Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

Според статистиката (виж калкулатора на www.worldome ters.info/bg) през зимните месеци по света умират най-много хора. Служители на Бюрото за организация на погребални услуги към Централните софийски гробища потвърждават, че и у нас през декември, януари и февруари се извършват най-много погребения. Но традиционно най-голяма е смъртността през февруари.
В “Гробище за домашни любимци” на Стивън Кинг един от героите - собственик на погребална агенция, обобщава, че
най-голям наплив на клиенти има през февруари,
месеца на големите депресии.
“Старците умират от грип и от пневмония, но това не е всичко. Представи си, че има хора, които са се съпротивлявали упорито на рака в продължение на година. Но идва лошият февруари и те сякаш се уморяват, предават се и метастазите плъзват из цялото им тяло. През февруари хората получават я инфаркти, я удари, я бъбреците им отказват.”
Самият Стивън Кинг признава, че най-големите му страхове са свързани със смъртта и че писането за него е вид терапия на тези страхове. Сякаш в потвърждение на наблюденията му този февруари се преселиха в отвъдното любими писатели, актьори, футболисти - Умберто Еко, Харпър Ли, Донка Петрунова, Илия Добрев, Трифон Иванов, Йордан Соколов, Ваньо Танов.
През лятото Евростат ще огласи новия си обобщен доклад “Умирания по причини”. Той съдържа статистически данни за смъртта в Европейския съюз през последните години. Изследването свързва всеки смъртен случай сред населението на съюза с една основна причина за смъртта. Дава и оценка на смъртоносния риск по болести, както и по други причини. Данните се анализират по възраст, пол и държава и се прави месечна разбивка.
В предишния доклад на Евростат
коефициентите за смъртност са по-високи при мъжете
в почти всички основни причини за смърт. Коефициентите за ракови заболявания, исхемична болест на сърцето и транспортни произшествия следват тенденция към понижение между 2004 и 2012 г. През същия период след болестите на органите на кръвообращението и рака дихателните заболявания са трета по честота причина за смърт в ЕС. В тази група най-често се умира от хронични болести на белия дроб, следвани от пневмонията.
През последните години расте коефициентът на смъртност от заболявания на нервната система. Във Финландия той е най-висок. Коефициентът на самоубийствата е най-нисък в Гърция и Кипър. В Литва той е 2,6 пъти по-висок от средния за ЕС, в Унгария е малко над 2 пъти над средния.
Макар транспортни произшествия да има всеки ден, през 2004-2012 г. смъртните случаи от тях в ЕС са по-малко от самоубийствата. Литва, Румъния, Полша, Хърватия, Латвия и Гърция са с най-високи коефициенти на смъртност от катастрофи. Най-нисък е този коефициент във Великобритания.