Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само 5% от илачите й нещо помагат

Едуард Ернст, първият в света професор по алтернативна медицина, се оттегли от поста си в Медицинския факултет на Югозападна Англия след 18 години служба. Той не рекламираше змийско масло (за съжаление на снабдителите с природни илачи). Д-р Ернст и екипът му са пионери в изучаването на алтернативните терапии - от акупунктурата и кристалното лечение Рейки до всевъзможните билкови илачи.
Алтернативна медицина е мощен бизнес - до голяма степен нерегулиран, поради което е трудно да се намерят точни данни за размерите му. Според някои изследвания годишната печалба от него само в Англия е 340 милиона долара. Един от всеки петима британци е потребител на алтернативни терапии, а някои процедури (особено хомеопатията) се плащат от здравната каса. По данни от 2008 г. приходите на алтернативната медицина по света възлизат на около 60 милиарда долара.
През годините д-р Ернст и екипът му правят клинични изпитвания и публикуват над 160 мета-анализи. (Мета-анализът е техника за извличане на информация от множество малки проучвания, които сами по себе си нямат статистическа стойност.) Според техния “Наръчник по алтернативна медицина” около 95% от случаите при терапии с акупунктура, билки, хомеопатия и рефлексология са статистически неразличими от плацебо лечението. Само в 5% от случаите има ясна, конкретна полза, надскачаща плацебо ефекта. (Доказано е например, че жълтият кантарион помага при леки депресии.)
Усилията на екипа бяха самотно занимание. Пари за изследвания трудно се намираха. Практикуващите алтернативна медицина все по-малко съдействаха заради негативните резултати от тях. (Лобистката им група, основана от принц Чарлз през 2005 г., не помогна особено.) Традиционните медицински организации бяха резервирани. Според тях дори аюрведа е загуба на време.
Според д-р Ернст при лекарствата трябва да се докаже, че са хем безопасни, хем ефикасни, и чак тогава да се лицензират за продажба. Това не важи за алтернативните лечения. Те се представят като връщане към древни лечебни практики и сочат липсата на странични ефекти при употребата на продуктите им. Това обяснява например защо някои хомеопатични средства (срещу малария) се продават без доказателства за ефективността им. А също и защо се допуска методи като акупресурата да претендират, че лекуват безплодие.
Някои алтернативни практики са дори вредни за пациента (пряко или заради отказа му да иде на лекар). Но д-р Ернст смята, че от акупресурата и хомеопатията все пак може да се научи нещо. И то е лечебната сила на плацебото - най-странното явление в медицината.