Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

85 000 военни и полицаи ще бранят игрите в Рио от терористи

Повечето от обектите, които светът ще види по телевизията по време на летните игри в Рио де Жанейро, вече са завършени. Олимпийският парк е готов на 95%. Освен това вече са проведени пробни състезания в дузина спортове - от тенис до планинско колоездене.
“Следваме стриктно първоначалния план по отношение на строителството и нямаме никакви поводи за притеснение”, похвали се президентът на Организационния комитет Карлос Нузман. Темпото действително рязко се вдигна от лятото на 2015 г. Дотогава
площадките представляваха купчина боклуци Инспекторите на Международния олимпийски комитет бяха ужасени и дори се заговори, че домакинството може да бъде прехвърлено на друга държава - например Русия. За капак работниците обявиха стачка и положението изглеждаше безнадеждно. Ситуацията се подобри чувствително буквално за месеци и именно това е главната причина за оптимизъм.
Половин година преди церемонията по откриването на 5 август обаче определени проблеми будят сериозни тревоги. Някои от тях са толкова специфични и характерни за Бразилия, че е невъзможно да бъде предсказано точното им развитие.
Икономиката на страната е затънала в дълбока рецесия, а преките последици са висока безработица, нарастваща инфлация и свиване на Брутния вътрешен продукт. Продажбата на билети за олимпиадата на местния пазар върви твърде мудно. В същото време ключовото разширяване на метрото до Олимпийския парк не може да бъде завършено без ново правителствено финансиране в размер на стотици милиони долара. Обществото е настръхнало заради грандиозния корупционен скандал и процедурата по импийчмънт срещу президента Дилма Русеф. На всичкото отгоре здравните власти се борят усилено с мащабни епидемии от тежки болести, предавани чрез ухапвания от комар. Това допълнително изтощава ресурсите на държавата, която се готви за приветства с “добре дошли” стотици хиляди туристи от цял свят.


“Останахме изненадани от тази своеобразна перфектна буря - политическа криза в комплект със сериозни икономически трусове - призна говорителят на Националния олимпийски комитет Марио Андрада. - Обикновено се случва или едното, или другото. Ние обаче трябва да се справим с двете накуп”.
Една от главните грижи на организаторите е дали бразилците, които не проявяват особен интерес към голяма част от спортовете в програмата, ще купят достатъчно билети и така ще бъдат генерирани средства за посрещане на разходите. Към 31 декември 2015 г. бяха продадени по-малко от 50% от общо 4,5 милиона пропуска, предвидени за вътрешна консумация. А
Организационният
комитет зависи пряко
от тези приходи,
за да покрие 17% от сумата, заложена в бюджета. Успокоението идва от навика на местните фенове да се отправят към касите в последния възможен момент непосредствено преди съответното състезание.
По правило първоначалните бюджети на олимпиадите се надвишават многократно. Тези игри обаче бяха затрупани от значителни преразходи в момент, когато страната просто не може да си ги позволи. През миналата година общата цена на инфраструктурата, необходима за най-големия спортен форум, надхвърли 5,9 милиарда долара - 25% ръст спрямо предварителните разчети. А тази колосална сума се поема почти изцяло от федералните и местните власти.
Отделно бюджетът на Организационния комитет, който се финансира самостоятелно чрез продажба на билети и спонсорство, също
набъбна до 1,8 милиарда долара спрямо 1 милиард, предвиден през 2009 г., когато Рио спечели домакинството.
Икономическата криза принуди организаторите да изтънят разходите до минимум. През октомври бе дадено обещание за спад с около 30% чрез серия ограничения, включително зачеркване на изтънчените ястия от менюто във ВИП зоните и намаляване на броя на доброволците, обучавани да съдействат на зрителите. Където е възможно, проектираните масивни постройки ще бъдат заменени с временни палатки. Церемониите по откриването и закриването няма да са така бляскави, както на предишните игри в Пекин през 2008 и в Лондон през 2012 г.
Най-скептично бе посрещната идеята спортистите сами да плащат за климатиците в стаите си. След дълги обсъждания тя бе отхвърлена. За сметка на това обаче атлетите няма да разполагат с телевизори в личните си помещения.
Основна задача остава оптимизиране на транспорта в космополитния град. За да се преборят с прословутите задръствания, властите удължават линиите на метрото с общо 16 километра. Целта е близо 300 хил. души дневно да стигат безпроблемно до Олимпийския парк. Щатският секретар по транспорта Карлос Осорио обяви, че за завършване на работата в срок ще са необходими извънредни средства от държавната хазна в размер на 247 милиона долара. Министерството на финансите все още обмисля молбата. Във всички случаи място и време за грешки няма - новите метростанции трябва да отворят на 1 юли, само месец преди старта на игрите. Още повече че план Б на практика липсва и не се предвижда пускането на допълнителни автобуси в случай на провал.
Заради скорошните кървави атентати в Париж организаторите са поставени под сериозен натиск да осигурят максимално ниво на сигурност.
Ще бъдат ангажирани
85 хил. войници и полицаи - абсолютен рекорд за спортно събитие в историята на Бразилия. Броят на служителите на реда ще надвишава двойно този, използван на Лондон 2012. Няколко договора, свързани със сигурността - например рентгеновите скенери и детекторите за метал по входовете на обектите, все още нямат конкретни изпълнители.
Изостават и други ключови сделки. Например още не са финализирани преговорите с резервен доставчик на електроенергия за залите и стадионите. А Рио е град, в който токът често спира. Очаква се договорът да бъде подписан до края на май. “Това е един от най-критичните проекти. Важното е, че вече намерихме подходяща компания и всичко опира до надпревара с времето, която очевидно ще спечелим”, убеден е Андрада.

Защо заразните болести предавани от насекоми и различни вирусни инфекции будят тревога у властите в най-голямата латиноамериканска страна, четете в печатното издание на в. "168 часа"