Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Високото кръвно налягане е сред най-честите здравословни проблеми, но въпреки това около него има доста загадки. Случва се човек да го боли глава, да му се вие свят и всичко пред очите му да се замъглява, а сърцето да бие като лудо. Или пък да се чувства отпаднал още преди да е станал сутрин. И не се досеща, че причината за всичко това е повишеното или пониженото кръвно.

Проблемите с кръвното отдавна не са типични само за по-възрастните. Все повече хора на средна и дори в млада възраст страдат от тях. Те са на първо място сред причините за смърт наред със сърдечносъдовите заболявания. Може би затова се множат и заблудите, свързани с кръвното.

Не чувствам кръвното ми да играе – добре съм

Пълна заблуда. Артериалната хипертония може да е без прояви, особено в ранен стадий. В тялото настъпват промени, които може да струват живота. Затова от една възраст нататък кръвното трябва да се мери често. За мъжете тази възраст е 25-30 г., т.е. те са уязвими още в разцвета си. Естрогенът държи кръвното при жените под контрол до климакса Но след 50-60 г. те губят природната си “защита”.

Това ми е работното налягане

Наистина има понятие “работно” налягане, при което човек се чувства добре. Но то невинаги е и нормално. Сега лекарите са по-толерантни към стойностите на кръвното и сочат, че нормалното не бива да надвишава 139/89 и да не е по-ниско от 90/60. Когато то е извън тези граници, стените на кръвоносните съдове, сърцето, бъбреците и други органи се натоварват. Може да се стигне до инсулт, инфаркт, сърдечна недостатъчност. Когато апаратът показва 160/100-180/120, трябва да е ясно какви са рисковете.

Ако се превишават трайно стандартните норми дори само с 10, рискът скача с 30%. Дори високото кръвно да не създава дискомфорт, трябва да се вземат мерки и да се свали.

Високото кръвно ми е по наследство

Отчасти вярно. Наследява се не високо или ниско кръвно, а предразположението към тях. Има болести, които са доста масови и се наричат многофакторни - диабет, язва, исхемична болест на сърцето, алергии, бронхиална астма, псориазис. Те се развиват под действието на много фактори, най-важният от които е наследствеността. Рискът от многофакторна болест е правопропорционален на броя болни роднини.

От поколение на поколение тези болести стават по-чести, по-тежки и по-рано се проявяват. Ако от хипертония са страдали и двамата родители, рискът за децата е 57%, ако само майката - 30%, само бащата - 13%. Освен гените има и други фактори за високо кръвно като пушене, употреба на алкохол, затлъстяване, обездвижване, нездравословно хранене, стрес.

Да се сменят лекарствата за кръвно

Невярно. Съвременните препарати за сваляне на кръвно се приемат пожизнено. Те се назначават постепенно според стадия на хипертонията и съпътстващите болести.