Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През високосна година умират президенти, лидери, световноизвестни актьори, музиканти и писатели, вдъхновители и предводители.

Браковете, сключени в такава година, са нещастни, но и разводите не са за предпочитане. Не бива нито да се купуват нови жилища, нито да се емигрира. Табу са също нова работа, ново гадже или каквито и да било начинания. Поне така твърдят суеверия, разпространени по целия свят.

Учените пък категорично оборват поверията и поясняват, че високосните години са създадени изкуствено само за да се изравни календарната с тропическата година - периода на завъртане на Земята около Слънцето. Средната продължителност на тропическа година е 365 дни, 5 часа, 48 минути и 45,5 секунди. Официално е прието обаче да се закръгли на 365 дни и 6 часа.

Този вариант е значително по-точен от съществували в древността календари, при които се натрупвали значителни разлики, но все пак и той не е съвършен.

Eдин допълнителен ден се вмъква на всеки четири години, защото в противен случай, ако календарната година остане само 365 дни, с течение на времето ще се стигне до огромни несъответствия в датите и реалните сезони.

В древността например заради неточността на римския календар се е стигало дори до куриози времето за жътва да се падне през зимата.

С множеството реформи на календара през годините максимално се напасват календарната и тропическата година. Обаче този, макар и само един, допълнителен ден на четири години предизвиква стотици суеверия и вярвания, които се предават от поколение на поколение.

Говори се, че високосните години винаги вземат най-ценните и най-обичаните.

През такава почиват държавници, световни лидери, икони в литературата, поп идоли, велики спортисти.

Това твърдение няма как да се докаже или отхвърли научно, но е факт, че във високосна година са починали Франсоа Митеран, Ясер Арафат, патриарх Алексий II, Йоанна Савойска, Уитни Хюстън, Хийт Леджър, Сидни Полак, Пол Нюман, Марлон Брандо, Рей Чарлз, Ив Сен Лоран, Нийл Армстронг, Боби Фишер, Антъни Мингела, Гор Видал, Рей Бредбъри, Борис Стругацки, Жак Дерида, Артър Хейли.

Сред незабравените българи, отишли си през високосна година, са Ванга, Невена Коканова, Коста Цонев, Георги Черкелов, Дим Дуков, Наум Шопов, Хачо Бояджиев, Дими от "Сленг", Георги Китов, Йордан Радичков, Радой Ралин.

Народно поверие е, че във високосна година не бива да се вдигат сватби, защото създадените тогава семейства не са щастливи, рядко живеят дълго заедно и ако не ги разделят скандали и любовници, то ги покосява неочаквана смърт.

Интересното е обаче, че в древността е съществувала точно обратната традиция - хановете и болярите са омъжвали дъщерите си единствено през такава година.

Поверието да не се правят сватби е свързано и с вярванията, че през високосна година не бива да се започват каквито и да било нови начинания - нито нова работа, нито да се емигрира, да се започва връзка, да се предприема далечно пътуване или рискови бизнес сделки.

Според духовни учители обяснението е, че на всеки четири години приключва не просто времеви, а кармичен период, осъществява се рестарт и всичко, започнало преди края на този период, трябва да приключи, за да се отърсим от него.

Заради това се смята, че всяко начинание през високосна година е обречено на краткотрайност и неуспех. 

От друга страна, се смята, че през високосна година хората не бива и да се развеждат. Духовни учители твърдят, че е добре да се изчака и отложи решението, защото, ако се положат усилия да се запази връзката, след края на годината или дори още в средата й партньорите ще преоткрият чувствата си и любовта им дори може да е още по-силна.

От друга страна се вярва, че хората, родени през високосна година, са много талантливи и с лидерски качества. През такава се раждат Марк Зукърбърг, Неймар, Ивет Лалова, Матей Казийски, Тейлър Лотнър, Селена Гомес, Деми Ловато, Риана, Крисия.

Какво е на късмет да правят хората през високосна година, четете в хартиеното издание на "168 часа".