Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ
СНИМКА: ХРИСТО РАХНЕВ

Между коледните и новогодишните празници мъглата в София беше по-гъста от пекинския смог, а превишението на концентрацията на фини прахови частици бе между 3 и 6 пъти над нормата.

Замърсяването обаче не е проблем само на 1,3-милионната столица. Оказва се, че всъщност цели 90 процента от българите дишат опасен въздух, но много малък процент от тези 6,5 милиона сънародници си дават сметка какво точно влиза в организма им всеки ден.

Фините прахови частици са толкова малки - достигат до една тридесета от диаметъра на човешкия косъм, че проникват дълбоко не само в белите дробове на човека, но дори и в кръвта, подобно на кислорода (четете подробно изследване на 21-ва стр.).

Те са съставени от десетки химични елементи, между които и тежки метали като арсен, кадмий, живак и никел. Концентрацията на фина прах в организма води до сърдечносъдови, белодробни и респираторни заболявания, инсулти, стерилитет.

Според данни на Световната здравна организация до 2050 година на всеки 12 месеца 6,5 милиона души по цялата планета ще умират преждевременно заради мръсен въздух - точно колкото са застрашените в цяла България.

Ние традиционно сме сред най-засегнатите държави в Европа и неслучайно Еврокомисията бе стартирала наказателна процедура срещу държавата. Тя всъщност бе отменена заради промяна в закона, който позволява на екоминистерството да глобява градовете с превишени норми на запрашеност. Естествено, реално никой все още не е глобен.

Защото ако наистина се налагат санкции за мръсен въздух, екоминистерството ще носи повече пари в хазната от Националната агенция за приходите.

Засега е факт единствено препоръка към засегнатите градове да мият по-често улиците си. Това решение всъщност е най-ефективно срещу замърсяването заедно с поставянето на съвременни очистващи инсталации на предприятията.

Неслучайно най-мръсният доскоро град в Европа - Перник, вече е отстъпил чак на 9-о място в българската класация, а вторият след него - Пловдив, е с много по-чист въздух, защото главните улици там вече се мият по 5 пъти в седмицата, а по-малките - по 2 или 3. Бургас, освен че вече няколко пъти е класиран като най-добрия град за живеене в България, се оказва и най-чистият сред по-големите в страната. Там улиците особено в активния летен сезон се мият всеки ден - 7 пъти в седмицата.

Как обаче се бори със замърсяването София, която миналата година бе поставена в престижна класация на най-бързо развиващите се градове на планетата? През 2015 г. главните улици на столицата са били измити по 3 пъти, а за кварталните няма точна информация.

Още в края на миналата година кметът Йорданка Фандъкова обяви, че общината увеличава с над 8 милиона лева разходите за измиване на улиците, което значи, че тази година вместо 3 пъти те ще бъдат обливани с вода 13 пъти.

Значи средно по веднъж на месец - звучи обнадеждаващо на фона на миналото, но срамно в сравнение с Бургас, Пловдив, Варна...

Как е възможно най-бързо развиващият се град в страната да не може да отдели достатъчно средства улиците и тротоарите да бъдат измивани поне няколко пъти в седмицата, а защо не и всяка нощ, както се правеше по време на социализма? Това е единственият шанс да се запази здравето на почти милион и половина българи, а автомивките да се превърнат в бутиков бизнес, както е във всички чисти градове в Европа.

Днес хората с лекота съдят общините за счупен крак заради повредени плочки по тротоара и за строшена кола в зейнал кратер на улицата. Утре ще печелят дела заради увредено от замърсяването здраве.