднага одобрено от едва стоящия на краката си Стоичков: “Почивай в мир, приятелю. И направи няколко шпагата на ангелите от наше име.”

И след 3-4 часа самият Наско Сираков се е оказал пред ужасяващата възможност да отнесе сам посланието на Туньо. За щастие, въпреки тежката катастрофа сериозни последствия няма.

“Наско не беше уплашен тогава. Той и сега не е уплашен. Е, вътре дълбоко вероятно се е стреснал, защото е в неприятна ситуация и не се чувства така, както би искал да се чувства в момента”, обясни президентът на федерацията по художествена гимнастика състоянието на духа на големия български футболист и неин съпруг.

След катастрофата Наско продължава с нормалните си занимания, по нищо не личи, че тежкият инцидент ще повлияе на здравето му. Активен е - на 20 февруари, само 3 дни след катастрофата, се включва и в благотворителен волейболен мач в подкрепа на фонда за лечение на деца в чужбина. Докато на 3 март не се събужда с оплакванията около 5 сутринта и не е приет в Окръжна болница около 7,20 ч сутринта.

“Сутринта в четвъртък получи криза. Събуди ме и поиска да му помогна. Каза ми, че не се чувства никак добре и да извикам Бърза помощ. Извикахме я. Линейката дойде след 30-ина минути. Отново случихме на добър доктор, винаги съм казвала, че в България има много добри доктори. Лекарят му направи кардиограма. Установи, че проблеми по нея няма и каза, че вероятно е свързано с главата. Би му инжекция. И каза, че трябва да бъде закаран в Окръжна болница или “Света Анна”. Закарахме го, приеха го веднага, сложиха го на системи. Наско е човек, който нито пие лекарства, нито на лекар ходи. Трябва кой знае какво да му се случи... Щом сам поиска лекарска помощ, беше ясно, че е сериозно. Буквално за 5 минути от събуждането, аз вече бях повикала Бърза помощ”, разказа Илияна.

“Лекуващият му лекар доцент Калпачки изключва инсулта. Много съм благодарна за отношението и професионализма му. На директора на “Света Анна” - доктор Близнаков, също. Професор Стаменова също изключва възможността за инсулт. Остава да му направят ядрено-магнитен резонанс.

Вероятно ще се окаже проблем с вестибуларния апарат”, продължи тя. След което обясни и по-конкретно втората изследвана хипотеза за влизането на Наско в болница освен последствия от катастрофата: “Другото, което казват лекарите като вероятна причина за състоянието му, е инфекция в кръвта и е възможно да има вирус, който да е засегнал вестибуларния апарат.”