Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Бункер 42“ е музей на Студената война, разположен в центъра на Москва. Днес e съвсем възможно хората да се разходят из противоядрените съоръжения, построени по времето на конфронтацията между двете суперсили - СССР и САЩ. Този обект е построен като скривалище за централата на руската далекобойна авиация, пише "Руски дневник", цитиран от БЛИЦ.

Разположен е на 60 м под земята и се простира на площ от 7000 кв. м. През 1960-те бункерът е оборудван с животоподдържащи системи и запаси от вода и храна, достатъчни за много дълъг период от време.

През 1980-те години обаче състоянието на бункера се влошава, а през 1995 г. той е разсекретен. Към онзи момент стоманеният обков на стените и херметическите врати са единствените останали оригинални елементи в целия бункер.

Въпреки това обектът е много интересен и до днес. Основният му входен тунел, в който има асансьор до бункера, е защитен от 20-метрова бетонна обвивка, скрита във фалшива къща от 19 век с празни прозорци. Обвивката предпазва тунела от вълната от евентуален ядрен удар и може да издържи директен удар от въздушна бомба.

Днес бункерът е собственост на частна фирма, която е създала Музея на Студената война, предлагащ обиколки с екскурзовод, организирани партита, банкети и презентации – например световната премиера на популярната видеоигра Red Alert 3 се състоя именно в бункера.

Посетителите имат уникална възможност да видят редки предмети, като съветски радиа, химически защитни костюми, стар гайгеров брояч, съветски плакати и много други.