Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виктор Раул Айя де ла Торе
Виктор Раул Айя де ла Торе

Международният съд в Хага издава две присъди по неговия случай

Лютви Местан има късмет, че успя само за един ден “да се погрижи за своята сигурност” в турската легация в София. За много политици по света убежището в чуждо посолство се е превръщало в дългогодишен затвор. 
Най-известният случай на политик, забягнал в посолство, е с перуанеца Виктор Раул Айя де ла Торе. За него се водят две дела в Международния съд в Хага, влезли в учебниците по международно право.
Също както
за Местан се скараха България и Турция,
за Торе, наричан “Перуанския смутител”, се скарват Перу и Колумбия. Той обаче е причина не само за сблъсъка помежду им, но и за общия им сблъсък с правото.
През 1948 г. в Перу е извършен поредният преврат (от общо 23 в историята на страната). Президентът Хосе Бустаменте е свален от ген. Одрия. Де ла Торе е лидер на АПРА (перуанското ДПС - партия, защитаваща индианското малцинство, но завила надясно). Той на свой ред готви преврат на Одрия. Роден е през 1895 г. и се кандидатира за президент за пръв път през 1931 г. и за последен 47 години по-късно само месеци преди смъртта си. Половината от живота му минава по затворите, в емиграция и в нелегалност, което впрочем е нещо обичайно за един добре вписан в латиноамериканския пейзаж политик. Има и дар слово също като Местан, но за разлика от него хич не му е слаб ангелът Торе никога не се е женил, никой не го е виждал да докосва жена (или мъж) и е запомнен с култовата фраза пред съпартийците: “АПРА е моята жена, а вие сте моите деца.”

През октомври 1948 г. Де ла Торе прави своя метеж, но бунтът е само в пристанището Каляо.

Какво се случва три месеца по-късно четете в хартиеното издание на "168 часа".