Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Имам странното усещане, че Джани Инфантино ще свали маската си и отдолу ще се покаже Сеп Блатер." С тези думи английската легенда Гари Линекер обобщи всеобщото опасение след изборите за президент на ФИФА. Според мнозина новият шеф е обикновена пионка и човек на статуквото, а не истински реформатор на затъналата във финансови машинации организация.

Достатъчно е да споменем, че в продължение на години

Инфантино бе дясната ръка на Мишел Платини в УЕФА

и заемаше поста генерален секретар на европейската централа. А родният град на швейцареца - Бриг, се намира само на десетина километра от Висп, където израства Блатер.

В разгара на корупционния скандал Инфантино поддържаше Платини. Когато обаче французинът бе отстранен от футбола за 8 години, реши да действа самостоятелно. И кандидатурата му бе издигната от УЕФА. "Просто теглихме жребий и се падна моето име - пошегува се Джани. - Всъщност държа да се знае, че не съм ничия марионетка." Но за всеки случай обеща, че ако Спортният арбитраж в Лозана оправдае Платини, ще се оттегли незабавно.

Инфантино е едва деветият президент в 111-годишната история на ФИФА. Той става футболен началник още като тийнейджър - на 18 г. оглавява аматьорския отбор в Бриг благодарение на факта, че майка му пере екипите напълно безплатно. Взема диплома по право от университета във Фрибург и започва работа като секретар в Международния център за спортни изследвания (CIES).

Само за 9 г. изминава пътя от юридическия отдел до генсек на УЕФА

Запалянковците са свикнали до болка с благата му физиономия от всички церемонии по теглене на жребий в европейските клубни турнири. Малцина обаче знаят, че именно Инфантино е архитектът на разширяването на формата на шампионатите на Стария континент - това лято във Франция за първи път ще участват 24 вместо 16 отбора. Освен това е автор на правилото за финансов феърплей, което, най-общо казано, изисква от клубовете да не харчат повече, отколкото изкарват.

Предизборната платформа на Инфантино се простира на 24 страници и включва няколко ключови промени. Някои от тях бяха определени като откровено популистки - например обещаните 5 млн. долара на всяка федерация и увеличаване на отборите на световните първенства от 32 на 40. Други реформи на първо четене трябва да пресекат корупционните практики - например Изпълкомът ще бъде преобразуван в Съвет на ФИФА и повече няма да взема ключови решения. Занапред домакинът на мондиала ще се избира не от няколко души, а от представителите на 209 национални централи. В новия орган ще влязат още 10 чиновници - 6-има от Азия и Африка, по двама от Южна Америка и КОНКАКАФ. От общо 36 членове най-малко 6 ще бъдат жени.

Инфантино гарантира и разсекретяване на заплатите на всички значими служители в централата, включително и своята собствена. А националните отбори ще могат да кандидатстват за до 250 000 долара годишно за транспортни разходи.

Може би най-амбициозният проект на Инфантино е световните първенства да се провеждат не в една или две страни, а в цели региони.

Тази формула ще бъде приложена за първи

път на Евро 2020,

като мачовете ще се играят в 13 различни държави на Стария континент. Планира се и все по-мащабното навлизане на технологиите, както и нов метод за изготвяне на международната ранглиста, който да е прозрачен за феновете. Предстои и създаване на отбори на легендите, които да пътуват по цял свят, да популяризират играта и понякога да събират пари в полза на ФИФА.

Сред най-горещите поддръжници на новия шеф са Русия и Катар. Причината е съвсем прозаична - Инфантино даде да се разбере, че няма никакво намерение да им отнема домакинствата на световните първенства през 2018 и 2022 г. Той дори разкри, че изучава руски език, и скоро ще го добави към познанията си по италиански, арабски, френски, английски, немски и испански.

Иначе няма никакво съмнение, че Джани е гражданин на света и отдаден на семейството си мъж - във вените му тече италианска кръв, а от жена си, която е ливанка, има четири деца. Юристът обаче ще трябва да извърви дълъг път, преди да се превърне в обединителна фигура във футбола. На този етап се ползва с подкрепата на дискредитираните до крайна степен Блатер и Платини, на УЕФА, на богатите клубове и дори на президента на Русия Владимир Путин. Но ще спечели достатъчно базово доверие едва когато ясно демонстрира, че под негово ръководство ФИФА ще поеме в съвсем различна посока.

Новият началник на ФИФА се радва на

подкрепа от Путин и заляга над руския