Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нека след БНБ да видим и заплатите и бонусите в НЕК и БЕХ. И оттам ще излезе една ГОЛЯМА новина

От два дни се чудя кое е по-скандално - че Иван Искров е прибирал по 19 хиляди лева на месец, затваряйки си очите за източването на КТБ, или че докладът за фалирането на банката уж беше разсекретен, ама само “наужким”?

В бонусите и голямото възнаграждение като че ли няма някаква страшна драма... Принципно толкова трябва да взема един управител на БНБ, който си върши работата. Нещо, което за Искров и заместниците му обаче няма как да се твърди предвид толкова зрелищното сгромолясване на КТБ.

Ама толкова зрелищно, че скандалите не само не приключват вече година и половина след фалита, а даже всеки следващ ни изненадва с все по-шокиращи разкрития. И като имаме предвид, че от банката бяха откраднати милиарди, какво са в тази история някакви си милион и половина лева, които са си раздали за година и половина под формата на бонуси и заплати Искров и компания от БНБ.

Историята с хубавите заплати дори си има забавен момент - момчетата от народната банка са се оценявали тройно по-високо в най-активния период на разграбване на КТБ. А после, когато “голямата работа” е вече свършена, скромно смъкват бонусите си три пъти.

Е, как да не изглежда отстрани, че не са били просто безобидни зрители, а на процент в голямата игра?

Простосмъртният български гражданин обаче, който няма сметки в КТБ и не успя да открадне нищичко оттам, не просто ще плати голямата сметка, както беше ясно още в самото начало, но и ще бъде лишен от правото да бъде зрител на този зрелищен спектакъл.

Защото разсекретеният 600-страничен доклад за ограбването на КТБ беше отнесен директно в секретната секция на Народното събрание, вместо да бъде оповестен публично.

Странно, наистина. Обикновено когато плащаш толкова голяма сметка, получаваш билет или за първия ред, или за балкона. Поне така е в операта и в театъра. Но политическият театър, особено в нашата страна, винаги е бил подчинен на някакви особени правила.

Да не казваме цинично извратени, защото в конкретния случай всичко е много просто и логично - простосмъртният българин трябва само да плати голямата сметка, но не бива да разбира как е станала кражбата и кой е взел парите. Това е абсолютно забранено!

И понеже Искров вече заслужено се пенсионира - един вид броят го за бита карта, може да се окаже самотната “информационна жертва” на скандала. Защото май единствената полза от цялата история беше, че научихме какви са заплатите и бонусите на управителя, подуправителите и на управителния съвет на БНБ.

Браво на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов! Но като са започнали така принципно и напористо, нека сега да разкрият колко си раздават и в Националната електрическа компания, както и в Българския енергиен холдинг например.

Защото, струва ми се, че и оттам ще излезе една доста голяма новина.

За да може простосмъртният българин да вижда как точно го ограбват, да продължава да си плаща сметките и да цъка с език като един достоен зрител на тези всекидневни зрелищни представления, за които така или иначе е неизменно абониран.

Още коментари от автора четете в онлайн изданието на "168 часа".