Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Учените и до днес продължават да душат настойчиво за още и още тайни помещения, скрити в недрата на каменните гиганти - египетските пирамиди. Древните египтяни са изпитвали истинско удоволствие да градят сложни системи от тайни проходи, скрити врати, добре маскирани помещения, в които да трупат скъпоценните вещи на починалия фараон.
Всъщност действията на древните строители не са били плод на желанието да се покажат колко са умни пред бъдещите иманяри. Още по времето на великите фараони осквернители пренебрегват жестоките проклятия и отварят гробниците непосредствено след тяхното запечатване, за да извадят всички скъпоценности. Това е и причината европейските им колеги хиляди години по-късно да откриват едно-две наистина зашеметяващи съкровища като световноизвестната златна маска на Тутанкамон. И все пак съвременните иманяри не са изгубили вярата, че все още има неотваряни врати.
Водени от надеждата, през 2012 г. учените
за пореден път опитват да проникнат в сърцето на Хеопсовата пирамида
Смята се, че там все още има неразкрити тайни, които могат да донесат световна слава на откривателите си. Интересът на специалистите е насочен към тесен проход, който завършва със секретна врата. Ключалката на въпросната врата истински удивлява откривателите си, които твърдят, че технологията е твърде съвременна и няма как да е била позната на строителите, които вдигат Хеопсовата пирамида преди 4,5 хилядолетия.
Появяват се теории, че вратата пази помещение, в което са струпани извънземни съоръжения. По-скромните мечтатели са убедени, че там ще бъдат открити несметни златни съкровища. Проблемът е, че проучваният тунел е твърде тесен, за да се промъкне човек.

До какво достига американски робот през 2012 г. в Хеопсовата пирамида четете в хартиеното издание на "168 часа".