Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След две бягства от строго охранявани затвори топбандитът Хоакин Гузман пак влиза зад решетките заради интервю с холивудската звезда Шон Пен

Топбандитът влиза зад решетките и още на следващия ден неговите работници започват да копаят подземен тунел.

Първата копка е направена, докато "шефът" получава затворническия си костюм. Вечерта, когато той сяда на пандизчийска вечеря, неговите къртици са прокопали 1 метър. Едва ли има друг случай в историята, при който

затворник да организира бъдещото си бягство

още в първите минути от попадането си зад решетките.

Но така е при Хоакин Гусман, по прякор Ел Чапо или Дребосъка. Най-легендарният наркотрафикант след Пабло Ескобар отдавна е възприел ролята на полубог, който не може и не бива да стои в заключен в пространство 3 на 3 метра.

Един от най-големите врагове на САЩ на два пъти е вкарван в най-строго охраняваните мексикански затвори и два пъти успява да избяга. Миналата година той се изпари от килията след едва 12-месечен престой на топло.

Тръгва си необезпокояван през подземен тунел, прокопан за рекордно кратко време.

Властите в Мексико започват мащабно разследване

на затворническата администрация с цел да се докаже кой колко хиляди долара е прибрал, за да остане със затворени очи и запушени уши за амбициозните подземни работи. Малцината некорумпирани ченгета отсичат с тъга: "Край! Този път го изпуснахме завинаги!"

Песимизмът им се оказва твърде прибързан. Лидерът на наркокартела “Синалоа” ще има шанса за трети път да посети пандиза и впоследствие да опита да го напусне по втория начин. Залавянето му е също толкова атрактивно, колкото и всичките му досегашни бягства от затвора. Мексиканският лидер на световния наркотрафик е прецакан от Шон Пен Актьорът успява да се свърже с близки до беглеца хора и да ги помоли да ходатайстват пред Дребосъка за интервю, което да бъде публикувано в сп. "Ролинг стоун". На пръв поглед желанието на американския актьор изглеждало повече от налудничаво. Та кой би си помислил, че наркобаронът ще раздава интервюта само 6 месеца след бягството си от мексиканското правосъдие. Интересното качество на човешкото его е, че то може да расте безкрайно или поне докато притежателят му е жив.

Хоакин Гусман се е поблазнил от мисълта, че ще се надсмее над мексиканските и американските си врагове, и то пред микрофона на носител на два оскара. Здраво рамо за осъществяването на срещата между наркобарона и холивудската звезда удря и мексиканската актриса Кейт дел Кастийо.

Тя е близка на Ел Чапо и многократно се изказва публично в негова подкрепа. Сеньора Дел Кастийо е убедена, че Шон Пен няма да издъни работата, и убеждава своя приятел да се види с него. След множество пропаднали уговорки най-сетне изниква удобна възможност през октомври миналата година. В първите дни на месеца Шон Пен прави няколко поредни срещи с близки сътрудници на един от най-търсените бегълци в целия свят. Те постоянно променят часа и датата, докато в един момент не нареждат на актьора да се качи на джип със затъмнени стъкла и го закарват в сърцето на джунглата. Там Шон Пен най-сетне прави своето интервю, с което съвсем естествено ще предизвика огромна сензация. Двамата говорят в продължение на часове, необезпокоявани от никого. Но в действителност срещата въобще не е толкова уединена, колкото смятат участниците в нея.

В джунглата са

проникнали хора,

които мислят лошото на наркобарона. Тайните ченгета решават, че е твърде рисковано да атакуват на чужда територия. Техният враг е създал истинска крепост в непроходимия лес. За сигурността му се грижат стотици тежковъоръжени главорези, създадени са необходимите условия за бързото му оттегляне от полесражението. Скритите зад храсталака агенти предпочитат да изчакат и да дебнат. Започва тримесечна игра на котка и мишка. Ел Чапо добре знае, че е опасно да се задържа на едно място, и постоянно сменя щабквартирите си. Преследвачите му успяват да го следват по време на неговото пътешествие и да останат незабелязани. В спецоперацията са посветени малцина политици и полицейски шефове заради опасенията от теч на информация. Ел Чапо има дебели връзки на всички нива, тъй като е известен със своята щедрост към доносниците. Авторите на плана той да бъде заловен обаче не могат да бъдат подкупени, а ако някой се поблазни, моментално ще бъде унищожен. Акцията е изключително важна и в международен план. Американците предупреждават, че този път не може да има издънки. Те искат вторият им най-голям враг след Осама бен Ладен

да бъде заловен жив или мъртъв

Толкова много интереси са набъркани в това преследване, че дори многомилионните подкупи не могат да свършат работа на Ел Чапо. По следите му са пратени обучени и възпитани в САЩ ченгета, които не биха се продали за жълти стотинки. Те на няколко пъти стесняват обръча около своя "дивеч", но той все успява да се изплъзне точно преди да бъде взет на мушката.

И така до 8 януари, когато наблюдаваният от ченгетата престъпник пристига с въоръжената си свита в добре укрепена тайна квартира в мексиканския град Лос Мочис. Мястото изглежда подходящо за атака и

топченгетата дават старт на операцията

За броени минути улиците на Лос Мочис почерняват от тежковъоръжени полицаи, които получават подкрепа и по въздуха от хеликоптери. Ел Чапо не е готов да се даде без бой и нарежда на своите хора да стрелят на месо. В завързалата се престрелка загиват шестима от охраната му, но патакламата дава шанс на Ел Чапо да се измъкне през подземен тунел в градската канализационна система. Това е стар негов номер. Неслучайно на младини получава прякора Дребосъка заради ниския си ръст. Ел Чапо превръща дефекта в ефект и на няколко пъти преди това успява да се измъкне от ченгетата през тунели, по които бяга като уплашен плъх, докато твърде дебелите или твърде високите ченгета се заклещват и не успяват да го последват. И този път Гусман успешно успява да се провре през поредица от тесни тунели и да излезе в центъра на града. Заедно с неговия най-приближен сътрудник крадат кола и се отправят към съседен град. Но късметът му изневерява. Има свидетели на бягството му, които издават на полицията накъде е поел беглецът. В крайна сметка Ел Чапо е спипан в публичен дом, където е отишъл да успокои опънатите си до краен предел нерви. При залавянето му най-търсеният наркотрафикант обещава да избяга и за трети път от затвора.

Какво го чака оттук-нататък Дребосъка разберете от новия брой на "168 часа"