Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Църквата го анатемосва, но свидетелствата се трупат

Някои разказват случки от друг живот. Други описват клиничната си смърт. Но безсмъртието на душата и преражданията днес са доста спорни.
В миналото обаче хората са вярвали твърдо в тях. Индийските веди, еврейската кабала, учения и вярвания на различни народи сочат едно и също:
животът е само звено от веригата прераждания
Питагор твърдял, че се е раждал много пъти. Бил троянски воин, пророк, селянин, проститутка, търговец. Платон описва теорията за прераждането в диалога “Федър”. Ако душата се покаже достойна за просветление и се откаже от привързаността си към материалния свят,
тя се преражда в тяло на философ, художник
или музикант
С това спира цикълът на прераждания и постига вечен покой в божествената сфера на висшето знание.
И Бенджамин Франклин вярвал в безсмъртието. На младини той написва загадъчна епитафия, че ще се завърне, за да се доразвие като личност.
В Европа и Америка идеята за реинкарнацията се възражда през XIX в. заедно със спиритизма. Думата е въведена от Алън Кардък. В своята “Книга на духовете” той излага множество аргументи в полза на прераждането. През 1882 г. в Англия е основано Дружество за психични изследвания, което го популяризира. Това прави и Елена Блаватска, основала Теософското общество и заимствала идеите за карма и реинкарнация от източните учения.

Защо прераждането е в противоречие с християнската религия, четете в печатното издание на в. "168 часа"